Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Македония промени името си.

Премиерът на Македония Зоран Заев заяви, че републиката може да промени името си на Иленденска Македония. Правителствата на Македония и Гърция са се споразумели за такъв компромис.
Гърция отдавна поиска бившата югославска република Македония да промени името си, така че да не се бърка с гръцкия регион Македония. Този спор, който продължава 30 години, не позволява на Македония да се присъедини към НАТО и Европейския съюз.
Названието "Илендеска" произхожда от Иленденското (т.е. Илин ден - 2 август) въстание срещу Османската империя, което е станало в Крушево през 1903 г. В Македония това е основен държавен празник - Денят на републиката.

15 коментара:

 1. Редактор10:26 пр.об.

  Гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, че е постигнато споразумение с Македония за промяна на името на страната. Сега македонската конституция ще съдържа името Северна Македония. "Това е историческа стъпка", е казал Ципрас. Гърция отдавна се стреми да реши въпроса за промяна на името на Република Македония, така че да не се бърка с гръцкия регион Македония.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор10:22 сл.об.

  Според говорителя на Държавния департамент Хедър Науърт, американските власти приветстват споразумението, постигнато по време на преговорите между Гърция и Македония, като последната ще има официално име Република Северна Македония. САЩ поздравя министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Зайев и приветстват тяхното историческо споразумение, съобщават от американското министерство на външните работи.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор11:11 сл.об.

  Специалният представител на генералния секретар на ООН Матю Нимиц е заявил, че новото официално име на Република Северна Македония ще помогне за установяване на добросъседски отношения със съседна Гърция. "Това споразумение ще доведе до разширяване на взаимодействието между двете съседни държави, и особено между народите им. Затова съм въодушевен от намерението на двата кабинета на министрите ", се казва в изявлението на генералния секретар на международната организация.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор10:55 пр.об.

  Президентът на Македония Георге Иванов се обърна към страната, като заяви, че отказва да подпише договор с Гърция, според който страната ще бъде преименувана в Република Северна Македония. Иванов отбеляза също така, че този договор нанася вреда на Македония, а за него той е "недостоен и неприемлив". "Няма да легализирам политическата инициатива".

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор10:47 пр.об.

  Министрите на външните работи на Гърция и Бившата югославска република Македония ще подпишат споразумение за новото конституционно име на Македония на 17 юни в района на Преспанските езера. На церемонията ще присъстват премиерите на двете страни. След това делегациите ще отидат на гала вечеря.

  Новото име на БЮРМ - "Република Северна Македония" - Скопие ще трябва да добави към конституцията си. Обърнете внимание, че президентът на Македония отказа да приеме преименуването.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор7:55 пр.об.

  Атина и Скопие подписаха споразумението за промяна на името на Република Северна Македония. Документът е бил подписан от министрите на външните работи Никос Коциас и Никола Димитров, както и от специалния представител на генералния секретар на ООН Матю Нимиц. На церемонията са присъствали министър-председателите Алексис Ципрас и Зоран Заев. Сега Македония ще може да разчита на подкрепата на Гърция за присъединяването си към ЕС и НАТО, а Гърция ще приеме, че Република Македония няма да бъде бъркана с гръцкия регион Македония. Това, обаче още не е края на проблема, тъй като предстои ратификация и още доста трудности.

  ОтговорИзтриване
 7. Редактор11:29 пр.об.

  В Гърция започнаха улични безредици, които на много места се превърнаха в сблъсъци с полицията. Според агенция France Press, участниците протестират срещу подписването на споразумението за името на Македония. В резултат на сблъсъците поне 8 души са ранени. Протестиращи смятат, че това споразумение унижава страната, те настояват името на съседната страна да не съдържа думата "Македония", тъй като името е исторически гръцки регион.

  ОтговорИзтриване
 8. Редактор11:59 сл.об.

  В македонската столица Скопие полицейски служители задържаха 25 души за протестите, които активисти организираха пред парламента на страната, противопоставяйки се на преименуването на страната. Според Министерството на вътрешните работи на Македония, демонстрантите са използвали пиротехника и са се опитвали да навлязат на територията на парламента със сила. В резултат на сблъсъка са били ранени седем полицейски служители. По-рано няколко хиляди души от Гърция протестираха срещу преименуването на Република Македония в Република Северна Македония.

  ОтговорИзтриване
 9. Редактор12:18 пр.об.

  Алексис Ципрас стана първият премиер на гръцката държава, който посети бивша югославска република Македония, съобщава АМНА. Според агенцията, министър-председателят на Гърция е участвал в церемонията по подписването на договора за новото име на Македония, като по този начин е станал първият министър-председател на Гърция, който е посетил Републиката.

  ОтговорИзтриване
 10. Novini1Online:5:09 пр.об.

  Генералният секретар на ООН Антонио Гутерис коментира подписването на споразумение за новото конституционно име на Македония, призовавайки правителството на страната, както и гръцкото правителство да го ратифицират. "Изразявам своята благодарност на министър-председателите на Гърция Алексис Ципрас и Македония Зоран Зайев", пише генералният секретар в Twitter. Той добавя, че ООН се ангажира да подкрепя усилията на двете страни.

  ОтговорИзтриване
 11. Novini1Online:5:26 пр.об.

  Кабинетът на министрите на Македония утвърди законопроекта на договора с Гърция за преименуване на страната, след което го предостави на парламента за ратификация. За да се ратифицира договора, е необходимо да се събере мнозинство от гласове най-малко 61.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Novini1Online:5:24 пр.об.

   Най-после можем да променим името на тази тема от "Македония може да промени името си" на "Македония промени името си": Днес, Македонският парламент, с мнозинство от нужните гласове, ратифицира договора с Гърция, според който страната вече ще се нарича Република Северна Македония. Този договор ще отвори пътя на Македония към ЕС и НАТО. Но вероятно ще има още едно стъпало - референдум, за да е окончателно.

   Изтриване
 12. Novini1Online:12:04 пр.об.

  Ръководителят на американската дипломация Майкъл Помпео е говорил по телефона с френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан. Събеседниците са обсъдили перспективите за присъединяване на Македония към ЕС и НАТО. Съобщението е разпространено от Държавния департамент на САЩ и ръководителят на пресслужбата на департамента Хедър Науърт. "Държавният секретар Помпео е призовал френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан да подкрепи влизането на Македония в НАТО и ЕС", е казал Науърт.

  ОтговорИзтриване
 13. Novini1Online:10:55 пр.об.

  25 страни от ЕС подкрепиха началото на преговорите за присъединяването на Албания и Македония, според гръцкият външен министър Никос Коджиас. Според него Франция, Холандия и Дания са против, като те искат да отложат този процес.

  ОтговорИзтриване
 14. Novini1Online:11:03 пр.об.

  Президентът на Македония Горге Иванов е отказал да подпише споразумението за промяна на името на страната, одобрено от парламента. Според Kathimerini, държавният глава е обяснил решението си с факта, че документът противоречи на конституцията и резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. "Не приемам идеи или предложения, които биха могли да застрашат националната идентичност на македонците", е заявил президентът.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: