Translate

---------------------------------------------------------------------------------

02 декември 2023

Фердинанд Фош и Шарл дьо Гол | dLambow

(Ferdinand Foch and Charles de Gaulle) -

Връзката между Фердинанд Фош и Шарл дьо Гол


Каква е връзката между дьо Гол и Фош?

Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle) е роден през 1890 г., когато Фердинанд Фош (Ferdinand Foch) вече е бил известен военен командир. Дьо Гол е бил млад офицер, очарован от Фош и неговите постижения в Първата световна война. Двамата мъже се срещат за първи път през 1916 г., когато дьо Гол е млад офицер в френската армия. Дьо Гол е впечатлен от военната мъдрост и способността на Фош да ръководи големи армии.

Фердинанд Фош и Шарл дьо Гол
Фердинанд Фош и Шарл дьо Гол (Ferdinand Foch and Charles de Gaulle)

Адютант на Фош

През 1917 г. Фош е главнокомандващ на съюзническите сили, а дьо Гол е назначен за адютант на Фош. Той остава на тази позиция до края на войната. В тази роля дьо Гол има възможност да наблюдава отблизо работата на Фош и да се учи от него. Под ръководството на Фош дьо Гол научава много за войната и за военното лидерство.

А Фош е бил впечатлен от дьо Гол и неговия потенциал. Той го е насърчавал да продължи да се занимава с военно дело. През 1921 г. дьо Гол публикува книгата си „Наистина ли войната е неизбежна?“. Книгата е вдъхновена от Фош и неговите идеи за войната.

Фош е починал през 1929 г., преди Втората световна война. 

Ако е бил жив, той вероятно би подкрепил усилията на дьо Гол да освободи Франция от германска окупация. Когато Фош умира през 1929 г., дьо Гол е един от неговите опечалени. Той пише статия за Фош в вестника „Le Figaro“, в която го описва като „светилник на Франция“.

През 1940 г., когато Франция е окупирана от Германия, дьо Гол е принуден да избяга в Лондон и се присъединява към Свободните френски сили, които се борят срещу германците. Оттам той започва да излъчва радиопредавания, в които призова французите да продължат да се борят срещу германците.


Ето някои конкретни примери за връзката между Фош и дьо Гол:

  • - През 1916 г. дьо Гол е назначен за командир на батальона на 236-ия пехотен полк. Фош е впечатлен от смелостта и решителността на дьо Гол и го повишава в чин капитан.
  • - През 1918 г. дьо Гол е назначен за началник на щаба на 42-ра пехотна дивизия. Фош му дава пълна свобода на действие и дьо Гол успява да постигне значителни успехи.
  • - През 1918 г. Фош е назначен за главнокомандващ на съюзническите сили. Той назначава дьо Гол за началник на щаба на френските войски, воюващи на Западния фронт.
  • - През 1921 г. Фош е избран за член на Френската академия. Дьо Гол е бил един от двамата млади офицери, които са му дали гласа си.
  • - През 1925 г. дьо Гол публикува книгата си „Мемоари за войната“, в която пише за своите преживявания от Първата световна война. Фош е един от първите, които четат книгата и я одобрява.
  • - През 1925 г. Фош е назначен за президент на Франция. Дьо Гол е бил един от неговите най-близки съветници.


В заключение, връзката между Фердинанд Фош и Шарл дьо Гол е била от взаимно уважение. Фош е бил ментор на дьо Гол и е оказал значително влияние върху неговото мислене и кариерата. Вдъхновен от Фош, дьо Гол става един от най-великите френски държавници на 20-ти век. Той е лидер на Съпротивата по време на Втората световна война и президент на Франция от 1959 до 1969 г.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Абонати:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: