Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Франция и ЕС ще оспорят санкциите на САЩ срещу Иран в СТО.

Официалният представител на френското правителство Бенджамин Гриво заяви, че страните от ЕС са готови да оспорят в Световната търговска организация, санкциите на САЩ срещу Иран, ако те ще имат отрицателно въздействие върху интересите на европейските компании.
"Европейският съюз е готов да оспори в СТО всякакви едностранни мерки ... и да реагира пропорционално в съответствие с правилата на международната търговска организация", е казал Гриво.
По-рано френският президент Емануел Макрон е разкритикувал решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от споразумение за иранската ядрена програма и да започне политика на санкции срещу Иран.

5 коментара:

 1. Редактор10:52 пр.об.

  Ръководителката на дипломацията на ЕС Федерика Могерини, наричаща ядрената сделка с Иран "едно от най-големите постижения на дипломацията", призова да се запази съществуващото ядрено споразумение с Ислямската република, тъй като тя смята, че то е приложимо.

  "В момент, когато нещата не вървят на добре, са нужни неща, като рационалност, спокойствие, предвидимост, уважение и диалог, за да се избегне по-неблагоприятен сценарий, за да се предотврати разпространението на конфликти, за да се запази това, което все още работи. Това е, което ние възнамеряваме да направим в случая с ядрената сделка с Иран ", казва Могерини.

  Официален Брюксел ще продължи да се придържа към иранската ядрена сделка, въпреки решението на Съединените щати да излязат от споразумението. Това е многостранно споразумение и оттеглянето на една държава от него, дори суперсила, няма да унищожат сделката, заявява Могерини.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор7:38 пр.об.

  Съветникът по национална сигурност на президента на САЩ, Джон Болтън, не е дал ясен отговор на въпроса дали Вашингтон ще наложи санкции срещу европейски компании за сътрудничество им с Иран. В интервю за CNN, съветникът е заявил, че такъв вариант е възможен, въпреки че зависи от това как се държат "другите правителства".

  Болтън се надява, че европейските компании най-накрая ще разберат, че споразумението със САЩ за Иран е в техен собствен интерес. Съединените щати по-рано обявиха оттеглянето си от многостранната сделка за иранската ядрена програма и обещаха санкциите в Техеран. Други участници в споразумението критикуват Вашингтон.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор6:46 пр.об.

  Министърът на икономиката на Франция Bruno Le Maire е заявил в неделя, че ЕС възнамерява да направи всичко, за да защити европейските компаниите от евентуални санкции на САЩ, наложени срещу Иран след оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка.

  Според министъра десетки френски компании законно са инвестирали в Иран и трябва да могат да продължат тази дейност. Той е подчертал също така, че ЕС трябва да каже "не" на прекомерното доминиране на САЩ, без да спазва международните правила.

  Le Maire също така е казал, че Франция ще представи своите предложения, така че Европейският съюз да компенсира "цената" на санкциите за предприятията.

  ОтговорИзтриване
 4. Novini1Online:7:25 пр.об.

  Агенцията ifop е провела проучване на общественото мнение във Франция, което показа бърз спад в популярността на президента Емануел Макрон. Сега 58% са недоволни от дейността му и само 40% са удовлетворени, което е най-лошият показател за цялото време на управлението му. През юни миналата година 64% от гражданите изразяваха подкрепа на ръководителя на Франция. Рязък ръст на недоволството от Макрон започва, след като той одобри увеличение на данъка върху доходите, богатството и инвестициите в социалното осигуряване. Едновременно с Макрон, пада и рейтингът на министър-председателя на Франция Едуард Филип.

  ОтговорИзтриване
 5. Novini1Online:12:24 пр.об.

  Ръководителят на делегацията на Европейския съюз в ООН Жоао Вале де Алмейда, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации, е разпространил изявление на ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, в което тя призова за отмяна на санкциите върху бизнес представители на иранските кръгове. "ЕС ще продължи да полага всички усилия, за да се поддържат търговски и финансови потоци, защита интересите на иранските делови кръгове ... Наясно сме, че вдигането на санкциите е неразделна част от споразумението ... Ние трябва да предприемем действия търговиятат с Иран да продължи," - се казва в изявлението Федерика Могерини.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: