Самоучител по английски - Пълно съдържание

За нас:

Sitemaps:

03 декември 2023

Печатане на ксерокс машина | dLambow

(Printing on a xerox machine) -

Печатане в ксерокс машини с помощта на статично електричество


Как печата ксерокс машината?

Печатането в ксерокс машини с помощта на статично електричество е процес, който използва прехвърляне на заредени частици от един обект на друг, когато те се търкат една в друга. Този процес се нарича ксерография и се използва за отпечатване или копиране на документи.

Печатане на ксерокс машина
Печатане на ксерокс машина (Printing on a xerox machine)

Същността и принципът на ксерографията са следните:

  • - В ксерокс машината има специален компонент, наречен фотопроводник, който е материал, чиято електрическа проводимост се променя в зависимост от осветеността. Фотопроводникът е покрит с тънък слой мастило, наречено тонер.
  • - Когато документът, който трябва да бъде копиран, се постави под светлинен източник, светлината отразява образа му върху фотопроводника. Това прави фотопроводника проводим само на местата, които съответстват на светлите части на документа.
  • - Фотопроводникът се зарежда с статично електричество от специален уред, наречен корона. Короната изпраща поток от заредени частици (електрони или йони) към фотопроводника. Зарядът се задържа само на тъмните части на фотопроводника, които не са проводими.
  • - Тонерът, който е зареден с противоположен заряд от короната, се привлича от статичния заряд на фотопроводника и се прилепва за него. По този начин тонерът формира образа на документа върху фотопроводника.
  • - Фотопроводникът се премества до лист хартия, който е зареден с по-силен статичен заряд от короната. Това прави тонера да се отдели от фотопроводника и да се прехвърли върху хартията. По този начин хартията получава копие на документа.
  • - Хартията с тонера преминава през фиксатор, който загрява и стопява тонера, така че да се залепи за хартията. Това завършва процеса на печатане.


Ето и описание на процеса:

  • - Документът се поставя под светлинен източник
  • - Светлината отразява образа му върху фотопроводника
  • - Фотопроводникът се зарежда статично от короната
  • - Тонерът се привлича от статичния заряд и формира образа
  • - Фотопроводникът прехвърля тонера върху заредена хартия
  • - Хартията се фиксира с топлина и тонерът се залепва за нея

Какво е тонер?

Тонерът е вид мастило на прах, което се използва в ксерокс машините за печатане на документи. Тонерът е съставен от фини частици от пластмаса, смола, пигмент и други добавки, които се затоплят и се залепват за хартията при печат.

Тонерът може да бъде в различни цветове, като черен, циан, магента и жълт, за да се създават разнообразни цветови комбинации. Тонерът се съхранява в специални тонер касети, които се поставят в ксерокс машината и се подменят, когато се изчерпят.

Тонерът има някои предимства пред други видове мастило, като например:

  • Тонерът е по-икономичен и дълготраен, тъй като може да отпечата повече копия с една касета.
  • Тонерът не изсъхва и не запушва главите на принтера, тъй като е в твърда форма.
  • Тонерът дава по-качествени и ярки отпечатъци, тъй като не прониква в хартията, а се прилепва за нея.


Колко време отнема процесът на ксерографията?

Процесът на ксерографията отнема различно време в зависимост от модела на ксерокс машината, скоростта на печат, размера и качеството на документа. Обикновено процесът се измерва в брой копия на минута (CPM) или брой страници на минута (PPM).

Средната скорост на печат на ксерокс машините е около 20 CPM или 20 PPM за черно-бяло копиране и около 15 CPM или 15 PPM за цветно копиране. Това означава, че за да се направи едно копие на една страница, са необходими около 3 секунди за черно-бяло и около 4 секунди за цветно. Разбира се, това са приблизителни стойности, които могат да варират според конкретните условия.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.