Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Унгария иска НАТО да спре подкрепата си за Украйна.

Унгарските власти смятат, че е необходимо да се преразгледа подкрепата на Северноатлантическия алианс (НАТО) на Украйна. Съответните предложения се съдържат в писмото, адресирано до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
В него Унгария посочва безсмислеността на програмите, защото "въпреки безпрецедентно ниво на политическа подкрепа и финансова помощ" Киев не е успял да направи никакви положителни промени. "Реформата на Украйна се провали", се казва в меморандума, цитиран от "Ukrainskaya Pravda".
Освен това унгарското правителство смята, че Украйна "представлява заплаха за съседите си". "За да се запази стабилността в региона на източната граница на НАТО, НАТО трябва да адаптира своята политика спрямо Украйна при тези нови обстоятелства", се казва в писмото.

Меморандумът е бил одобрен на среща на унгарското правителство начело с министър-председателя Виктор Орбан на 18 май. Получаването му е било потвърдено в централата на алианса.

4 коментара:

 1. Редактор11:54 сл.об.

  Ръководителят на Министерството на отбраната на Украйна Степан Полотак и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг са обсъдили въпроси, свързани с участието на Киев в срещата на върха на Северноатлантическия алианс.

  "Обсъдихме параметрите на участието на Украйна в срещата на върха на НАТО, която ще се проведе следващия месец", е обяснил Полотор. Според украинският министър, е била договорена и позицията за възможно участие на представители на НАТО в прегледа на стратегическата отбрана в Украйна.

  ОтговорИзтриване
 2. Novini1Online:12:32 пр.об.

  Генералният секретар на НАТО информира кога могат да започнат преговорите за присъединяване на Македония към Северноатлантическия алианс. Според Йенс Столтенберг началото на такива преговори може да започне на срещата на високо равнище на лидерите на алианса в Брюксел на 11 и 12 юли. За да бъде поканена Македония за пълноправен член на организацията, властите на страната трябва да одобрят споразумението с Гърция, е добавил генералният секретар.

  ОтговорИзтриване
 3. Ръководителят на унгарското външно министерство Питър Сиарто поиска от украинските власти да да оставят на мира унгарското население. "Подкрепяме териториалната цялост и суверенитет на Украйна, но вашият военен конфликт с Русия не може и не трябва да бъде оправдание за това, че нарушавате правата на унгарците", е казал министъра. В същото време той пояснява, че не разбира безпокойството на Киев за сепаратистки настроения на териториите, където живеят етнически унгарци. - Оставете унгарците на мира - е заключил той.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Novini1Online:10:31 сл.об.

   Министерството на външните работи на Унгария заявява, че Киев не трябва да чака подкрепата на Будапеща, когато обсъждат възможното влизане на Украйна в НАТО. Унгария няма да подкрепи влизането на страната в алианса поради политиката на украинските власти спрямо националните малцинства. Както заявява унгарският външен министър Петер Сийарто, национализмът и екстремизмът са неприемливи за страна, която иска да се присъедини към ЕС и Северноатлантическия алианс.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: