(Rhodope Kartalaci) -
Родопски Карталаци на Тиган - Класическа Рецепта
Какво са родопските карталаци?
Родопските карталаци са традиционно ястие, което ще ви пренесе в сърцето на Родопите. Те са вкусни, лесни за приготвяне и идеални както за закуска, така и за основно ястие. Ето една класическа рецепта за приготвянето им на тиган:
Родопски Карталаци (Rhodope Kartalaci) |
Необходими продукти:
- - За тестото:
- = Брашно - около 500 г
- = Яйце - 1 бр.
- = Вода - около 250 мл
- = Олио - 2 с.л.
- = Оцет - 1 ч.л.
- = Сол - на вкус
- = Захар - 1 щипка
- - За плънката:
- = Сирене - около 200 г (може да използвате и други видове сирене по ваш вкус)
- - За пържене:
- = Олио или свинска мас
Начин на приготвяне:
- - Приготвяне на тестото:
- = В дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче и чукнете вътре яйцето.
- = Добавете олиото, оцета, водата, солта и захарта. Замесете меко и еластично тесто.
- = Оставете тестото да почине за около 30 минути, покрито с кърпа.
- - Приготвяне на плънката:
- = Натрошете сиренето на по-едри парчета.
- - Оформяне на карталаците:
- = Разделете тестото на по-малки топчета.
- = Всяко топче разточете на тънка кора.
- = По средата на всяка кора поставете от сиренето.
- = Сгънете корите на две и притиснете краищата, за да се затворят добре.
- - Пържене:
- = Загрейте олиото или свинската мас в тиган.
- = Поставете карталаците в тигана и пържете от двете страни до златисто кафяво.
- - Поднасяне:
- = Сервирайте топлите карталаци с кисело мляко или айран.
Съвети:
- - За по-автентичен вкус, използвайте домашно сирене.
- - Можете да добавите и други плънки към карталаците, като например спанак, лук...
- - За по-лесно разточване на тестото, поръсете работната повърхност с брашно.
- - Ако искате по-хрупкави карталаци, може да ги запечете за кратко във фурна след пърженето.
Приятно готвене и добър апетит!
---
dLambow - "samou4itel1" ... - Ако знаете повече - добавете го в коментарите, а за още позитивни, полезни и съдържателни публикации следете всеки ден сайта и ФБ-страницата ни.
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.