Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

От ОПЕК трудно регулират добива на петрол и цените по света.

Представители на Русия и Саудитска Арабия, по време на среща в рамките на споразумението на ОПЕК+,  предлагат да се увеличи добива на петрол през юли - септември с половина милиона барела на ден. Това бе съобщено на журналисти от министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак.
Предложенията за по-нататъшно увеличение на производството ще бъдат разработвани въз основа на ситуацията през септември.
"Става въпрос за това, което ние предлагаме, то е само за третото тримесечие до септември, за да видим състоянието на пазара и да разберем какво да правим по-нататък. Сега, през третото тримесечие, ще има увеличение на търсенето, така че тези предложения наистина са подходящи." - цитира думите на ръководителя на Министерството на енергетиката Агенция "Прайм".

19 коментара:

 1. Редактор11:15 сл.об.

  Петролните котировки на световните пазари спаднаха до минималните стойности от шест седмици насам, съобщава The Financial Times. Оферентите са се обърнали към продажбите преди среща на представители на Организацията на страните износителки на петрол, която ще се проведе следващата седмица. Инвеститорите се опасяват, че членовете на ОПЕК ще се споразумеят за увеличаване на добива на петрол. Цената на августовите фючърси за петрола Брент на лондонската фондова борса ICE Futures към 8:05 часа в понеделник падна с $ 0.83 (1.13%) - до $ 72.61 за барел.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор2:47 пр.об.

  Представители на Иран в ОПЕК + съобщават, че възнамеряват да блокират предложението на Русия и Саудитска Арабия да увеличаване производството на петрол по време на срещата във Виена тази седмица. Иранската страна счита, че решението за увеличаване на производството трябва да бъде единодушно, съобщават от "Bloomberg".

  ОтговорИзтриване
 3. Novini1Online:10:51 сл.об.

  Министърът на енергетиката и промишлеността на Обединените арабски емирства Suheil al-Mazrui, който е настоящият президент на ОПЕК, смята, че глобалният петролен пазар вече се приближава към равновесие. На 22 юни, на срещата на Организацията на страните износителки във Виена този въпрос ще бъде централен, е казал министърът. "Нивото на запасите се е понижило значително от началото на 2017 г., а пазарът на петрол все повече се приближава до равновесие", цитират президентът на ОПЕК от информационната агенция WAM.

  ОтговорИзтриване
 4. Novini1Online:12:21 пр.об.

  Организацията на страните износителки на петрол и държавите, които са се присъединили към нея в рамките на споразумението ОПЕК +, трябва да увеличат производството през юли-септември, за да избегнат дефицита на световните пазари, но не е възможно да се вземат решения за по-дълъг период. Третата четвърт е доста положителна, защото през третото тримесечие има най-голямо търсене на петрол, така че може да има недостиг на пазара, ако не се предприемат мерки.

  ОтговорИзтриване
 5. Novini1Online:5:48 пр.об.

  Иран отказва да участва в срещата на Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК + на 23 юни, съобщава иранският министър на петрола Бияр Намдар Зангане, според Reuters. На 23 юни държавите-членки на ОПЕК ще обсъдят със страните, които не са част от картела, увеличаване на обема на добива на "черно злато". Съединените щати се застъпват за намаляване на цената на петрола на пазара; Русия също така подкрепя увеличаването на производството. "Не вярвам, че на тази среща ще можем да постигнем споразумение. ОПЕК не е организация, която следва инструкциите на американския президент Доналд Тръмп ", е казал иранският министър. В същото време, високопоставен ирански официален представител е добавил, че ще напусне столицата на Австрия във Виена преди началото на преговорите за ОПЕК +.

  ОтговорИзтриване
 6. Novini1Online:11:08 сл.об.

  Според "Financial Times", Рияд предлага на Организацията на износителите на петрол и страните, които се присъединиха към нея в рамките на споразумението ОПЕК +, да увеличат съвместното добиване на суровина с 600-800 хиляди барела на ден. Увеличението се предлага да бъде разпределено пропорционално между всички страни по споразумението. Това предложение, което не е окончателно, ще бъде изнесено и на срещата на 23 юни във Виена.

  ОтговорИзтриване
 7. Novini1Online:11:09 сл.об.

  Ирак е на мнение, че на срещата във Виена на 23 юни трябва да се вземе решение за постепенно увеличаване на производството на петрол в рамките на споразумението ОПЕК +, ако всички страни се споразумеят за това, е казал иракският министър на петрола Яббар Ал-Лайби.

  Според него участниците в ОПЕК + се разделят на два лагера. Едни се застъпват за запазване на производството, а други - за увеличаване. "Ние се опитваме да намалим разликата между двете групи, като сме за постепенно увеличение, ако всички се съгласят да увеличат".

  ОтговорИзтриване
 8. Novini1Online:11:33 сл.об.

  Коментирайки решението на министерския комитет за мониторинг над ОПЕК + за увеличаване на производството на петрол от страните на Виенската среща с 1 млн. барела дневно, саудитският министър на енергетиката Халид ал-Фалих е заявил, че е възможно да планират много, но фактическите данни за производството вероятно ще бъдат напълно различни. "Препоръчахме на конференцията и министерския комитет на ОПЕК + да увеличат целевите нива на производство, като сме установили на 1 милион барела дневно. Но тези цифри са номинални. Реалното увеличение ще бъде различно ", е казал той.

  ОтговорИзтриване
 9. Novini1Online:12:20 пр.об.

  Петролните котировки в хода на търговията на американските борси реагираха с ръст на решението на Организацията на страните износителки на петрол да увеличат добива на суровини. В рамките на споразумението ОПЕК + беше решено да се увеличи дневното производство с един милион барела. До 1 часа сутринта за август фючърсите за Тексас лек петрол WTI скочиха с 5.71% до 69.28 долара за барел.

  ОтговорИзтриване
 10. В първия работен ден след срещата на Организацията на страните износителки на петрол във Виена, котировките на "черното злато" на световните пазари показват спад. Участниците в търговете получават новини за споразуменията, постигнати в събота от страните от ОПЕК, относно увеличаването на производството на петрол. Според данните за търговията, фючърсите за петрол тип "Брент" за септември са се понижили с 1,71% до 74,03 долара за барел. Цената на августовите договори за петрол WTI се е понижила с 0,28% до 68,39 долара за барел.

  ОтговорИзтриване
 11. Цената на "Черното злато" от сорта "Брент" от Северно море падна рязко след предишния скок, в следствие от резултатите от срещата на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Стойностите на фючърсите за август за петрол Брент са паднали до 74,31 долара за барел. Цената на суровия петрол WTI също спаднала с 0,17% до 66,48 долара за барел.

  ОтговорИзтриване
 12. Novini1Online:10:30 сл.об.

  В сряда цените на петрола на световните пазари продължават да се покачват след публикуването на статистически данни за запасите от суровини в Съединените щати. Доставката на петрол Брент през август нарасна с 0,34 долара (0,44%) до 76,65 долара за барел. Договорите за август за петрол WTI се повишиха с 0.40% до 70.81 долара за барел.

  ОтговорИзтриване
 13. Novini1Online:2:19 пр.об.

  Американският енергиен секретар Рик Пери счита, че Русия и Саудитска Арабия ще могат да компенсират количествата петрол поради санкциите срещу Иран. Саудитска Арабия ще увеличи производството до 11 милиона барела на ден или повече. Съобщението е по време на 27-ата World Gas Conference. "И Русия ще може да увеличи производството, така че има стабилност на световния пазар", коментира Пери.

  ОтговорИзтриване
 14. Novini1Online:12:48 пр.об.

  Техеран видждат, в молбата на Вашингтон към Рияд за увеличаване добива на петрол, предложение да се оттегли от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК). Става дума за искането на се увеличи производството на петрол от Саудитска Арабия с два милиона барела на ден, озвучено от крал Салман бин Абдул Азиз Ал Сауд. "Това искане може да се тълкува и като предложение за излизане от ОПЕК" - е казал представителят на Иран в картела Хюсеин Каземпур Ардебили. Саудитска Арабия "не разполага с такъв капацитет, за увеличаване на производството на петрол." Съобщението е на агенция Shana.

  ОтговорИзтриване
 15. Novini1Online:10:39 пр.об.

  Доналд Тръмп, в отговор на въпрос на журналист на Fox News, дали някой манипулира цените на петрола, е казал, че ОПЕК го прави. Според него ОПЕК трябва да спре това, защото САЩ защитават много от страните, които картелът "манипулира". Тръмп също е потвърдил решимостта си да наложи санкции срещу страните от Европа, които ще продължат търговията с Иран. Тръмп вече повече от веднъж е казвал, че смята установените цени на петрола за твърде високи.

  ОтговорИзтриване
 16. Novini1Online:1:45 пр.об.

  Специалистите от банката Morgan Stanley преразгледаха прогнозата си за цените на "черното злато", като рязко повишиха стойността му за втората половина на тази година до $ 85 за барел Брент. Към нарастването на котировките на световните петролни пазари ще доведе геополитическо напрежение и спада в доставките от някои страни, смята банката. Анализаторите посочиват в прогнозата си за рисковете от увеличаване на напрежението в търговската конфронтация между САЩ и Китай, както и глобалната нестабилност в икономиката. За последен път петролът "Брент" се търгуваше на тази марка през октомври 2014 г.

  ОтговорИзтриване
 17. Novini1Online:10:44 пр.об.

  Анализаторите в Sanford C. Bernstein & Co смятат, че цените на петрола може да се взривят поради факта, че акционерите на петролните компании не инвестират в проучване и производство, което е довело до 30% намаление на възстановимите резерви на най-големите компании от 2000 г. Според Bloomberg всичко това се отразява върху нарастването на търсенето на петрол в света. В това отношение, анализаторите смятат, че цената на барел петрол може да се повиши до над $ 150.

  ОтговорИзтриване
 18. Novini1Online:10:35 сл.об.

  Американските власти ще организират най-големите търгове на всички налични нефтени и газови обекти в своята част на Мексиканския залив. Както се посочва в съобщението на Министерството на вътрешните работи на САЩ, търгът, на който ще бъдат изложени 31 милиона акра, ще се проведе на 15 август. Участъците се намират в шелфа на щатите Тексас, Луизиана, Мисисипи, Алабама и Флорида. На търга ще се играе за възможността за работа на 14 622 участъка, разположени на дълбочина от 3 до 3400 метра.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: