Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Евакуация на о. Ява заради вулкан.

Властите на о. Ява, Индонезия евакуират района на вулкана Мерапи, който започна да изригва, съобщава Jakarta post. Вулканът изхвърля стълбове пепел, а местните жители чувстват трусове. За сега няма пострадали или материални щети. Изригването може да засегне жителите на две провинции - Джокякарта и Централна Ява.
Властите смятат, че изригването е започнало поради прегряване на подземните води. Евакуацията се извършва на радиус от 5 километра от вулкана. Държавната авиационна администрация AirNav съобщава също за временното затваряне на летището в Джокякарта.
"Ние призоваваме местните жители да запазят спокойствие," - казава Сутопо Пурво Нугрохо - представител на Националната агенция за управление на бедствия (BNPB). Вулканичният и геоложки център за намаляване на опасността от стихийни бедствия (PVMBG) съобщава, че ситуацията е "нормална", и подчертава, че ще продължи да наблюдава изригването.

Мерапи е най-активният вулкан в Индонезия, разположен на остров Ява. Големи изригвания се наблюдават на всеки седем години, а малки - около два пъти годишно.

1 коментар:

  1. Novini1Online:10:30 сл.об.

    Туристите и жителите на Бали не могат да напускат острова. Днес международното летище в този индонезийски регион беше затворено, поради активността на вулкана Агунг. Според оценките на местните власти, спешно е необходимо за около 75 000 души да коригират плановете си, тъй като 450 полета са анулирани. Това се съобщава от информационната агенция Associated Press.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: