Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран.

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че САЩ се оттеглят от споразумението с Иран за ядрената програма, се посочва в репортаж на телевизионния канал ABC News. В речта си, американският президент Доналд Тръмп, обвини Иран в обогатяването на уран и в разработването на ядрени оръжия, независимо от действието на ядреното споразумение.
"Споразумението с Иран за ядрена програма никога няма да донесе мир", е казал той. Американският лидер вярва, че дори ако сега Иран спазва разпоредбите на споразумението за ядрената програма, той може в кратки срокове да създаде ядрени оръжия. "Израелските данни показват, че сделката от страна на Иран се основава на лъжи", каза Тръмп.
САЩ ще въведат най-високото ниво на санкции срещу Иран и заплашват, че ако Иран продължава да развива ядрени оръжия, ще се сблъска с проблеми, които никога не е имал. В същото време Тръмп отбеляза, че Иран може да сключи ново ядрено споразумение и изрази готовност за такива преговори. Междувременно САЩ ще работят с партньори, за да намерят "реално цялостно решение" на заплахата от Техеран.

10 коментара:

 1. Редактор12:32 пр.об.

  Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини заяви, че ЕС изразява съжаление за оттеглянето на САЩ от енергичната сделка за Иран. "ЕС ще продължи да се ангажира със спазването на споразумението за иранската ядрена програма", казва тя.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор12:35 пр.об.

  Френският президент Емануел Макрон заяви, че Франция, Германия и Великобритания съжаляват за решението на САЩ да се оттеглят от ядрената сделка с Иран. Той добави, че ще започне съвместна работа по-широка рамка за ядрената дейност и балистичната активност на Иран.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор12:39 пр.об.

  Израелското министерство на отбраната нарече смела стъпка решението на САЩ да се оттеглят от ядрената сделка с Иран. "Това ще доведе до падането на режима в Техеран", се казва в изявлението. На свой ред израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви пълната подкрепа за решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за Иран.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор12:42 пр.об.

  Иранският президент Хасан Рухани заяви, че американското оттегляне от ядрената сделка е важен исторически опит за Иран. "САЩ никога не са спазвали задълженията си", казва той, като добавя, че Иран спазва условията на сделката.

  Рухани отбелязва, че е инструктирал иранското външно министерство да договори ядрено споразумение със страните от Европа, Русия и Китай в рамките на няколко седмици.

  Също така иранският президент вярва, че икономиката на страната ще продължи да се развива, след като САЩ се оттеглят от сделката. Освен това той отбелязва, че Иран няма да излезе от сделката и споразумението ще остане между Техеран и "петте" без САЩ.

  В същото време Рухани инструктира иранските ядрени инженери да бъдат готови, ако е необходимо, да продължат развитието на ядрената индустрия без ограничения.

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор12:44 пр.об.

  Белият дом излезе с изявление, в което се казва, че американският президент Доналд Тръмп възнамерява да създаде широка коалиция от страни, които ще затворят Иран по целия път към ядрените оръжия. Освен това коалицията ще се противопостави l "пълнота на вредните действия на иранския режим". Тръмп възнамерява да спре желанието на Иран за регионална хегемония. САЩ обвиняват Иран, че подкрепя сирийските власти, хуситите в Йемен, терористите в Ирак, движението "Хизбула" в Ливан.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор12:46 пр.об.

  Министерството на финансите на САЩ обяви, че в рамките на 90 дни ще бъдат възстановени санкции срещу Иран във валутния сектор, търговията с метали, държавния дълг, автомобилния сектор. В рамките на 190 дни ще бъдат възстановени санкции в областта на корабоплаването, нефта и енергията. В същото време Съединените щати ще дадат на партньори на Иран 90 до 180 дни, за да прекратят сътрудничеството.

  ОтговорИзтриване
 7. Редактор12:48 пр.об.

  Първият заместник постоянен представител на Руската федерация в ООН Дмитрий Полянски заяви, че Русия е много разочарована от решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението за иранската ядрена програма. Според ТАСС дипломатът е добавил, че това не е изненада за Москва. В същото време той подчерта, че такова решение е изпълнено с нарастващо напрежение в Близкия изток.

  ОтговорИзтриване
 8. Редактор12:50 пр.об.

  Министерството на външните работи на Саудитска Арабия излезе със съобщение, че подкрепя стъпките, обявени от американския президент Доналд Тръмп за излизане от ядрената сделка с Иран. Освен това Рияд подкрепя решението на САЩ да възобнови санкциите срещу Иран.

  "Иран използва отмяната на санкциите, за да продължи дейността си, за да подкопае стабилността в региона", се казва в изявлението. Саудитска Арабия обвини Иран в разработването на балистични ракети, в подкрепа на терористичните групи и режима на Башар Асад в Сирия.

  ОтговорИзтриване
 9. Редактор12:52 пр.об.

  Решението, взето от американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от сключените преди това договори за иранската ядрена програма, може да дестабилизира региона и да доведе до нови въоръжени конфликти. Това съобщава представителят на турския президент Тайип Ердоган - Ибрахим Калин.

  "Едностранното решение на САЩ да се оттегли от ядрената споразумението ще дестабилизира региона и може да доведе до нови конфликти. Турската страна продължава да се придържа към по-решителна позиция срещу всички ядрени оръжия." - цитира думите на Калин канала Al Mayadeen.

  ОтговорИзтриване
 10. Редактор11:05 сл.об.

  В реч пред поддръжници в щата Индиана американският президент Доналд Тръмп обяви желанието си да сключи нов "добър" договор с Иран, след като американската страна се оттегли от съществуващия съвместен цялостен план за действие.

  "Ние налагаме най-твърдите и строги санкции срещу Иран и се надявам, че ще можем да сключим добро и справедливо споразумение с тях, добро споразумение и за тях", каза американският президент.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: