(Umami) -
Какво знаете за 5-тия вкус - умами?
Какво е Умами?
Умами предизвиква отделяне на слюнка, стимулира езика, небцето, задните части на устната кухина и гърлото. Усилва вкусовите ви усещания, особено ако са подкрепени със специфичен аромат. Прави храната по-вкусна и по-желана.
Умами (Umami) |
Кой е петия вкус?
Много хора си мислят, че има 4 вкуса - сладко, солено, кисело, горчиво – това са т.н. основни вкусове, които усещат нашите рецептори. Но повече от сто години любителите на гурме знаят, че има пет вкуса. В допълнение към основните четири вкуса, има и вкус на високобелтъчни вещества, наречен "умами".
По-специално, това е вкус на печено месо и натриев глутамат. За възприятието на вкуса умами, човек има на езика си отделни рецептори. По вкуса умами човек разпознава храни, които са богати на белтъчини, така че този вкус е приятен за нас.
Откривател на умами
Вкусът умами е открит от професор Кикунае Икеда, в началото на двадесети век, в Япония. В Европа се превежда като „приятен“. Името му може да е японско, но храните, които са умами, се откриват навсякъде.
Типични храни, в които може да откриете вкуса умами са:
- майчината кърма,
- месото и месните бульони,
- кисело зеле,
- зрели домати,
- гъби,
- риба,
- сирена,
- сушени и ферментирали меса,
- зеленчуци.
-------
Ако темата ви харесва, споделете я с приятели. Ако са възникнали въпроси, задайте ги в коментарите по-долу. След седмица проверете за отговора.
----------------
Няма коментари:
Публикуване на коментар
Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.