Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Ще има ли "Български поток" за доставки на газ от Русия?

Президентът на България Румен Радев е казал в интервю за "Комерсант", че България се нуждае от преки доставки на руски газ. Според него, това изисква здравия разум и интересите на енергийната сигурност на страната и на ЕС като цяло.
Радев е уверен, че стремежа на София по нищо се различава от стремежа на Берлин за реализиране на проекта "Северен поток - 2". За важността на директните доставки на газ за ЕС и за България, президентът Румен Радев е говорил и по време на среща с руския премиер Дмитрий Медведев в понеделник.

Радев е поставил акцент върху аспектите на безопасността. "Надявам се, че нашето правителство ще преразгледа възможността за преки доставки на газ от Русия през Черно море", - е казал той.
България се надява да се превърне в нова транзитна страна на руски природен газ, и се надява да изгради на територията си енергиен хъб за Югоизточна Европа. Румен Радев е казал още, че санкциите не трябва да бъдат причина за замразяването на отношенията между двете страни.

По-рано, "Газпром" планираше да изгради през Черно море и България тръбопровода "Южен поток" с капацитет от 63 милиарда кубически метра. на година. Въпреки това, компанията е била принудена да се откаже от този проект, и сега се е заела с изграждането на "турски поток". Той би могъл да осигурява доставката на руски газ за България, но това не е устройва българските власти.

4 коментара:

 1. Редактор5:17 пр.об.

  Според съобщение от ТАСС, Медведев е заявил, че Русия очаква премиера на България Бойко Борисов да пристигне на посещение в близко бъдеще. Той е изразил надежда, че интензивността на официалните руско-български контакти ще се увеличи. "И вашето посещение сега (на президента Радев) приключва, а в близко бъдеще очакваме и посещението на премиера Борисов", е казал Медведев.

  Медведев също така се надява, че в резултат на настоящото посещение на българския президент страните ще могат да издигнат отношенията си "на друго ниво".

  Медведев е отбелязал, че народите на Русия и България "са обвързани от силни връзки на приятелство, духовна близост". Той е обърнал внимание и на необходимостта от засилване на търговското и икономическото сътрудничество "тъй като търговският оборот между нашите държави за съжаление не е нараснал, а по-скоро е намалял". Задачата на властите на Руската федерация и на България е да придадат по-голяма динамика на такова сътрудничество.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор5:28 пр.об.

  Преди малко, според INTERFAX.RU, Руският президент Владимир Путин е заявил, че след няколко дни Русия ще бъде посетена от българския премиер Бойко Борисов, с когото руско-българските разговори ще продължат.

  "След няколко дни ще имам удоволствието да бъда домакин на министър-председателя на България в Москва, затова ще продължим дискусиите с него", е заявил Путин на среща с българския президент Румен Радев днес.

  ОтговорИзтриване
 3. Самоучител7:03 пр.об.

  Президентът на България Румен Радев е заявил в навечерието на среща с руския лидер Владимир Путин, че ще обсъди бъдещите стъпки за развитие на двустранните отношения. "Целта на моето посещение е да възстановим диалога между нашите държави на най-високо ниво", е казал Радев, според РИА Новости.

  Той е добавил, че очаква да проведе стратегически анализ на отношенията между двете страни и да определи реални последващи действия. Радев е добавил, че връзката между двете страни се основава не само на икономиката и политиката, но и на "дълбоките исторически, културни и духовни езикови връзки" на двата народа.

  ОтговорИзтриване
 4. Самоучител8:52 пр.об.

  Президентът на България Румен Радев, по време на среща си с руския президент Владимир Путин в Сочи, го е поканил да посети България на официално посещение. Той е отбелязал, че двете страни все още имат "много много въпроси, за които има разногласия".

  Но въпреки това Радев би искал да види Путин като един от гостите по време на честването на 140-годишнината от освобождението на България и победата в руско-турската война от 1877-1878.

  Радев е заяви още, че първата стъпка към възстановяване на диалога между страните вече е направена, тъй като по време на срещата политиците са обсъдили въпроси за стратегическото развитие на отношенията.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: