Самоучител по английски - Пълно съдържание

За нас:

Sitemaps:

05 декември 2023

Механизмът от Антикитера | dLambow

(Antikythera mechanism) -

Механизмът от Антикитера - наричан Древният „компютър“ от преди 2000 години


Какво е Антикитера?

Антикитера (на англ.: Antikythera или Anticythera, произнася се [ ˌæntɪˈkɪθɪərə ]; на гръцки:  Ἀντικύθηρα [ andiˈciθira ]) е гръцки остров, разположен в края на Егейско море, между Крит и Пелопонес. В древността островът е бил известен като Егилия (Αἰγιλία). След реформата на местното управление от 2011 г. е част от общината на остров Китира. Става известен с откриването на Механизмът от Антикитера (Antikythera mechanism), наричан Древният „компютър“, а същи и с други историческите останки.

Механизмът от Антикитера
Механизмът от Антикитера (Antikythera mechanism)

Иначе, островът е с площт 20,43 квадратни километра и се намира на 38 километра югоизточно от Китира. Това е най-отдалечената част на региона Атика от столичния район на Атина. Основното му селище и пристанище е Potamós (34 жители). Единствените други селища са Galanianá (15 жители) и Charchalianá (19 жители). Антикитера периодично се посещава от ферибота на Ablemon Nautical Company F/B Ionis по маршрута му между Пирея (Атина) и Кисамос-Кастели на Крит.

Какво е Механизмът от Антикитера?

Механизмът от Антикитера (Antikythera mechanism) е наричан още Древният „компютър“, който просто не би трябвало да съществува. Той е вид античен механизъм, представляващ астрономически компютър за планетарния модел на наблюдаемата конфигурация на Слънчевата система. За отправна точка във времето е използвана 205 г. пр.н.е. и с добра увереност се приема, че уредът е бил изработен в средата на II век пр.н.е.

Когато си мислим за древните технологии, често си представяме прости инструменти и примитивни машини. Но как ще ви се стори, ако ви кажем, че преди повече от 2000 години древните гърци създали най-стария компютър в света? Механизмът от Антикитера е едно напомняне, че дори в древния свят е имало умове, способни на невероятни технологични подвизи и иновации.

Антикитерският механизъм е древногръцко механично устройство, използвано за изчисляване и показване на информация за астрономически явления. Останките от този древен „компютър“, сега изложен в Националния археологически музей в Атина.

Откриване

Механизмът от Антикитера е древен астрономически компютър, който е бил използван за проследяване на движението на Слънцето, Луната и планетите. Той е бил открит през 1901 г. от гръцки гмуркачи, които са проучвали останките от потънал през първата половина на 1 век пр. н. е. кораб, край остров Антикитера в Гърция.


Конструкция

Механизмът е направен от бронз и е бил с размери около 34 × 18 × 9 cm. Той е съставен от система от около 30-40 (вероятно 37) задвижвани зъбни колела, които са били монтирани в дървена кутия. На него са изписани над 3500 букви, които дават информация за това как се използва. На предната страна на кутията е имало циферблат, който е показвал движението на Слънцето, Луната и петте видими планети. Механизмът от Антикитера е разделен на четири основни части:

Двигателна система

Тази част е отговорна за задвижването на механизмите. Тя е съставена от голямо зъбно колело, което е задвижвано от малка пружина.

Система за показване

Тази част е отговорна за показване на движението на небесните тела. Тя е съставена от циферблати, които са показвали позициите на Слънцето, Луната и планетите.

Система за изчисление

Тази част е отговорна за изчисляване на позициите на небесните тела. Тя е съставена от сложна система от зъбни колела, които са били програмирани с астрономически данни.

Система за управление

Тази част е отговорна за контролирането на останалите части на механизма. Тя е съставена от дръжки и лостчета, които са позволявали на потребителя да променя настройките на механизма.

Механизмът от Антикитера е най-старият известен астрономически компютър. Смята се, че той е бил изработен през 2 век пр.н.е. от гръцки инженери. Той е бил много по-съвършен от всеки друг известен астрономически инструмент, който е бил направен преди него.

Приложения на Механизмът от Антикитера

Механизмът от Антикитера е бил използван за изучаване на небесните тела и за предсказане на астрономически събития като затъмнения. Той е бил в състояние да следи движението на Слънцето, Луната и петте известни планети в древността: Меркурий, Венера, Марс, Юпитер и Сатурн. Той е бил в състояние да изчислява и да показва фазите на Луната, затъмненията на Слънцето и Луната и позицията на планетите в небето.

Механизмът от Антикитера е бил сложен и прецизен инструмент, който е бил използван за различни цели, включително:

  • Предсказване на лунните и слънчевите затъмнения
  • Изчисляване на фазите на Луната
  • Проследяване на движението на планетите
  • Определяне на времето на годината


Съвременни изследвания на механизма

Механизмът от Антикитера е бил изгубен за света в продължение на много векове. Той е бил открит в силно повредено състояние и е било трудно да се разбере как е работил. През последните години обаче учените са използвали рентгенова томография, за да изследват механизмът и да възстановят неговото функциониране.

Благодарение на тези изследвания учените са научили много за механизма от Антикитера. Те са установили, че той е бил невероятно сложен инструмент, който е бил в състояние да извършва изчисления с голяма точност, което е представлявало значително постижение в областта на науката и инженерството за времето си.

Заключение

Механизмът от Антикитера е бил невероятно сложен инструмент за своето време. Той е изисквал дълбоко разбиране на астрономията и механиката. Той е бил свидетелство за технологичния напредък, който е бил постигнат в древността.

Механизмът е едно от най-важните археологически открития на 20-ти век. Той показва, че древните гърци са имали значителни постижения в областта на астрономията и механиката и е свидетелство за технологичния напредък, който е бил постигнат в древността.

-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.