Translate

---------------------------------------------------------------------------------

Абонати:

11 март 2023

Квадрокоптер | dLambow


Какво е квадрокоптер (Quadcopter) и как лети?


Какво е Квадрокоптер?

Квадрокоптер (quadcopter), наричан понякога и квадротор (quadrotor) е често срещан вид дрон, който се издига във въздуха с помощта на четири перки, всяка от които се задвижва от собствен  двигател (ротор).

Квадрокоптерът е многороторен дрон (multirotor drone) с четири рамена или стрели, всяка с ротор (оттук и “quad copter” - „четирикоптер“), които се използват за генериране на подемна сила, за да може устройството да полети. Мултироторните дронове (квадрокоптерите) са безпилотни летателни апарати - БПЛА (unmanned aerial vehicles - UAV) с множество ротори.

Квадрокоптер
Квадрокоптер (Quadcopter)

Предимства на квадрокоптера

За малките дронове, квадрокоптерите са по-евтини и по-издръжливи от конвенционалните летателни устройства поради механичната им простота. Техните по-малки перки също са изгодни, защото притежават по-малко кинетична енергия, което намалява способността им да причиняват щети.

Малкият размер и ниската инерция на дроновете позволява използването на особено проста система за управление на полета, което значително увеличи практичността на малкия квадрокоптер в практическите му приложения.

Каква е разликата между квадрокоптер и дрон?

Веднъж издигнали се във въздуха, квадрокоптерите имат способността да кръжат на място, докато дроновете с фиксирано крило трябва да се движат постоянно. Квадрокоптерите също са способни на много по-прецизни въздушни маневри, докато въздушните дронове с фиксирани крила могат да извършват по-малко точни прелитания над определено фиксирано място, но не и да висят над него.

Дроновете не са водоустойчиви, поради което те не могат да летят, докато вали дъжд. Други системи с дронове обаче осигуряват различна степен на защита срещу влага и вода. Двигателят и електрическите части са от съществено значение. Много оператори изпробват своите устройства при мокри условия, за да видят техните възможности.




Използване на квадрокоптерите

Квадрокоптерите осигуряват стабилни полетни характеристики, което ги прави идеални за:

  • - наблюдение отвисоко и
  • - въздушна фотография.

Други области на приложение включват:

  • - доставка на пратки,
  • - проучванията на релефа,
  • - оценка на реколтата,
  • - метеорологични наблюдения и др.


Типични характеристики за квадрокоптерите

Квадрокоптерите съществуват в много размери, от такива с размер на длан до такива, които могат да превозват пътници или тежки товари. Средното време на полет за дронове от средно ниво е около 22 минути. Средното време на полет на потребителски дронове от висок клас е около 28 минути. Изключенията са някои дронове от висок клас с фиксирани крила, които могат да летят по няколко часа.

Потребителският квадрокоптер от висок клас може да има обхват на летене от 4 до 8 километра, докато устройствата тип играчка могат да има обхват от 20 до 50 метра. Общият обхват на летене за потребителските дронове от среден клас е между 400 метра и три километра. Повечето състезателни дронове могат да летят със скорости между 100 и 180 км в час без модификации. Рекордът за персонализиран дрон е 262 km/h, постигнат от RacerX.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Последни публикации в Самоучител: