Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Путин откри Кримския мост, шофирайки Камаз, за 16 минути.

Президентът Путин направи официално откриване на автомобилната част на Кримския мост с прочутият израз на Гагарин "Поехали!", като седна зад волата на голям Камаз. Така Путин е оглавил конвой от 36 камиона и е преминал разстоянието от 19 кмилометра над Керченския проток (от Краснодарска област до град Керч, в Крим) само за 16 минути.
Владимир Путин е пристигнал днес, следобедна мястото на събитието - Кримския мост и първо се е запознал с готовността на Единния контролен център и всички оперативни служби. "Всичко е качествено и навреме, даже с половин година по-рано", е казал Путин преди тръгването.
Руският президент Владимир Путин е поздравил строителите за пускането на автомобилния трафик по Кримския мост. Той е нарекъл 15 май "празничен и в пълния смисъл на думата - исторически ден". Целта на тази тежка камионна процесия е била да се тества моста за издръжливост. "Кримски мост си е мечтаел да построи даже царя-батюшка."

Путин е изразил надежда, че втората и третата част на моста също ще бъдат открити навреме и с необходимото качество. Така Кримският мост, построен над Керченския проток, свързва полуостров Крим с континенталната част на Русия, като пътуването по него става само за 16 минути, вместо планирания първоначално половин час.

9 коментара:

 1. Редактор12:20 пр.об.

  Според говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, изграждането на Кримския мост над Керченския проток "определено" ограничава доставката на стоки чрез кораби, като по този начин засяга интересите на много хора, както и на Крим и Украйна, съобщава RIA Novosti.

  Тя също така е подчертала, че този мост не само "укрепва незаконното завладяване и окупация на полуострова от Русия, но и прави навигацията трудна". "Ние внимателно следим за това и това ни безпокои", казва Науърт, добавяйки, че ведомството й наблюдава как Путин минава през мост в камион.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор7:42 пр.об.

  Официалната представителка на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт разпространи коментар за отварянето на автомобилния трафик през Кримския мост. В документът се подчертава, че това се прави без разрешението на Украйна (Съединените щати не признават присъединяването на Крим към Русия - ред.).

  Изграждането на този мост се отразява на живота на хората, на Крим, на навигацията на всички плавателни съдове, преминаващи през Керченския проток, който е най-естественият път към териториалните води на Украйна в Азовско море.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор10:40 сл.об.

  Информационният център на Кримския мост съобщава, че през първите 12 часа от откриването на новия път са преминали 7 хиляди коли към Крим и 6,5 хиляди в посока Кубан. Така общо около 14 хиляди автомобила вече са минали през моста, което надхвърля абсолютния дневен рекорд на фериботния комплекс в Керч.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор11:14 сл.об.

  НАТО осъди пускането на Кримския мост, който зад волана на "Камаз" бе открит от руския президент Владимир Путин и свърза полуострова с континентална Русия. Според Пирс Казале, заместник-представител на Северноатлантическия алианс, откриването на моста през Керченския проток нарушава суверенитета на Украйна, съобщава Интерфакс-Украйна.

  "Крим е неразделна част от Украйна и този мост е друго нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително нарушаването на навигационните права в нейните териториални води", се казва от зам.-председателят на НАТО.

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор10:55 сл.об.

  Ръководителят на Крим Сергей Аксенов съобщи в своя Facebook за броя на туристите, които са посетили полуострова от началото на годината. Според него, повече от един милион души са почивали в Крим през януари-май, като почти една четвърт от тях (23%) са гости от Украйна.

  В сравнение със същия период на миналата година, увеличението е 28%. Една трета от туристите са използвали самолет, за да стигнат до полуострова. В същото време за двете седмици на май 17% от общия поток от туристи са пристигнали по Кримския мост.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор10:00 сл.об.

  Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп се е опитал да избегне директен отговор на въпроса дали Америка трябва да признае бившия украински полуостров като руски, съобщава FOX News. "Ще трябва да попитате президента Обама, защото той е този, който позволи на Крим да напусне", е казал американският лидер.

  ОтговорИзтриване
 7. Редактор11:05 пр.об.

  Според американският президент, Крим е бил "изгубен" от САЩ още преди той да дойде на власт, съобщава "Fox News". "Президентът Обама загуби Крим ... защото Путин не уважаваше президента Обама", е казал Тръмп, цитиран от телевизионната станция. Изданието BuzzFeed съобщава, че по време на срещата на Г-7 в Канада Тръмп е нарекъл Крим руски регион.

  ОтговорИзтриване
 8. Novini1Online:10:44 сл.об.

  Според старши служител на Държавния департамент на САЩ, Съединените щати не променят политиката си към Крим. Подобен коментар е бил принуден да даде отдела по външна политика, след като медиите цитираха държавният глава Доналд Тръмп да казва, че Крим е руски. "Нашата политика по отношение на Крим остава непроменена, ние подкрепяме териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници", е казал дипломатът.

  ОтговорИзтриване
 9. Novini1Online:10:24 сл.об.

  Лидерът на украинската партия "Основа" Андрей Николаенко е на мнение, че Киев е можел да избегне конфликта в Донбас и да не загуби Крим, ако е поддържал неутрален статут, съобщава от RT. "Ако предишните президенти не придърпваха страната между Русия и САЩ и се придържаха към неутралитета, избран от гражданите през 1990 г., настоящите проблеми биха могли да бъдат избегнати".

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: