Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Нов тайфун застрашава японското крайбрежие.

Към източния бряг на Япония, със скорост от около 30 километра в час, се доближава тайфуна "Маликси", който носи бурни вятрове (с пориви до 40 метра в секунда) и поройни дъждове. Това вече е петият тайфун в този сезон, който се стоварва над Япония.
Както съобщава Главната метеорологична агенция на страната, налягането в центъра на циклона е 975 хектопаскала и ще продължи да намалява.
Височината на вълните в морето достига осем метра, поради което се препоръчва на жителите на районите до преминаването на тайфуна да се въздържат от навлизане в морето. Прогнозите предвиждат повишен риск от свлачища в резултат на проливните дъждове.

15 коментара:

 1. Novini1Online:10:34 сл.об.

  38 000 японски граждани са получили препоръка да напуснат домовете си и да се евакуират на безопасно място, съобщава телевизионната компания NHK. Властите на четирите префектури на югозападния остров Кюшу смятат, че тайфунът "Прапирун" заплашва сигурността на жителите. Тайфунът носи силни дъждове и ветрове, а скоро може да се стовари върху префектурите Кагошима, Кумамото, Фукуока и Миязаки.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Novini1Online:10:37 сл.об.

   Според телевизионния канал NHK, проливните дъждове на запад и югозападно от Япония, причинени от влиянието на тайфуна "Прапирун", не спират. В резултат на това, местните власти препоръчват на повече от 150 000 жители на редица райони на остров Шикоку, както и в префектурите на Шидзуока и Фукуока на остров Хоншу да започнат евакуация.

   Изтриване
  2. Novini1Online:12:13 пр.об.

   Независимо от предупрежденията и евакуациите, броят на загиналите в резултат на лошото време в Япония достигна 15 души, а в списъците с изчезнали лица има повече от 50 души, посочва агенция Associated Press. В префектурите на Хирошима, Окаяма, Ямагучи и Ехиме, опустошителни свлачища са тръгнали след тежките дъждове. Повечето от загиналите са измъквани изпод останките на домовете си. Няколкостотин души са били принудени да напуснат домовете си, а в някои райони пътищата бяха блокирани.

   Изтриване
  3. Novini1Online:8:31 пр.об.

   Поради тежките проливни дъждове, които засегнаха Япония, поне 70 души вече са загинали. Според местните медии, за изчезнали се водят десетки други хора.

   Изтриване
  4. Novini1Online:10:41 сл.об.

   Вече 100 души са жертва на продължаващите порои, които удариха Япония в петък. Списъкът на изчезналите лица също се увеличава и включва 60 души. Актуализираните данни в понеделник водят местните власти. Съобщава се, че в префектура Хирошима, през тези дни, на места са паднали валежи до един метър. Прогнозите за времето не изключват възможността продължаване на пороите.

   Изтриване
  5. Novini1Online:8:29 пр.об.

   В Япония вече 120 души са установените жертви на пороите и свлачищата, причинени от тях. Според местните медии повече от 60 души са изчезнали без следа. Местните власти не изключват, че броят на жертвите още ще се увеличи. Отправят се препоръки за евакуиране от домовете им на 5 млн. души.

   Изтриване
  6. Novini1Online:12:18 пр.об.

   Броят на жертвите на пороите в Япония надхвърли 140 души. Японските власти издадоха актуални данни за загиналите в резултат на наводнения и свлачища, причинени от тежките проливни дъждове, които засегнаха страната от петък насам. "Освен това, 10 души се водят за изчезнали, а мястоположението на още 78 жители на префектурата Хирошима не е установено", според пресконференция на генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга.

   Изтриване
  7. Novini1Online:10:42 сл.об.

   Броят на починалите при наводненията и свлачищата в Япония достигна 148 души, съобщава телевизионният канал NHK. Повечето от мъртвите са от Хирошима и Окаяма, разположени на запад от Хоншу. В тези префектури са починали съответно 55 и 50 души. Освен това 59 души са безследно изчезнали.

   Изтриване
  8. Novini1Online:10:35 сл.об.

   Според агенция AFP, в резултат на наводнения и свлачища в Япония, причинени от проливните дъждове, които удариха страната от петък насам, вече 199 души са загинали. Това е най-големият брой смъртни случаи от наводнения в Япония през 1953 г. От началото на извънредната ситуация, в някои райони на страната паднаха повече от 1000 милиметра валежи (1 тон вода на кв. метър).

   Изтриване
 2. Novini1Online:12:27 пр.об.

  Нов мощен тайфуна "Мария" се завихря над японската провинция Окинава, предупреждава Главната метеорологична администрация на Япония. Според прогнозите за времето, скоростта на вятъра в центъра на тайфуна е 50 метра в секунда, с пориви до 70 метра в секунда. На жителите се препоръчва да вземат мерки за сигурност предварително, да не се доближават до морето и без необходимост да не напускат домовете си.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Novini1Online:10:49 сл.об.

   Нарастват на 176 жертвите на наводнения и свлачища в югозападните и централните райони на Япония, причинени от продължителни проливни дъждове. 9 души се водят за изчезнали, трима в критично състояние. На мястото на бедствието сега работят 75 000 членове на силите за самозащита, полицията и противопожарната служба. 83 хеликоптери са включени.

   В същото време, на източния бряг на Китай се стовари 8-мия за сезона тайфун "Мария". Жителите на окръг Lianjiang в източната провинция Фуджиан бяха първите, които срещнаха "Мария" нази сутрин, съобщават китайската метеорологична администрация. Сега, скоростта на вятъра в епицентъра на атмосферната фуния е около 42 метра в секунда. По-рано, заради тайфуна, беше обявено първото високо ниво на червената опасност тази година.

   Изтриване
 3. Novini1Online:11:35 сл.об.

  Както съобщава Киодо, 222 души са вече жертвите на поройните дъждове и последвалите наводнения и свлачища, които засегнаха Япония. Все още не са намерени 20 души. В евакуационните пунктове са разположени около четири хиляди души. В засегнатите райони магазините не работят, водоснабдяването е нарушено.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Novini1Online:10:48 сл.об.

   Както съобщава Киодо, актуализираният списък на убитите в резултат на наводненията в югозападните и централните райони на Япония съдържа 225 имена, като други 14 души се водят за изчезнали. Информацията е по данни на полицията. В пунктовете на евакуация се намират 4,5 хиляди души. Щетите от природно бедствие се оценяват на около 697 милиона долара.

   Изтриване
 4. Novini1Online:10:17 сл.об.

  Най-малко 152 вътрешни полета са отменени в Япония поради наближаващия силен тайфун "Джондари". Това се съобщава от телевизионния канал NHK. Също така се съобщава за частично спиране на морския трафик. Сега скоростта на вятъра в центъра на тайфуна достига 40 метра в секунда, като поривите достигат 55 метра в секунда.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Novini1Online:11:16 сл.об.

   Десетки хиляди жилища в Япония останаха без осветление поради тайфуна "Джондари", обхващащ централните и западните региони на страната. Пострадали са най-малко 16 души, хиляди жители са били принудени да напуснат домовете си и да бъдат евакуирани в приюти. Отменени са повече от 140 полета по вътрешни маршрути. При някои железопътни линии движението на влаковете е спряно.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: