Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Тръмп съкращава престоя си на срещата на Г-7 заради Ким Чен Ун.

Ръководителят на американската държава Доналд Тръмп е намалил престоя си на срещата на върха на Групата на седемте в Канада и ще напусне форума по-рано от планираното. Това е заявила пред журналисти говорителката на Тръмп Сара Сандърс.
Американският лидер по-рано е планирал да напусне Канада в събота следобед, но според новия график Тръмп ще напусне срещата на сутринта.
"Президентът Тръмп ще напусне срещата на върха на Г-7 в Charlevoix в 10:30 часа в събота, след сесията по женско равноправие. Той ще пътува от Канада директно до Сингапур в навечерието на предстоящата среща с лидер на Северна Корея Ким Чен Ун във вторник." - е казала говорителката.
 

14 коментара:

 1. Редактор2:42 пр.об.

  Според ръководителя на британското външно министерство Борис Джонсън министър-председателката Тереза Мей планира да покани западните партньори да формират така наречената група за бързо реагиране, за да се идентифицират "престъпните действия на Москва", включително киберпрестъпленията и убийствата по поръчки. Според портала BazzFeed, Тереза Мей пристигна в Канада днес, където ще се състои срещата на Г-7. Там тя ще представи плана си за създаване на група, която вероятно ще получи международна подкрепа.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор5:14 пр.об.

  Президентът Доналд Тръмп в микроблога си в Twitter разкритикува политиката на френското правителство и Канада за използването в националните им икономики на търговски мита. Отнасяйки се към своите чуждестранни партньори, като към ученици, той дори не се притесни ни най-малко от факта, че самият той вече е одобрил вносните мита за алуминия и стоманата, като по този начин е предизвикал негативна реакция по цял свят света. "Франция и Канада вземат огромни мита от САЩ и създават непарични бариери. Търговският излишък на ЕС със САЩ е 151 милиарда долара годишно, а Канада не пуска нашите земеделски производители, "- пише Тръмп.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор5:58 пр.об.

  Доналд Тръмп е напомнил на министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо за мито до 300%, с което северната съседка таксува американските млечни продукти. "Трудо е толкова възмутен, когато се докосва до темата за дългогодишните отношения между САЩ и Канада и много други неща, но не обръща внимание на факта, че те ни налагат до 300% мито за млечните продукти, причинявайки щети на нашите земеделски производители и унищожавайки нашето селско стопанство". - пише президента в Twitter.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор9:30 пр.об.

  Френският президент Емануел Макрон е признал, че участниците в групата на седемте в Канада, могат да подпишат "споразумение между шест страни". Документът може да изключи името на президента на САЩ Доналд Тръмп. "Американският президент може да не е против изолацията, но и ние нямаме против да подпишем споразумение между шестте страни", пише френският държавен глава в Twitter. Срещата се провежда на 8-9 юни в канадската провинция Квебек.

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор11:41 сл.об.

  Както съобщава агенцията Press Association, британската премиерка Тереза Май, по време на работна среща Г-7 в Канада, е призовала лидерите на ЕС и САЩ да се въздържат от започването на търговската война. "Решението на американския президент да наложи мита върху вноса на стомана и алуминиеви продукти неизбежно ще бъде посрещнато с ответни мерки от страна на европейските страни ... Призовавам лидерите на ЕС и САЩ да се договорят и да се въздържат от търговски войни", е казала Мей.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор11:50 сл.об.

  В отговор на въпросите на журналисти относно резултатите от двустранната среща с канадския премиер Джъстин Трюдо, американският президент Доналд Тръмп е заявил, че очаква да бъде подписано окончателно комюнике от участниците в Г-7, въпреки че партньорите вече са го предупредили за невъзможността за съвместно изявление, ако Белият дом на направи отстъпки. "Очаквам, че все пак ще имаме съвместно изявление - е казал Тръмп.

  ОтговорИзтриване
 7. Редактор12:01 пр.об.

  Според данни на агенция Reuters, ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на срещата на върха на Г-7, е предложил на американския президент Доналд Тръм приятелско решение на проблематичните въпроси, свързани с изпълнението на задълженията на страните от ЕС по отношение на стоманата и алуминия. "Доналд, аз съм готов да посетя Вашингтон за съвместен анализ на митата. Искам тези проблеми да бъдат разрешени по приятелски начин", цитира агенцията Юнкер.

  ОтговорИзтриване
 8. Редактор12:31 пр.об.

  Службата на френския президент Емануел Макрон е заявила, че европейските страни, участващи в Г-7, единодушно са се противопоставили на предложението на американския президент Доналд Тръмп да се върне Русия във формата и да се премине към среща на Г-8. "Европейците изразяват обща позиция срещу завръщането на Русия", се казва в съобщението. В същото време европейските лидери подчертават, че оставят отворена "възможност за установяване на диалог" с Москва. По-рано министър-председателят на Италия, Конте, е изразил подкрепа за предложението на Тръмп.

  ОтговорИзтриване
 9. Редактор9:51 пр.об.

  Новият министър-председател на италианското правителство, Джузепе Конте, който говори на срещата на високо равнище на Г-7 в Канада, е заявил, че наложените на Русия наказателни ограничения трябва да бъдат отменени незабавно. "Ние настояваме за диалог с Русия, но това не означава, че системата от санкции ще бъде премахната на момента", е казал ръководителят на италианския кабинет. По-рано в събота представителят на италианските индустриалци Винченцо Боча също е говорил в полза на вдигането на санкции срещу Русия.

  ОтговорИзтриване
 10. Редактор10:57 сл.об.

  Ръководителят на канадското правителство Джъстин Трюдо заплаши САЩ със строги ответни мерки, ако американската администрация въведе нови мита за вноса на стомана и алуминий. В същото време премиерът на Канада е нарекъл митата, въведени от президента на САЩ "нечестни тарифни бариери". Това е казал Трюдо след двудневната среща на върха на Г-7 в Канада. "Ако президентът продължава да въвежда нечестни тарифни бариери, ще реагираме твърдо", е казал той.

  ОтговорИзтриване
 11. Редактор10:12 сл.об.

  Вторият кръг на срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея може да се проведе през юли в столицата на КНДР. Съответното предложение на Ким Чен-Ун се съдържа в писмото на севернокорейския лидер до Доналд Тръмп. Документът е бил предоставен на американския президент от заместник-председателя на Централния комитет на Трудовата партия на КНДР Ким Йонг Чол на 1 юни. Вестникът "Чунан Илбо" пише за това, като се позовава на информирани източници. Според агенция Киодо, ако срещата на върха потръгне положително, може да се проведе и трети кръг от разговори в столицата на САЩ през септември.

  ОтговорИзтриване
 12. Редактор10:21 сл.об.

  Сърдечна пристъп е получил председателя на комитета на икономическите съветници на администрацията на президента на САЩ Лари Кудло, според съобщение на Доналд Тръмп в Twitter. "Нашият велик Лари Кудло, който работи толкова упорито по икономиката и търговията, получи сърдечен удар", казва американският президент. Понастоящем Кудло се лекува в Националния военен медицински център "Уолтър Рийд".

  ОтговорИзтриване
 13. Редактор11:51 сл.об.

  На последната среща на върха в Квебек, Канада "Big Seven", която някои нарекоха "G6 + Тръмп", лидерът на САЩ не се притеснявал за изразите си, говорейки на лидерите на "Групата на седемте". Wall Street Journal цитира някои от най-поразителните цитати на американския президент. Тръмп е бил груб към световните лидери.

  Япония трябвало да приеме няколко десетки милиони мексиканци. Може би тогава властите на Земята на изгряващото слънце щели да разберат проблема с миграцията, пред който са изправени Съединените щати. "Абе, вие нямате такъв проблем, но мога да ви изпрати 25 милиона мексиканци, и много скоро вече няма да оглавявате кабинета," - е казал стопанина на Белия дом.

  На френския президент Емануел Макрон Америка му "отворила очите" за глобалния проблем с тероризма, като Тръмп му казал, че всички терористи са вече във френската столица. "Трябва да знаете за това, Емануел, защото всички терористи са в Париж", казал Тръмп на Макрон, докато обсъждали ситуацията около Иран.

  Но най-много е изтърпял председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на когото, както изглежда, Тръмп е излял гнева си за въвеждането на вносни мита от ЕС за определени стоки на американските компании и отказа на Франция и Германия относно търговските споразумения със Съединените щати. Тръмп е нарекъл Юнкер "брутален убиец".

  ОтговорИзтриване
 14. Novini1Online:11:18 сл.об.

  Държавният секретар на САЩ Майк Помпей е заявил, че президентът Доналд Тръмп е уверен в скорошното завръщане на Русия в Г-8. Той е заявил това на изслушване в Конгреса, където е бил попитан за възможността за подобно завръщане дори и без прилагането на споразуменията от Минск. "Президентът е дълбоко убеден, че участието на Русия в тези важни геостратегически разговори е неизбежно", е отговорил държавният секретар.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: