Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Среща на върха САЩ - Северна Корея в Сингапур, 12 юни 2018 г.

Както е станало известно на японския вестник Nikkei, американският президент Доналд Тръмп и президента на Северна Корея Ким Чен-Ун, на среща си на върха в Сингапур, ще направят съвместно изявление за края на Корейската война.
Според информацията, лидерите на Република Корея и Китайската народна република ще вземат участие в срещата на високо равнище.
Вашингтон очаква да постигне споразумение за пълно ядрено разоръжаване на Северна Корея до 2020 г. Според вестника, Доналд Тръмп иска да разреши проблема със Северна Корея до края на президентския си мандат.

 

65 коментара:

 1. Редактор7:13 пр.об.

  Министерството на външните работи на КНДР обяви, че публичната церемония по закриването на площадката за ядрени опити Pyungery ще се проведе между 23 и 25 май. Това ще зависи от климатичните условия. Техническите подготовки вече са започнали. Само журналисти от Южна Корея, Китай, Русия, Съединените щати и Великобритания ще могат да присъстват на церемонията. Закриването на полигона бе договорено при преговорите между южнокорейския президент Мун Дже Ин и лидера на КНДР Ким Чен-Ун.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор10:49 сл.об.

  В Сингапур на 12 юни, може да присъства и президента на Китай Си Дзинпин, по време на американско-севернокорейска среща на високо равнище с участието на лидерите на двете страни, Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Намерението на китайския президент е да се срещне с преговарящите. Тази информация е станала известна на южнокорейския телевизионен канал KBS от информирани източници в дипломатическите среди.

  "По този начин ще се съберат лидерите на страните, подписали споразумението за примирие през 1953 г., което сложи край на корейската война", казва телевизионният канал. Така че страните ще могат да обсъдят замяната на споразумението за примирие с пълноправен мирен договор.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор1:37 пр.об.

  Американският президент Доналд Тръмп приветства предстоящото закриване на севернокорейския ядрен полигон и благодари на ръководството на страната за това.

  "Северна Корея обяви, че този месец те ще затворят ядрения си полигон преди голямата среща на 12 юни. Благодаря ви, много умен и приятен жест!" - казва в съобщението си, публикувано в Twitter американския президент.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор11:12 сл.об.

  Северна Корея е започнала да ликвидира ядрения полигон Пхунгери, предава портал 38North. Според него демонтажа на изпитателната площадка вече е в ход, въпреки факта, че официалната церемония е насрочена за 23-25 май.

  "Сателитните изображения от 7 май предоставят убедителни доказателства, че демонтирането на изпитателния полигон вече е в ход", твърди порталът.

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор11:29 сл.об.

  Властите на Южна Корея са реагирали, като са се съгласили на предложението на Северна Корея да се проведе среща на високо равнище на 16 май, в пункта за преговори Панмунджом на границата на двете страни. Това се съобщава от пресцентъра на южнокорейското Министерство на националната асоциация.

  "Срещата на високо равнище на представителите на КНДР и Южна Корея относно прилагането на разпоредбите на Декларацията за мир, просперитет и обединение на Понмуньом на Корейския полуостров ще се състои на 16 май в пункт Панмунджом", се казва в съобщението.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор10:42 сл.об.

  Заместник-генералният секретар на кабинета на министрите на Япония Ясутоши Нишимура нарече военните учения, в които участват неговата страна, Съединените щати и Южна Корея, важно средство за запазване на мира в региона. Междувременно, поради тези маневри, КНДР отказа да преговаря с Южна Корея, като бе отменена срещата за 16 май, и бе поставена под въпрос срещата с американското ръководство. В Пхенян смятат военни учения, които се провеждат от 11 май до 25 май - за открита провокация.

  ОтговорИзтриване
 7. Редактор10:48 сл.об.

  Пхенян ще преговаря с Вашингтон на най-високо ниво, само ако шефът на американската държава Доналд Тръмп се интересува не само от разрешаването на ядрения проблем, но и от подобряване на двустранните отношения. Такова изявление е било направено от заместник министъра на външните работи на КНДР Ким Ге Гуам. Думите му се цитират от агенция Ренхап.

  "Ако Вашингтон влезе в двустранните преговори на високо равнище с искрени интереси за подобряване на американско-корейските отношения, ще имаме положителен отговор", е заявил заместник-шефът на Севернокорейското външно министерство. Ким Ге Гуан е подчертал, че ако Пхенян чува само едностранни искания за ядрено разоръжаване, тогава "няма да има интерес към подобен диалог".

  ОтговорИзтриване
 8. Редактор11:58 сл.об.

  Вашингтон ще анализира изявленията на КНДР относно възможността за отмяна на срещата между Тръмп и Ким Чен-Ун поради американските военни маневри с Южна Корея, цитира Politico думите на говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

  "Ние знаем за съобщенията на южнокорейските медии. САЩ ще анализират самостоятелно изявленията на КНДР и ще продължат да координират тясно със своите съюзници ", е казала Сандърс. В същото време, тя не съобщава дали подготовката за срещата на лидерите на двете страни ще продължи.

  ОтговорИзтриване
 9. Редактор10:36 сл.об.

  Американският президент Доналд Тръмп заяви в сряда пред медиите, че КНДР не го е уведомявала за отмяната на срещата му с Ким Чен-Ун в Сингапур, която ще се състои на 12 юни. "Ние не получихме нищо, ние не чухме нищо, ще видим какво ще се случи", добави Тръмп.

  Държавния департамент на САЩ съобщава, че Пхенян няма официални изявления. В същото време южнокорейски медии съобщиха, че КНДР е отказала да води разговори с Южна Корея в сряда и е заплашила, че ще анулира срещата на Тръмп с Ким Чен Ун поради американско-южнокорейските военни учения.

  ОтговорИзтриване
 10. Редактор7:02 пр.об.

  Президентът на Съединените щати, Доналд Тръмп е провел телефонен разговор с южнокорейския лидер Мун Дже Ин, по време на които са били обсъдени дейностите на Северна Корея (КНДР) в светлината на историческата среща на върха с участието на американската страна, съобщават от агенция Yonhap, позовавайки се на администрацията Южнокорейския лидер. "Двамата лидери са разменили мнения относно различните действия, предприети от Северна Корея наскоро", се казва от прессекретарят на президента на Южна Корея.

  Разговорът е продължил 25 минути, по време на който лидерите са се споразумели за тясно сътрудничество при организирането на предстоящата среща. Този телефонен разговор е 15-ти по ред между лидерите на Съединените щати и Република Корея. По-рано бе съобщено, че КНДР не одобрява списъка с журналисти от Южна Корея на ядрения полигон.

  ОтговорИзтриване
 11. Самоучител11:43 сл.об.

  Няма причина да се съмняваме, че КНДР ще проведе срещата на върха със Съединените щати, съобщава представител на южнокорейския президент Мун Дже Ин.

  Срещата на президента на САЩ Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен Ун трябва да се състои на 12 юни. Страните ще преговарят за ядреното разоръжаване на КНДР.

  ОтговорИзтриване
 12. Редактор12:58 пр.об.

  В КНДР вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс е бил критикуван, че е говорил за либийски сценарий по отношение на севернокорейското ръководство. Той е казал, че в КНДР е възможно да се повторят събитията, които са се случили в Либия, след което режимът на Кадафи е бил свален.

  "Като човек, който участва в отношенията със САЩ, не мога да прикрия изненадата си от такива невежи и глупави думи, изразени от американския вицепрезидент", се казва в изявление на министъра на външните работи на КНДР Чой Сон Хи.

  ОтговорИзтриване
 13. Редактор10:29 сл.об.

  Президентът на Южна Корея Мун Дже Ин на извънредна среща с висши негови служители по сигурността е призовал президента на САЩ, Доналд Тръмп и лидерът на Корейската народнодемократична република (КНДР) Ким Чен-ун да проведат преки преговори, съобщава "Йонхап".

  Той е изразил "дълбоко съжаление" във връзка с отмяната на срещата на върха на лидерите на Америка и Северна Корея, насрочена на 12 юни в Сингапур. "Ядреното разоръжаване на Корейския полуостров и мир - това е историческата задача, която не може да се откаже и която не може да бъде отлагана.", са думите му.

  ОтговорИзтриване
 14. Редактор10:52 сл.об.

  Според РИА Новости, руският президент Владимир Путин е коментирал на пресконференция след срещата си с френския президент Емануел Макрон отказа на американския президент Доналд Тръмп да се срещне с Ким Чен Ун в Сингапур.

  "Ким Чен-Ун, от своя страна, направи всичко, което обеща да направи предварително", е казал руският лидер. Путин е добавил, че дори и тунелите и шахтите в ядрения полигон са били взривени в КНДР и след това чуваме за отмяната на тази среща от САЩ.

  ОтговорИзтриване
 15. Редактор3:31 пр.об.

  Представителите на американската администрация продължават да водят преговори със севернокорейското ръководство на срещата на върха на 12 юни с участието на лидерите на двете страни. Това се съобщава в Twitter от ръководителя на американската държава Доналд Тръмп.

  "Ние водим много продуктивни разговори с КНДР за връщането на въпроса за срещата на върха, която, ако се случи, вероятно ще се проведе в Сингапур на същия ден, 12 юни, и при необходимост ще бъде удължена", се казва в публикацията.

  ОтговорИзтриване
 16. Редактор10:47 сл.об.

  Делегацията на КНДР ще подготвя срещата на високо равнище между САЩ и Северна Корея с участието на лидерите на двете страни. Според телевизионния канал TBS, представителите на Северна Корея вече са пристигнали в китайската столица, откъдето ще пътуват за Сингапур. На летището в Пекин те извършват трансфер. Делегацията се състои от осем души. Сред тях е председателят на Комитета за мирно обединяване на родината Ri Song Gwon.

  ОтговорИзтриване
 17. Самоучител10:26 сл.об.

  Източници на южнокорейската агенция Ренхап съобщиха, че заместник-ръководителят на Трудовата партия на КНДР Ким Ен Чол е пристигал в Пекин на 29 май, за да продължи от китайската столица към Ню Йорк. Той ще трябва да обсъди с американците подготовката за срещата на американския президент Доналд Тръмп с лидера на КНДР Ким Чен Ун. Очаква се лидерите на двете страни да се срещнат на 12 юни в Сингапур.

  ОтговорИзтриване
 18. Самоучител11:26 сл.об.

  Както съобщава телевизионният канал NHK, северокорейската делегация е пристигнала в Сингапур, за да подготвя срещата на върха с участието на лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун. Американска делегация, заминаваща от военновъздушните сили на САЩ от Йокота, също се насочва към Сингапур.

  Ден по-рано представители на делегацията на КНДР бяха забелязани на летището в Пекин, където са извършвали трансфер. Беше съобщено, че делегацията се състои от осем души, сред които и председателят на Комитета за мирно събрание на родината Ри Сон Гуон.

  ОтговорИзтриване
 19. Самоучител11:48 сл.об.

  Южнокорейският вестник "Чунган Илбо" съобщава, че Съединените щати и КНДР могат да установят дипломатически отношения. По-специално, това може да се случи, след като Пхенян се съгласи с ядреното разоръжаване. От своя страна САЩ ще премахнат икономическите санкции и ще спрат военните учения в региона. Предполага се, че преговорите по тази тема се провеждат в Ню Йорк с участието на представителите на КНДР, които са пристигнали там.

  ОтговорИзтриване
 20. Самоучител7:30 пр.об.

  Президентът на САЩ Доналд Тръмп не изключва, че една среща с лидера на Северна Корея Ким Чен Ун може да е недостатъчна, за да обсъдят всички проблемни въпроси и преди всичко - ракетната и ядрената програма на Пхенян. "Може би ще ни трябват втората и третата среща. И може и да няма нито една. Но това е в добри ръце." е казал той. Преговорите, който в момента се водят с делегацията на Северна Корея, са на добро ниво.

  ОтговорИзтриване
 21. Самоучител12:03 пр.об.

  Както е станало известно на "Washington Post", президентът Доналд Тръмп планира да се срещне с севернокорейския лидер Ким Чен Ун на 12 юни в Сингапур. Южнокорейския президент Мун Дже Ин и шефа на японското правителство Шинцдзо Абе по-рано изразиха желание да се присъединят към срещата на върха между САЩ и КНДР. Според източник, запознат с подготовката за срещата на върха, американският президент предполага, че той ще може да установи по-добри отношения с Ким Чен-Ун, ако разговорът се провежда на четири очи.

  ОтговорИзтриване
 22. Редактор11:34 сл.об.

  "Ние ще се срещнем с председателя [Ким Чен Ун] на 12 юни," - е казал президентът на САЩ Доналд Тръмп на пресконференция, след разговори със заместник-председателя на Централния комитет на Трудовата партия на Корея Ким Йонг Чол.

  Тръмп е казал, че се надява, че ще бъде "един успешен процес", като в същото време той е отбелязал, че е малко вероятно всичко да бъде в една среща и за това е нужен процес. В това отношение той е отбелязал, че не възнамерява да подпише документи с Ким Чен Ун на тази среща.

  Тръмп също е заявил, че Северна Корея иска да се развива като нация, и ако това се случи, основните разходи за модернизация на Северна Корея ще поемат Южна Корея, Япония и Китай. "Това са техни съседи, а не наши," е казал Тръмп, добавяйки, че Америка няма да харчи много за това.

  ОтговорИзтриване
 23. Самоучител11:45 сл.об.

  Министърът на отбраната на Сингапур е заявил, че част от разходите за престоя на американските и севернокорейските делегации по време на предстоящата среща на върха на лидерите на Съединените щати и Северна Корея може да бъде поета от приемащата страна.

  "Тези разходи са само малка част от това, което бихме искали да направим за историческата среща на върха", е казал министърът. Той е добавил, че всички ведомства в Сингапур работят усилено, за да организират срещата и правят всичко възможно тя да се състои.

  ОтговорИзтриване
 24. Самоучител10:22 сл.об.

  "Тектонски геополитически размествания" се случват сега в ситуацията около Северна Корея. Това е заявил за телевизионния канал Fox News американският посланик в Русия Джон Хънтсман. Дипломатът е добавил, че е невъзможно предварително да се предвиди как ще се развие ситуацията.

  ОтговорИзтриване
 25. Самоучител12:32 пр.об.

  Според агенция Рьонхап, севернокорейското ръководство е сменило трима високопоставени военни представители в навечерието на срещата на върха със САЩ. Агенцията е научила това от информирани източници. Според един от тях, висшите военни са напуснали постовете си, тъй като техният "закостенял начин на мислене" вече не съответствал на променената ситуация. Министърът на въоръжените сили, началникът на генералния щаб и главният военен политически ръководител са лишени от длъжност.

  ОтговорИзтриване
 26. Редактор11:46 сл.об.

  Според дипломатически източник на южнокорейският вестник DONG-A ILBO, при посещението на Съединените щати от ръководителя на единния фронт на Партията на труда на КНДР, Ким Йонг Чол е призовал американското ръководство да инвестира в туристическата индустрия в Северна Корея. По време на преговорите с ръководителя на американската държава Доналд Трамп Ким Йонг Чол е разказал за намерението на властите в страната да създадат курорт от световна класа в град Уонсан.

  ОтговорИзтриване
 27. Редактор12:36 пр.об.

  Говорителката на Белия дом Сара Сандърс обяви на брифинг, че първата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на КНДР Ким Чен Ун, ще започне в Сингапур на 12 юни в 9:00 ч. Подготвителната американска група вече завършва логистичните подготовки в Сингапур и ще остане на място до пристигането на Тръмп. Делегацията на САЩ успешно продължава преговорите със севернокорейските представители в демилитаризираната зона. "Беше постигнат добър напредък в подготовката на срещата на върха", е добавила Сандърс.

  ОтговорИзтриване
 28. Редактор11:51 сл.об.

  Говорейки пред репортери, американският президент Доналд Тръмп положително е оценил подготовката на срещата с лидера на КНДР Ким Чен Ун. "Досега всичко върви добре." Да видим какво ще се случи след това ... Това ще бъдат много важни два дни ", е казал Тръмп.

  ОтговорИзтриване
 29. Редактор11:29 сл.об.

  Адвокатът на американския президент Доналд Тръмп Рудолф Джулиани е казал, че Тръмп е решил да се завърне в преговорите с КНДР, след като Ким Чен Ун "на колене го помолил" за това, съобщава Wall Street Journal. По-рано Тръмп потвърди, че на 12 юни ще се проведе среща с лидера на Северна Корея на остров Сентоса в Сингапур.

  ОтговорИзтриване
 30. Редактор11:55 сл.об.

  Американският президент Доналд Тръмп счита, че подготовката на срещата му с лидера на КНДР Ким Чен Ун в Сингапур е почти завършена, всичко е готово за събитието. "Срещата на върха е напълно подготвена", е казал Тръмп по време на среща с японския министър-председател Шиндзо Абе.

  ОтговорИзтриване
 31. Редактор2:56 пр.об.

  Според CBS, ръководителят на американското министерство на външните работи Майк Помпео е заявил пред репортери, че севернокорейският лидер, че е признал в личен разговор собствената си готовност за ядрено разоръжаване. "Ким Чен Ун ми каза лично за готовността си за ядрено разоръжаване", е казал държавният секретар на САЩ.

  ОтговорИзтриване
 32. Редактор11:24 сл.об.

  Ръководителят на канадското правителство Джъстин Трюдо и президентът на САЩ Доналд Тръмп са обсъдили дипломатическите усилия за премахване на атомното оръжие в Корейския полуостров. Преговорите между лидерите на двете страни са се провели по време на срещата на Г-7 в Квебек, Канада.

  "Лидерите обсъдиха дипломатическите усилия за решаване на заплахата от Северна Корея. Това включва координиране на международните усилия, както е обсъдено по време на конференция във Ванкувър, и предстоящата президентска среща на високо равнище с лидер на Северна Корея.", - съобщават от пресслужбата на министър-председателя на Канада.

  ОтговорИзтриване
 33. Редактор11:58 сл.об.

  Според пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, ръководителят на департамента за външна политика на САЩ Майк Помпео е изразил надежда, че съседните страни ще предоставят финансова помощ на Северна Корея след ядреното й разоръжаване. "Ние в Белия дом разчитаме на факта, че страните от региона ще осигурят първоначална финансова подкрепа за КНДР", е казал Помпео.

  ОтговорИзтриване
 34. Редактор10:07 пр.об.

  Тръмп замина за разговори с Ким Чен Ун, което бе излъчено директно в ефир от американската телевизия. Вижда се как Доналд Тръмп напуска канадския Квебек, където се провежда срещата на върха Г-7 и отлита за Сингапур, където на 12 юни е срещата му с ръководителя на КНДР Ким Чен-Ун. Срещата ще се проведе в хотел "Capella" на остров Sentosa.

  ОтговорИзтриване
 35. Редактор10:41 сл.об.

  Русия приветства предстоящата среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея в Сингапур. Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на срещата на лидерите на Шанхайската организацията за сътрудничество в Цингдао, Китай. "Русия приветства предстоящата среща на върха в САЩ и Северна Корея и отбелязва големия принос на КНР за разрешаването на кризата на Корейския полуостров", е казал руският лидер.

  Ръководителят на руската държава положително е оценил отношението на севернокорейското ръководство, властите на Южна Корея и Съединените щати, за разрешаването на ядрения проблем чрез преговори. "Ние оценяваме позитивно отношението на Пхенян, Сеул и Вашингтон към цялостно разрешаване на кризата чрез диалог и преговори в съответствие с пътната карта за уреждането, предложена от Русия и Китай", е казал Владимир Путин.

  ОтговорИзтриване
 36. Редактор10:59 сл.об.

  Тръмп иска да проведе кратък разговор със севернокорейския лидер Ким Чен-Ун преди основната част от срещата на върха в Сингапур. Според Bloomberg, позовавайки се на американски представители, запознати с подготовката за срещата на върха, той е поискал да говори с лидера на КНДР само в присъствието на преводачи. И след това те ще се присъединят към най-близките си помощници.

  ОтговорИзтриване
 37. Редактор11:24 сл.об.

  По данни от информирани източници на агенция Ренхап, севернокорейският лидер Ким Чен Ун е излетял за Сингапур рано тази сутрин, за да участва в среща на върха с ръководителя на американската държава Доналд Тръмп, насрочена за 12 юни. Според информацията, лидерът на Северна Корея излетя от столицата на Северна Корея в 8,30 часа местно време на самолет от китайска авиокомпания, използван за полети от високопоставени представители на Китай.

  ОтговорИзтриване
 38. Редактор8:24 пр.об.

  Според Министерството на външните работи на Сингапур, ръководителят на правителството на Сингапур Ли Сянлун ще проведе отделни срещи с лидерите на Съединените щати и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен Ун в неделя и в понеделник. "Министерството на външните работи заявява, че министър-председателят Ли ще се срещне с г-н Ким на 10 юни и с г-н Тръмп на 11 юни, при посещението им в Сингапур, за да участват в срещата на върха на САЩ и Северна Корея във вторник".

  ОтговорИзтриване
 39. Редактор9:52 сл.об.

  КНДР трябва да реши проблема с ракетно-ядрената си програма. В този случай Северна Корея може да разчита на помощт от Япония, е заявил японският премиер Шиндзо Абе след срещата на върха на Г-7 в Канада. "Ако Северна Корея следва правилния път, тя ще може да открие светло бъдеще за себе си. Ако тя реши въпросите на ядрената и ракетната си програма, както и най-важният проблем с държаните принудително японски граждани, страната ни е за нормализиране на отношенията със Северна Корея и да за предоставяне на икономическа помощ ", - е казал Абе.

  ОтговорИзтриване
 40. Редактор10:20 сл.об.

  Ще бъдат обсъждани въпроси по установяването на нови отношения между САЩ и Северна Корея, укрепването на мирна система и отказа от ядрено оръжие на Корейския полуостров, според Централната телеграфна агенция на Корея. Очаква се широка размяна на мнения по време на събитието. И двете делегации вече са пристигнали в Сингапур.

  ОтговорИзтриване
 41. Редактор11:02 сл.об.

  В Сингапур завърши срещата между премиера на страната Ли Сянлун и американския президент Доналд Тръмп. Министър-председателят на Сингапур е посрещнал американския президент в резиденцията си, след което двамата лидери са продължили разговорите си на вечеря. Подробностите за срещата им все още не се съобщават. Както бе съобщено по-рано, Ли Сянлун преди това е разговарял със севернокорейския лидер. Ким Чен-Ун е изразил голяма благодарност на ръководството на страната, че участва в организирането на срещата на върха и е пожелал най-доброто на хората в Сингапур.

  ОтговорИзтриване
 42. Редактор7:32 пр.об.

  Срещата на върха между САЩ и Северна Корея в Сингапур ще започне в 9 часа местно време във вторник, 12 юни, с лична среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-Ун, съобщават от Белия дом. След това ще има разговори в разширен формат, както и работен обяд. След разговорите Тръмп ще даде пресконференция и ще се върне в САЩ.

  ОтговорИзтриване
 43. Редактор10:56 пр.об.

  Сингапурският министър на образованието Он Е Кун и външният министър Вивиан Балакришнан са си направили селфи със севернокорейския лидер Ким Чен Ун по време на разходката си, преди да се срещнат с американския президент Доналд Тръмп. Двамата служители са публикували снимките си в социалните мрежи. На снимките, направени в Природен парк "Градини при залива", Ким Чен Ун се усмихва, гледайки камерата, като стои между двамата министри.

  ОтговорИзтриване
 44. Редактор10:12 сл.об.

  Според президента на САЩ Доналд Тръмп, среща с лидера на КНДР трябва да бъде успешна, въпреки критиките на "лузърите". "Мразещите и губещите казват, че провеждането на тази среща е голяма загуба за САЩ. Заложниците се завръщат при нас, изпитанията и изстрелването на ракети са приключили, а тези "експерти ", които от самото начало заявяваха, че върша нещо погрешно, не могат да кажат нищо повече - Всички ние ще се оправим! - пише Тръмп от Сингапур.

  ОтговорИзтриване
 45. Редактор10:18 сл.об.

  Съпътстващата Ким Чен Ун във всичките му важни събития сестра Ким Йо Чжон, не участва в преговорите със САЩ в разширения формат. Преди това бе съобщено, че тя е част от севернокорейската делегация, която пристигна в Сингапур. Ким Йо Чжон е участвала в срещата на брат си с ръководителя на правителството на Сингапур Ли Сян Лун. Разширените разговори между делегациите на САЩ и КНДР са се превърнали почти изцяло в мъжка компания, като единствената жена по време на срещата е била преводачката на Доналд Тръмп.

  ОтговорИзтриване
 46. Редактор10:25 сл.об.

  Според сингапурският вестник Straits Times, северокорейският лидер Ким Чен-Ун е заявил, че се интересува от тясното сътрудничество с американския президент Доналд Тръмп. Това той е заявил след разговора "един срещу един" с ръководителя на американската държава. "Ким Чен Ун заяви, че се интересува от тясното сътрудничество с Доналд Тръмп, което ще бъде трудно, но той се интересува от това", пише вестникът.

  ОтговорИзтриване
 47. Редактор10:28 сл.об.

  Приключиха преговорите в разширен формат в Сингапур. Срещата на делегациите на двете страни се проведе в хотел Capella на остров Sentosa. Ръководителите на САЩ и Северна Корея, заедно с членове на делегациите, ще вземат участие в работна вечеря. Преди разговорите в разширен формат, лидерите са говорили в тет-а-тет формат. След разговора американският президент е заявил, че има "много, много добри" отношения със севернокорейския лидер.

  ОтговорИзтриване
 48. Редактор11:26 сл.об.

  Много хора по света ще възприемат американско-севернокорейската среща на върха, проведена в Сингапур като научна фантастика. Това заяви лидерът на КНДР Ким Чен Ун в разговор с американския президент Доналд Тръмп, преминавайки през галерията на хотела в заседателната зала за разширения формат след срещата на четири очи. "Мнозина в света ще мислят за това като за някаква фантазия ... от научно-фантастичен филм", са думите му, чути от журналисти.

  ОтговорИзтриване
 49. Редактор11:30 сл.об.

  Завърши съвместния обяд и двамата ръководители отидоха на разходка в близост до хотела в Сингапур, където се провежда историческата среща на върха на делегациите на Северна Корея и САЩ. По-рано лидерите вече имаха среща тет-а-тет и след това отидоха в заседателната зала за преговорите в разширен формат. Диалогът между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун започна с историческо ръкостискане.

  ОтговорИзтриване
 50. Редактор11:38 сл.об.

  Срещата на върха САЩ-Северна Корея приключи. В края на събитието лидерите на двете страни Доналд Тръмп и Ким Чен Ун подписаха заключителния документ. Очаква се днес, на 12 юни следобед, американският президент Доналд Тръмп да разкаже по-подробно за резултатите от преговорите по време на пресконференция. Срещата започна с ръкостискане, при което Доналд Тръмп е изразил надежда, че преговорите ще са плодотворни, а лидерът на Северна Корея, от своя страна, е отбелязал, че в името на тази среща, страните са били в състояние да преодолеят всичко и да забравят миналите обиди, които "пречат да виждаш и да слушаш".

  ОтговорИзтриване
 51. Редактор2:54 пр.об.

  Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обеща, че "в подходящо време" ще посети Корейската народнодемократична република (КНДР) и че лидерът на Севернокорейския Ким Чен Ун е приел поканата да посети Белия дом "в подходящо време, малко по-късно", след първата среща на върха на Америка и КНДР в Сингапур, съобщава CNN.

  ОтговорИзтриване
 52. Редактор10:30 пр.об.

  Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп в интервю за ABC е заявил, че по време на срещата на високо равнище с Ким Чен Ун в Сингапур не са обсъждали възможността за ограничаване на американския "ядрен чадър" на Корейския полуостров. Той също така обеща, че ядреното споразумение със Северна Корея няма да бъде по-меко от ядреното споразумение с Иран. "Очаквам, че КНДР ще обяви началото на ядрено разоръжаване през идните дни", е добавил Доналд Тръмп.

  ОтговорИзтриване
 53. Редактор10:12 сл.об.

  Според Централната телеграфна агенция на Корея, американския президент Доналд Тръмп при беседата си с лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун преди денонощие, е обявил плановете си да вдигне санкциите срещу Пхенян, на фона на по-нататъшното подобряване на отношенията между двете страни.

  "Тръмп обяви намерението си да спре съвместните военни учения на САЩ и Южна Корея, които Северна Корея вижда като провокация по време на приятелските разговори между КНДР и САЩ, да предложи гаранции на Северна Корея за сигурност и вдигане на санкциите срещу нея на фона на по-нататъшното подобряване на отношенията чрез диалог и преговори", - съобщава агенцията.

  ОтговорИзтриване
 54. Редактор6:41 пр.об.

  Ден след срещата си в Сингапур с Ким Чен Ун, Доналд Тръмп написа в Twitter, че всеки може да се чувства много по-безопасно сега. "Току-що се приземих ... Дълго пътуване ... Няма ядрена заплаха от Северна Корея". Той е добавил, че срещата с ръководителя на КНДР е била интересно и положително преживяване за него. "Северна Корея има голям потенциал в бъдеще", добавя Тръмп.

  ОтговорИзтриване
 55. Редактор11:10 сл.об.

  Според CNN, в четвъртък, американската администрация ще направи официално съобщение за спирането на съвместните военни учения на Корейския полуостров. Маневрите се провеждат съвместно с южнокорейски войници. Източник в Белия дом е съобщил за тази дата. Преди това Министерството на отбраната на САЩ заяви, че не са получили инструкции за отмяна на ученията.

  ОтговорИзтриване
 56. Редактор11:35 сл.об.

  Необходимо е да се изградят отношения със Северна Корея от самото начало и аз съм готов за това, е казал за телевизионния канал Fox News Доналд Тръмп. "Слушайте, аз броя от днес", е казал Тръмп. Според него е било необходимо този проблем да бъде решен "преди много години", а не сега. "Но това не е било направено".

  ОтговорИзтриване
 57. Редактор11:55 сл.об.

  В интервю за телевизионния канал Barrandov чешкият президент Милош Земан е изразил скептично отношение към обещанията на Ким Чен Ун, направени на срещата на върха със САЩ в Сингапур. "Без съмнение КНДР е терористичен режим а диктатурите, както е известно, не изпълняват задълженията си когато сключват споразумения", е казал Земан. В подкрепа на думите си той цитира примера с Хитлер, който е нарушил споразумението от Мюнхен.

  Предвид историческите аналогии, Земон песимистично прогнозира перспективите за атомно разоръжаване на Корейския полуостров. В същото време той пояснява, че откритият диалог играе важна роля при решаването на такива проблеми. "Хората трябва да говорят помежду си, затова е добре, че Тръмпъ и Ким Чен Ун успяха да се срещнат".

  ОтговорИзтриване
 58. Редактор10:52 пр.об.

  Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп по време на брифинга в петък каза, че е дал на лидера на КНДР Ким Чен Ун номера на личния си мобилен телефон. Според него, той го е направил, за да може севернокорейският лидер да се свързва с него по всяко време, когато е необходимо. Тръмп е допълнил, че официалният разговор е насрочен за 17 юни.

  ОтговорИзтриване
 59. Редактор11:32 сл.об.

  Тръмп заяви, че той и Ким Чен Ун "се справят много добре" и че той и севернокорейският лидер имат "велика химия". Както съобщава Fox News, Тръмп вярва, че е свършил чудесна работа, а много медии не оценяват адекватно значимостта на тази работа: някои пишат, че това е само среща, а други, че Тръмп е позволил на КНДР твърде много. Тръмп отбеляза, че основният резултат е отказът на Пхенян да пуска балистични ракети в рамките на 7 месеца и да извършва ядрени опити за 8,5 месеца. А до скоро всички мислеха, че ще има ядрена война, заявява президентът.

  ОтговорИзтриване
 60. Novini1Online:11:03 сл.об.

  Южнокорейският президент Мун Дже Ин вярва, че резултатите от срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен Ун са надминали всички очаквания. "Резултатът от срещата бе впечатляващ: конфронтацията между Северна Корея и Съединените щати продължава вече 70 години, а сега е време тези две страни да се отдалечат от враждебността", е казал президентът на Република Корея пред ТАСС, преди пристигането си в Русия.

  ОтговорИзтриване
 61. Novini1Online:11:56 сл.об.

  Доналд Тръмп е заявил в Лас Вегас, че изпълнението на споразуменията, които е постигнал по време на срещата си в Сингапур с лидера на Северна Корея Ким ЧЕН уНн, за ядрено разоръжаване на Корейския полуостров вече е започнало. "Процесът вече е започнал и ние продължаваме да водим преговори със Северна Корея".

  ОтговорИзтриване
 62. Според американският държавен секретар Майк Помпей, никой не планира да установява времева рамка за властите в КНДР за ядрено разоръжаване на полуострова. "Няма да определям срокове за тях, било то два месеца, шест месеца. Сега трябва да разберем дали можем да постигнем това, което Доналд Тръмп и Ким Чен Ун искат да направят ", казва Помпео за CNN. Но той наблюдава дали Пхенян прави достатъчно, за да продължи преговорите.

  ОтговорИзтриване
 63. Novini1Online:11:31 сл.об.

  Според вестник "The Wall Street Journal" след проучване на данни от спътник, специалисти от Калифорнийския институт за международни изследвания са установили, че севернокорейското ръководство завършва разширяването на завода за производство на балистични ракети с твърдо гориво. "Разширяването на индустриалната инфраструктура за производство на ракети с твърдо гориво в КНДР вероятно предполага, че Ким Чен-Ун няма намерение да се отказва от ядрените и ракетните програми", казва един от изследователите. С помощта на такива ракети е възможно да се стигне до американски военни цели в Азия.

  ОтговорИзтриване
 64. Novini1Online:1:36 пр.об.

  Дипломатическите източници в ръководството на Северна Корея не изключват нова среща между американския президент Доналд Тръмп и лидера на КНД Ким Чен Ун, която може да се проведе в Швейцария, информира Yonhap. "Официален Пхенян вече е изпратил дипломати до Берн, Давос и Женева за информация относно наличието на подходящи конферентни зали и хотели за двустранни разговори между лидерите на Съединените щати и Северна Корея", се казва в съобщението.

  ОтговорИзтриване
 65. Novini1Online:10:01 пр.об.

  Ръководителят на КНДР Ким Чен-Ун е изпратил официално писмо до президента на САЩ Доналд Тръмп, в което изразява благодарност за организирането на двустранната среща в Сингапур. "Оценявам дълбоко активните и безпрецедентни действия, предприети лично от вас, господин президент, насочени към подобряване на отношенията между двете страни", се казва в писмото, публикувано от Trump на Twitter. Ким Чен Ун също е изразил увереност, че взаимната воля, искреността на действията и правилният подход и на двете страни към премахването на разногласията скоро ще донесат плод и е изразил готовност за нови преговори.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: