Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Ще обяви ли Украйна дефолт?

Според ресурса "Апостроф", Украйна е на ръба на дефолта. Сред причините за това са
 • - бавния икономически растеж,
 • - незадоволителния темп на реформи и
 • - прекомерния държавен дълг.
В същото време се подчертава, че властите отказват всякакви разговори за дефолт, но признават необходимостта от ускоряване на структурните реформи.
Експерти, интервюирани от публикацията, сочат реална заплаха от икономическата криза. Ръководителят на Офиса за ефективно регулиране, Алексей Гончарук, не вижда сценарий, в който Украйна може да се справи с дълговите си задължения без външна помощ. "Това е много подобно на ситуацията преди обявяването на дефолт и за да се справим с това, трябва да получим външен заем", казва той.
Според други експерти, отказът на Киев да изпълни задълженията си към МВФ ще означава за страната "край на света". Икономическата криза ще доведе до срив на националната валута, инфлацията и безработицата, се посочва в статията. Държавният дълг на Украйна към 1 октомври 2017 г. възлиза на 117 млрд. долара.

2 коментара:

 1. Novini1Online:10:27 пр.об.

  Съвета на постоянните представители на страните от ЕС, одобри пакет от финансова помощ за Украйна от 1 милиард евро. Това решение все още предстои да бъде одобрено на 26 юни в Съвета на ЕС.

  ОтговорИзтриване
 2. Novini1Online:10:38 сл.об.

  Украинското издание на "Зеркало недели" е публикувало аналитична статия на икономистката Татяна Богдан, в която тя обяснява колко трудна е ситуацията за икономиката Украйна. "Националната банка на Украйна позволи намаляването на обема на международните резерви, като в същото време номиналната преоценката на гривната се прави в периода на върховите плащания по външния дълг ... Без продължаване помощта от международни организации, тази ситуация всъщност заплашва икономиката на Украйна от фалит ... Дефицитът на търговския баланс, ниското ниво на международните резерви, отрицателното салдо на международната инвестиционна позиция, ... прекалената тежест от плащанията по дълга, показват рисковете от настъпването на дългова криза и криза на платежния баланс в близко бъдеще", се казва в статията.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: