(Umami) - 
Какво знаете за 5-тия вкус - умами? 
Какво е Умами? 
Умами предизвиква отделяне на слюнка, стимулира езика, небцето, задните  части на устната кухина и гърлото. Усилва вкусовите ви усещания, особено  ако са подкрепени със специфичен аромат. Прави храната по-вкусна и  по-желана.
![]()  | 
| Умами (Umami) | 
Кой е петия вкус?
Много хора си мислят, че има 4 вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво –  това са т.н. основни вкусове, които усещат нашите рецептори. Но повече  от сто години любителите на гурме знаят, че има пет вкуса. В допълнение  към основните четири вкуса, има и вкус на високобелтъчни вещества,  наречен "умами". 
По-специално, това е вкус на печено месо и натриев  глутамат. За възприятието на вкуса умами, човек има на езика си отделни рецептори.  По вкуса умами човек разпознава храни, които са богати на белтъчини,  така че този вкус е приятен за нас.
Откривател на умами
Вкусът умами е открит от  професор Кикунае Икеда, в началото на двадесети век, в Япония. В Европа  се превежда като „приятен“. Името му може да е японско, но храните,  които са умами, се откриват навсякъде. 
Типични храни, в които може да откриете вкуса умами са:
- майчината кърма,
 - месото и месните бульони,
 - кисело зеле,
 - зрели домати,
 - гъби,
 - риба,
 - сирена,
 - сушени и ферментирали меса,
 - зеленчуци.
 
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------

Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.