Самоучител по английски - Пълно съдържание

За нас:

Sitemaps:

02 юли 2024

Фермерът Клиф Янг печели 5-дневен супермаратон без да спи | dLambow

(Farmer Cliff Young wins a 5-day supermarathon without sleep) -

Австралийският фермер Клиф Янг печели супермаратона, като не знаел, че може да спи по време на състезанието


Как Клиф Янг спечели супермаратона на Австралия?

Австралийският супермаратон е дистанцията от Сидни до Мелбърн - 875 км (543,7 мили - известен като един от най-тежките в света), като преодоляването му отнема повече от 5 дни. Обикновено в състезанието участват спортисти от световна класа, които се обучават и тренират с години специално за това събитие. Повечето спортисти са на възраст под 30 години и са спонсорирани от големи спортни марки, които им осигуряват спортни екипи и кецове.

Фермерът Клиф Янг печели 5-дневен супермаратон без да спи
Фермерът Клиф Янг печели 5-дневен супермаратон без да спи
(Farmer Cliff Young wins a 5-day supermarathon without sleep)

Неочакван участник

През 1983 г. 61-годишният Клиф Янг се явил в началото на състезанието. Той е роден през 1922 г. в Австралия и е фермер от Букова гора, Виктория. Първоначално всички си мислели, че е дошъл като зрител, защото не бил облечен като всички спортисти: носел гащеризон и вид земеделски галоши на краката си, без спонсор, екип или тренировъчен план. Но когато Клиф отишъл на масата при съдиите, за да получи номер на участник в състезанието, всички разбрали, че възнамерява да се включи в надпреварата.

Интервюто

Когато Клиф получил номер 64 и се изправил до другите спортисти, снимачният екип, който снимал събитието, решил да вземе кратко интервю от него. Клиф бил насочен към камера и го попитали:

  • - Здрасти! Кой си ти и какво правиш тук?
  • - Аз съм Клиф Йънг. Ние развъждаме овце на голямо пасище близо до Мелбърн.
  • - Наистина ли ще участваш в това състезание?
  • - Да.
  • - Имаш ли спонсор?
  • - Не.
  • - Тогава не можеш да бягаш.
  • - О, мога да бягам. Израснах на ферма, където не можехме да си позволим коне или кола доскоро: едва преди 4 години си купих кола. Когато приближаваше буря, аз излизах да събирам овцете. Имахме 2000 овце, които пасяха на площ от 2000 акра. Понякога съм ги гонил и събирал по 2-3 дни - не беше лесно, но винаги ги хващах и прибирах. Мисля, че мога да участвам в състезанието, защото то е само 2 дни по-дълго от моите занимания с овцете.


Как се развива състезанието?

Когато маратонът започнал, професионалистите оставили Клиф далеч зад себе си. Някои зрители му симпатизирали, а други му се присмивали, тъй като дори не можел да започне правилно. По телевизията хората гледали Клиф, много се тревожели и се молели за него, да не би да умре по пътя.

Всеки специалист знаел, че ще отнеме около 5 дни, за да завърши разстоянието и това ще изисква 18 часа ежедневно бягане и 6 часа сън. Клиф Йънг обаче не знаел това (за съня). На следващата сутрин след старта хората научили, че Клиф не спи, а продължава да тича цялата нощ, стигайки до град Митагонг. Но дори без да спира за спане, Клиф бил далеч зад останалите състезатели. Той продължавал да бяга, като в същото време  поздравявал хората, стоящи край пистата.

С всяка следваща вечер той се приближавал към лидерите на състезанието, а в последната нощ Клиф се изравнил с всички спортисти от световна класа. До сутринта на последния ден, той излязъл далеч пред всички. Клиф не само пробягва супермаратона на 61-годишна възраст и не умира на разстоянието, но също го и спечели, счупвайки рекорда и ставайки национален герой.

Cliff Young преодолял състезанието от 875 километра за 5 дни, 15 часа и 4 минути с 10 часа преднина пред останалите състезатели. Когато Cliff получил първата си награда от 10,000 австралийски долара, той казал, че не знаел за съществуването на наградата, че не участвал в състезанието за пари, и без колебание решил да даде по 2,000 долара на първите пет спортисти, които завършили маратона след него. Клиф  Йънг не взел нито цент, а цяла Австралия се влюбила в него.

Много обучени спортисти знаели специални техники за това как да се движат и колко време да почиват по дистанцията. Освен това те били убедени, че на 61-годишна възраст е невъзможно да се пробяга супермаратон. Но Клиф Янг не знаел всичко това. Той дори не знаел, че атлетите могат да спят по 6 часа на денонощие. Умът му бил свободен от ограничаващи вярвания. Той просто искал да спечели: той си представял бягащиге овце и се опитвал да ги настигне.

Допълнителни факти

  • - Клиф Янг е включен в Залата на славата на австралийския спорт.
  • - Янг е наричан "Човекът с галошите" заради нестандартната си екипировка.
  • - След победата си Янг става национален герой в Австралия.
  • - Историята му е разказана в книгата "The Old Man and the Running Shoe" от Roger Whittaker.
  • - През 2003 г. Янг умира на 81-годишна възраст, но вдъхновяващата му история продължава да живее.
  • - Пак през 2003 г. е удостоен с Ордена на Австралия за забележителен принос към спорта.
  • - Неговият рекорд за супермаратона от Сидни до Мелбърн остава ненадминат и до днес.


Заключение

Историята на Клиф Янг е истински пример за воля, издръжливост и несломим дух. Въпреки липсата на опит, Клиф притежава невероятна издръжливост, изградена от години на упорит труд в ранчото си. Преследването на изгубени овце по огромни пасища, понякога по два-три дни без сън, го е научило на търпение, дисциплина и умението да се справя с физическите лишения.

Победата на Клиф Янг е не само спортно постижение, но и символ на надеждата, че човешкият дух може да преодолее всякакви препятствия. Неговото мото "Никога не се отказвай" е вдъхновение за мнозина, показвайки, че с упоритост и постоянство е възможно да се постигнат невероятни неща, независимо от възрастта или обстоятелствата.

Историята на Клиф Янг е напомняне, че вярвайки в себе си и преследвайки мечтите си с упоритост, можем да постигнем невероятни неща, независимо от възрастта или обстоятелствата.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.