Самоучител по английски - Пълно съдържание

За нас:

Sitemaps:

19 юли 2024

Ибн Сина - Авицена | dLambow

(Ibn Sina - Avicenna) -

Ибн Сина (Авицена) е наричан бащата на медицината


Авицена: Да спрем да се самоунищожаваме!

Известният учен Ибн Сина - Авицена (персийски: ابو علی الحسين بن عبد الله بن سينا), наричан бащата на медицината, поставя две агнета в две клетки и ги храни абсолютно еднакво. В друга клетка имало вълк, но само едно от агнетата го виждало. В началото на експеримента и двете агнета имали почти еднакво телесно тегло.

Ибн Сина - Авицена
Ибн Сина - Авицена (Ibn Sina - Avicenna)

След известно време Авицена забелязал, че агнето, което не виждало вълка, било заоблено и бодричко. Агнето, което виждало вълка всеки ден, било слабичко, депресирано, неактивно, а козината му сплъстена. Експериментът му доказал, че психичното състояние има значително влияние върху физиологичното състояние на организма.

Авицена е живял в периода 980 г. – 1037 г. Според него:
"Докато човек се вторачва в негативното и подхранва страховете - реални или не, влиза в режим на саморазрушение..."

Кой е Авицена?

Абу Али ал-Хусайн ибн Абдалах ибн ал-Хасан ибн Али ибн Сина, известен и с латинизираната форма на името си – Авицена, е согдийски лекар, философ, естествоизпитател, поет и музикант, сред най-значимите фигури на Ислямския златен век и е широко известен като „бащата на медицината". Пише на персийски и арабски език, последовател е на Аристотел и на неоплатонизма. Роден е през август 980 сл.н.е., в Афшана, град на 30 километра североизточно от Бухара, Персия (сега Узбекистан), а е починал на 22 юни 1037 г. в Хамадан, Какуидски емират (сега Иран).

Бащата на медицината

Авицена започва да учи на четиригодишна възраст и бързо се проявява като необикновено талантлив ученик. Той изучава философия, медицина, астрономия, алхимия и други дисциплини. На 16-годишна възраст вече е практикуващ лекар и скоро става един от най-известните лекари в Персия. Авицена е първият, който описва клиничната картина на много заболявания, като туберкулоза, малария и холера. Той също така е разработил нови методи за лечение, като употребата на екстракти от билки и минерали.

Авицена е автор на над 450 произведения, включително „Канон на медицината", който е един от най-влиятелните медицински трактати в историята. „Канонът" обхваща всички аспекти на медицината, от диагностика и лечение до хирургия и фармакология. Той е преведен на латински през 12 век и се използва като стандартен медицински учебник в Европа до 17 век.

Ето някои от най-важните приноси на Авицена за медицината:

  • - Той въвежда редица нови идеи в медицината, включително концепцията за причинно-следствена връзка между болестите и тяхното лечение;
  • - Той разработва система за класифициране на болестите, която е в основата на съвременната медицинска класификация;
  • - Той пише обширно ръководство по медицина, което е било основни учебници по медицина в Европа в продължение на векове.


Авицена е и важен философ

Той е последовател на Аристотел и създава своя собствена философска система, която комбинира елементи на аристотелизма, неоплатонизма и исламската теология. Неговите философски произведения са оказали значително влияние върху развитието на западната философия.

Авицена умира през 1037 г. на 57-годишна възраст. Той е погребан в Бухара, където мавзолеят му все още е посещаван от поклонници от цял свят.

Заключение

Авицена е един от най-великите учени на всички времена. Неговите произведения са оказали огромно влияние върху развитието на медицината, философията и науката. Той е истински универсален гений, чиито постижения продължават да оказват влияние върху света и до днес.

-------
Вместо да проклинаш мрака, запали свещ!
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговор.
----------------

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.