Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Иранският външен министър излита за посещения в Китай и Русия.

Иранският външен министър Джавад Зариф е излетял тази сутринта за китайската столица, където се планира да обсъди ядрената сделка след напускане на Съединените щати на споразумение, съобщава агенция Синхуа. Иранският министър лети до Китай с делегация от високопоставени служители от политическия и икономическия блок.
По-рано китайското Външно министерство излезе със съобщение, че външният министър на Иран ще пристигне на работно посещение в Китай, след което ще посети Русия и някои европейски страни. Документът не уточнява точните дати на пътуването на Зариф.
"Той планира да обмени мнения с всяка от заинтересованите страни относно развитието на ситуацията около ядрената програма на Иран", заявява говорителят на ведомството.

10 коментара:

 1. Редактор10:38 сл.об.

  Според дипломатически източници, Ислямската република Иран ще остане в рамките на Съвместния подробен план за действие (СППД) относно иранската ядрена програма, ако страните по ядрената сделка с Иран имат възможност да защитят интересите на Техеран.

  Излизането на САЩ от ядрената сделка с Иран е "лош сигнал" и директно показва, че официален Вашингтон не иска да подкрепи международното споразумение.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор12:11 пр.об.

  Според иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф, в преговорите с Германия, Великобритания и Франция са се споразумели за поддържане на Цялостния план за съвместно действие относно иранската ядрена програма.

  "Започнахме политически процес, има мерки за по-нататъшни стъпки за запазване на споразумението. Много ще зависи от това какво ще се направи през следващите седмици. Трябва да ни бъдат дадени необходимите гаранции и това ще определи колко бързо ще можем да продължим напред ", е казал министърът.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор12:14 пр.об.

  Според Федерика Магерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Съвместният всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма не се нуждае от промени или допълнения.

  Тя е пояснила, че в момента има развитие на конкретни практически решения. "Споразумението е доста сложно и подробно, не е необходимо да се променя или допълва. Всичко вече е написано" е казала Могерини.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор7:50 пр.об.

  Европейският комисар по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос е заявил, че Европейската комисия обсъжда възможността за въвеждане на "блокиращо постановление" в отговор на санкциите на САЩ срещу Иран, за да се защитят интересите на европейските страни в Иран.

  "Този въпрос ще бъде обсъден с лидерите на ЕС в София от ръководителя на ЕК, Жан-Клод Юнкер и ръководителя на дипломацията на ЕС Федерика Могерини", е казал Аврамопулос. Имайте предвид, че ЕС само веднъж в историята си е приложил "заповед за блокиране". Това е било през 1996 г., когато САЩ наложиха извънтериториални санкции срещу Куба.

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор7:54 пр.об.

  Европейският съюз няма да се откаже да купува "черно злато" от Ислямска република Иран поради наложените от САЩ на Иран наказателни ограничения, съобщава осведомен дипломатически източник в белгийската столица Брюксел в сряда, 16 май. "Имам информация, че Европейският съюз възнамерява да премине от щатския долар към еврото, когато плаща за ирански петрол", е заявил европейският дипломат.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор11:47 сл.об.

  Брюксел ще продължи да укрепва икономическото сътрудничество с Техеран, въпреки решението на Вашингтон за излизане от ядрено споразумение с Иран. Това се посочва в широко разпространеното изявление на Европейската комисия. Сътрудничеството ще се развива и в енергийния сектор, се казва в документа.

  "Като мерки за изграждане на доверие, Комисията ще продължат да укрепва съществуващото секторно сътрудничество с Иран, включително в енергийния сектор и по отношение на малките и средни предприятия", - цитира изявлението на Европейската комисия агенция "Прайм".

  Комисарят по енергетиката Мигел Канете ще пристигне в иранската столица през следващите дни.

  ОтговорИзтриване
 7. Редактор11:51 сл.об.

  Американският държавен секретар Майк Помпей е заявил, че възнамерява да се противопостави решително на Иран, така че тази страна никога да няма "карт бланш" за доминиране в региона. Заедно с американското министерство на отбраната и съюзниците в региона, Помпей е готов да работи, за да ограничи "всяка иранска агресия".

  Бившият директор на ЦРУ също е обещал да намери представителите на Иран и ливанската шиитска групировка "Хизбула" по света и да ги "смаже".

  Освен това Помпео е уверил, че санкциите на САЩ срещу Иран ще останат в сила, докато американците не видят реални и постоянни промени в политиката на Техеран. Така Вашингтон ще попречи на Иран да финансира съюзническите си сили в чужбина.

  ОтговорИзтриване
 8. Редактор1:34 пр.об.

  Според телевизионния канал "Ал Джазира - Al Jazeera", иранските власти са изпратили седем предложения до европейските партньори, които трябва да запазят ангажимента на Иран към ядрените споразумения. Тези условия са назовани от духовния водач на Ислямската република Аятоллах Али Хаменей.

  По-специално, европейските банки следва да гарантират търговското сътрудничество с Техеран, включително продажбата на ирански нефт. Техеран също така отправя искане към Европа да не се включва иранската програма за разработване на ракети, а също и регионалната активност на страната.

  ОтговорИзтриване
 9. Редактор12:07 пр.об.

  В Париж планират да започнат нов глобален процес на преговори с Техеран по ядреното споразумение, съобщава Известя, според високопоставен служител във френското външно министерство.

  "Освен ядрените оръжия, ние сме загрижени за дейността на Иран, свързана с разработването на балистични ракети, както и за укрепването на позициите му в Близкия изток. Ето защо бихме искали да започнем нов всеобхватен процес на преговори с Техеран ", казва източникът.

  ОтговорИзтриване
 10. Novini1Online:2:17 пр.об.

  Иранските власти може да обявят излизане от цялостния съвместен план за действие по ядрена им програма през следващите седмици, съобщава агенция Tasnim, позовавайки се на заместник-външния министър Абас Аракчи. В Техеран плана. През май САЩ обявиха оттеглянето си от споразумението за иранската ядрена програма.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: