Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Край на корейската война ще обявят на срещата САЩ - КНДР.

Както е станало известно на японския вестник Nikkei, американският президент Доналд Тръмп и президента на Северна Корея Ким Чен-Ун, на среща си на върха в Сингапур, ще направят съвместно изявление за края на Корейската война.
Според информацията, лидерите на Република Корея и Китайската народна република ще вземат участие в срещата на високо равнище.
Вашингтон очаква да постигне споразумение за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея до 2020 г. Според вестника, Доналд Тръмп иска да разреши проблема със Северна Корея до края на президентския си мандат.

12 коментара:

 1. Редактор7:13 пр.об.

  Министерството на външните работи на КНДР обяви, че публичната церемония по закриването на площадката за ядрени опити Pyungery ще се проведе между 23 и 25 май. Това ще зависи от климатичните условия. Техническите подготовки вече са започнали. Само журналисти от Южна Корея, Китай, Русия, Съединените щати и Великобритания ще могат да присъстват на церемонията. Закриването на полигона бе договорено при преговорите между южнокорейския президент Мун Дже Ин и лидера на КНДР Ким Чен-Ун.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор10:49 сл.об.

  В Сингапур на 12 юни, може да присъства и президента на Китай Си Дзинпин, по време на американско-севернокорейска среща на високо равнище с участието на лидерите на двете страни, Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Намерението на китайския президент е да се срещне с преговарящите. Тази информация е станала известна на южнокорейския телевизионен канал KBS от информирани източници в дипломатическите среди.

  "По този начин ще се съберат лидерите на страните, подписали споразумението за примирие през 1953 г., което сложи край на корейската война", казва телевизионният канал. Така че страните ще могат да обсъдят замяната на споразумението за примирие с пълноправен мирен договор.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор1:37 пр.об.

  Американският президент Доналд Тръмп приветства предстоящото закриване на севернокорейския ядрен полигон и благодари на ръководството на страната за това.

  "Северна Корея обяви, че този месец те ще затворят ядрения си полигон преди голямата среща на 12 юни. Благодаря ви, много умен и приятен жест!" - казва в съобщението си, публикувано в Twitter американския президент.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор11:12 сл.об.

  Северна Корея е започнала да ликвидира ядрения полигон Пхунгери, предава портал 38North. Според него демонтажа на изпитателната площадка вече е в ход, въпреки факта, че официалната церемония е насрочена за 23-25 май.

  "Сателитните изображения от 7 май предоставят убедителни доказателства, че демонтирането на изпитателния полигон вече е в ход", твърди порталът.

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор11:29 сл.об.

  Властите на Южна Корея са реагирали, като са се съгласили на предложението на Северна Корея да се проведе среща на високо равнище на 16 май, в пункта за преговори Панмунджом на границата на двете страни. Това се съобщава от пресцентъра на южнокорейското Министерство на националната асоциация.

  "Срещата на високо равнище на представителите на КНДР и Южна Корея относно прилагането на разпоредбите на Декларацията за мир, просперитет и обединение на Понмуньом на Корейския полуостров ще се състои на 16 май в пункт Панмунджом", се казва в съобщението.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор10:42 сл.об.

  Заместник-генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Ясутоши Нишимура нарече военните учения, в които участват неговата страна, Съединените щати и Южна Корея, важно средство за запазване на мира в региона. Междувременно, поради тези маневри, КНДР отказа да преговаря с Южна Корея, като бе отменена срещата за 16 май, и бе поставена под въпрос срещата с американското ръководство. В Пхенян смятат военни учения, които се провеждат от 11 май до 25 май - за открита провокация.

  ОтговорИзтриване
 7. Редактор10:48 сл.об.

  Пхенян ще преговаря с Вашингтон на най-високо ниво, само ако шефът на американската държава Доналд Тръмп се интересува не само от разрешаването на ядрения проблем, но и от подобряване на двустранните отношения. Такова изявление е било направено от заместник министъра на външните работи на КНДР Ким Ге Гуам. Думите му се цитират от агенция Ренхап.

  "Ако Вашингтон влезе в двустранните преговори на високо равнище с искрени интереси за подобряване на американско-корейските отношения, ще имаме положителен отговор", е заявил заместник-шефът на Севернокорейското външно министерство. Ким Ге Гуан е подчертал, че ако Пхенян чува само едностранни искания за ядрено разоръжаване, тогава "няма да има интерес към подобен диалог".

  ОтговорИзтриване
 8. Редактор11:58 сл.об.

  Вашингтон ще анализира изявленията на КНДР относно възможността за отмяна на срещата между Тръмп и Ким Чен-Ун поради американските военни маневри с Южна Корея, цитира Politico думите на говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

  "Ние знаем за съобщенията на южнокорейските медии. САЩ ще анализират самостоятелно изявленията на КНДР и ще продължат да координират тясно със своите съюзници ", е казала Сандърс. В същото време, тя не съобщава дали подготовката за срещата на лидерите на двете страни ще продължи.

  ОтговорИзтриване
 9. Редактор10:36 сл.об.

  Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда пред медиите, че КНДР не го е уведомявала за отмяната на срещата му с Ким Чен-Ун в Сингапур, която ще се състои на 12 юни. "Ние не получихме нищо, ние не чухме нищо, ще видим какво ще се случи", добави Тръмп.

  Държавния департамент на САЩ съобщава, че Пхенян няма официални изявления. В същото време южнокорейски медии съобщиха, че КНДР е отказала да води разговори с Южна Корея в сряда и е заплашила, че ще анулира срещата на Тръмп с Ким Чен Ун поради американско-южнокорейските военни учения.

  ОтговорИзтриване
 10. Редактор7:02 пр.об.

  Президентът на Съединените щати, Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с южнокорейския лидер Мун Дже Ин, по време на които са били обсъдени дейностите на Северна Корея (КНДР) в светлината на историческата среща на върха с участието на американската страна, съобщават от агенция Yonhap, позовавайки се на администрацията Южнокорейския лидер. "Двамата лидери са разменили мнения относно различните действия, предприети от Северна Корея наскоро", се казва от прессекретарят на президента на Южна Корея.

  Разговорът е продължил 25 минути, по време на който лидерите са се споразумели за тясно сътрудничество при организирането на предстоящата среща. Този телефонен разговор е 15-ти по ред между лидерите на Съединените щати и Република Корея. По-рано бе съобщено, че КНДР не одобрява списъка с журналисти от Южна Корея на ядрения полигон.

  ОтговорИзтриване
 11. Самоучител11:43 сл.об.

  Няма причина да се съмняваме, че КНДР ще проведе срещата на върха със Съединените щати, съобщава представител на южнокорейския президент Мун Дже Ин.

  Срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун трябва да се състои на 12 юни. Страните ще преговарят за ядреното разоръжаване на КНДР.

  ОтговорИзтриване
 12. Редактор12:58 пр.об.

  В КНДР вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е бил критикуван, че е говорил за либийски сценарий по отношение на севернокорейското ръководство. Той е казал, че в КНДР е възможно да се повторят събитията, които са се случили в Либия, след което режимът на Кадафи е бил свален.

  "Като човек, който участва в отношенията със САЩ, не мога да прикрия изненадата си от такива невежи и глупави думи, изразени от американския вицепрезидент", се казва в изявление на министъра на външните работи на КНДР Чой Сон Хи.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: