Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Евакуация на о. Ява заради вулкан.

Властите на о. Ява, Индонезия евакуират района на вулкана Мерапи, който започна да изригва, съобщава Jakarta post. Вулканът изхвърля стълбове пепел, а местните жители чувстват трусове. За сега няма пострадали или материални щети. Изригването може да засегне жителите на две провинции - Джокякарта и Централна Ява.
Властите смятат, че изригването е започнало поради прегряване на подземните води. Евакуацията се извършва на радиус от 5 километра от вулкана. Държавната авиационна администрация AirNav съобщава също за временното затваряне на летището в Джокякарта.
"Ние призоваваме местните жители да запазят спокойствие," - казава Сутопо Пурво Нугрохо - представител на Националната агенция за управление на бедствия (BNPB). Вулканичният и геоложки център за намаляване на опасността от стихийни бедствия (PVMBG) съобщава, че ситуацията е "нормална", и подчертава, че ще продължи да наблюдава изригването.

Мерапи е най-активният вулкан в Индонезия, разположен на остров Ява. Големи изригвания се наблюдават на всеки седем години, а малки - около два пъти годишно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: