Translate

---------------------------------------------------------------------------------

16 януари 2025

Родопски Карталаци | dLambow

(Rhodope Kartalaci) -

Родопски Карталаци на Тиган - Класическа Рецепта


Какво са родопските карталаци?

Родопските карталаци са традиционно ястие, което ще ви пренесе в сърцето на Родопите. Те са вкусни, лесни за приготвяне и идеални както за закуска, така и за основно ястие. Ето една класическа рецепта за приготвянето им на тиган:

Родопски Карталаци
Родопски Карталаци (Rhodope Kartalaci)

Необходими продукти:

  • - За тестото:
    •    = Брашно - около 500 г
    •    = Яйце - 1 бр.
    •    = Вода - около 250 мл
    •    = Олио - 2 с.л.
    •    = Оцет - 1 ч.л.
    •    = Сол - на вкус
    •    = Захар - 1 щипка
  • - За плънката:
    •    = Сирене - около 200 г (може да използвате и други видове сирене по ваш вкус)
  • - За пържене:
    •    = Олио или свинска мас


Начин на приготвяне:

  • - Приготвяне на тестото:
    •    = В дълбока купа пресейте брашното, направете кладенче и чукнете вътре яйцето.
    •    = Добавете олиото, оцета, водата, солта и захарта. Замесете меко и еластично тесто.
    •    = Оставете тестото да почине за около 30 минути, покрито с кърпа.
  • - Приготвяне на плънката:
    •    = Натрошете сиренето на по-едри парчета.
  • - Оформяне на карталаците:
    •    = Разделете тестото на по-малки топчета.
    •    = Всяко топче разточете на тънка кора.
    •    = По средата на всяка кора поставете от сиренето.
    •    = Сгънете корите на две и притиснете краищата, за да се затворят добре.
  • - Пържене:
    •    = Загрейте олиото или свинската мас в тиган.
    •    = Поставете карталаците в тигана и пържете от двете страни до златисто кафяво.
  • - Поднасяне:
    •    = Сервирайте топлите карталаци с кисело мляко или айран.


Съвети:

  • - За по-автентичен вкус, използвайте домашно сирене.
  • - Можете да добавите и други плънки към карталаците, като например спанак, лук...
  • - За по-лесно разточване на тестото, поръсете работната повърхност с брашно.
  • - Ако искате по-хрупкави карталаци, може да ги запечете за кратко във фурна след пърженето.


Приятно готвене и добър апетит!
---
dLambow - "samou4itel1" ... - Ако знаете повече - добавете го в коментарите, а за още позитивни, полезни и съдържателни публикации следете всеки ден сайта и ФБ-страницата ни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.



Последни публикации в Самоучител:

Още позитивни, полезни и съдържателни публикации търсете в менюто, по-горе и се абонирате като "последователи" по-долу с бутона "следване".

Абонати: