Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Как и къде да си търся работа?

Как да си търся работа?

На пук на воплите около кризата, възможности за работа има много, стига човек да търси където и както трябва. Ето някои примери:
  • -    Интернет,
  •  -   Частни трудови борси,
  • -    Вестници,
  • -    Фирмени сайтове,
  • -    Бюра по труда,
  • -    Агенции за работа,
  • -    Специализирани панаири на труда
Не на последно място, човек трябва да търси работа при … себе си, като самонаето лице. Като възможностите за това са буквално милиони, стига човек да иска да се справя резултатно и да се развива. Напълно е възможно, съвсем скоро и самият той да се превърне в работодател. Най-добрата стратегия да се търси работа е това да става на широк фронт и по всички възможни линии. Затова започвайте наред.
 

Работа от интернет

Това е добър вариант за млади хора, закърмени с интернет. За тях виртуалните обяви за работа са по-привични от тези на хартия, залепени върху стълбове и спирки на транспорта. Пък и какъв ли работодател може да бъде такъв, който ще си търси работници на улицата или с лошо отпечатани листовки? Възможностите в интернет са огромни и растат от ден на ден. И по-скоро проблема е с избора и отсяването. Разнообразието от сайтове за работа, свободни места, форуми на фрилансери … е огромно. Но всеки търси резултат, а не да осигурява уютно гнездо за лентяи.

Така че залягайте пред компютъра - четете и … пишете. Започнете мащабни проучвания. Подгответе си няколко комплекта рамкови документи за кандидатстване, така че лесно и бързо да ги пренагаждате, според изискванията на различните работодатели. Не забравяйте основната максима - всяко предложение да се третира самостоятелно и уникално. Т.е. забравете кандидатстването за работа “на конвеxер”, с едни и същи документи. По този начин може само да си гарантирате 70 - 80% откази, преди още да са погледнали в документите Ви.

Пращайте запитвания, но го правете умно. Влагайте малко разбиране. Съобразявайте документите си с изискванията на различните работодатели. Така и Вие самите ще придобиете две много важни качества за трудово оцеляване - гъвкавостта и предвидливостта. Имате ли ги, надали ще Ви уволнят толкова лесно, но даже и да го направят, Вие лесно ще си намерите ново препитание.

Обяви за работа във вестниците.

Това също е бездънна яма с възможности, само че тук е малко по-сложно с масовото тралене, поради по-скъпите телефонни разговори, а и евентуалните разходи за документи на хартия. Но поне в района, в който живеете, може да отнасяте документите си на ръка и да спестявате доста от пощенски разходи.И тук правилото остава - упорито и мащабно търсене. Масовото търсене на работа и подаването на множество заявки, ще изгради у Вас способността да функционирате на високи обороти, което води до редица конкурентни предимства.

Фирмени сайтове за свободни длъжности.

Вече е постоянна практика големи компании да отделят специална секция в своите интернет сайтове за свободните длъжности, които предлагат за различните си отдели и подразделения. Проблемът е, че трябва да ги търсите, да си ги водите на отчет и редовно да ги следите, понеже там нещата са динамични - появява се работа, заема се…Подгответе си база данни с такива фирми, наблюдавайте ги редовно, а от това скоро може да започнете и да заработвате свои пари, като предлагате бюлетина си срещу такса и за други, не толкова предприемчиви безработни.

Сезонни трудови изложения.

Те се организират обикновено във връзка с определена сезонна работа. Например, на пролет са туристическите панаири, където редица фирми за услуги и хотели по морето наемат персонал за летния сезон. Там се явяват и редица туристически агенции със същата цел. На есен са пък изложенията на фирмите от зимния сезон.

Трудови панаири

Не рядко подобни панаири организират чуждестранни борси и сдружения във връзка със сезонна селско стопанска работа, обслужване на екологични проекти, туристически круизи и др. Ако сте отворени с чуждите езици, не малко такива борси и възможности може да намерите през интернет и да се включите в тях. Такава възможност са и студентските бригади в Англия, САЩ и други страни, като често те са съпроводени и с изучаване на чужд език или с провеждане на стажове в известни компании.
Редица олимпиади, състезания, турнира са не лошо място да Ви забележат, потърсят и наемат във връзка с Ваши професионални способности, които сте демонстрирали там. Съществува практика, редица големи компании да проследяват различни специалисти, особено в по-дефицитни области, още от студентската скамейка, като даже в случая отпускат и стипендии. Но за да се уредите тук е необходима определена далновидност. Предварително да проучите такива перспективи и да кандидатствате където трябва.

Много хора нямат представа защо са избрали текущата си специалност и разчитат само на късмет, за да си намерят работа. А истината е, че човек трябва да подхожда към този проблем значително по-осъзнато и предвидливо, с мисъл за бъдещето. Казано е “Решавай големите проблеми, докато са още малки.” И накрая, нека да Ви напомня, че най-добрия работодател за Вас, може да бъдете самите Вие, като като си търсите и намирате не работа, а поръчки на клиенти и потребители, които се интересуват от Вашите услиги или продукти - така работите за себе си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: