Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

The Times: Дали Европейският съюз - ЕС ще се срине като Съветския съюз?

"Намаляването на легитимността" на ЕС означава, че той няма да продължи дълго, счита професор Гуитиан Принс (Professor Gwythian Prins).
Европейският съюз има подобни характеристики като тези на Съветския съюз и ще претърпи подобна съдба в рамките на едно поколение, казва професора, подкрепящ "Брекзит".

В доклад за групата по напускане, Гуитиан Принс, професор по въпросите за имигранти в Лондонското училище по икономика, заявява, че провалите на ЕС означават, че подобно на Съветския съюз, блокът няма да надхвърли един човешкия живот.
Той казва, че неговата "нарастваща сложност и намаляваща легитимност" вече е посяла семената на смъртта му, а Брекзит е само началото.

10 коментара:

 1. Редактор12:00 пр.об.

  Според министъра на външните работи на Гърция Никос Коджиас, страните от ЕС са в криза, тъй като са загубили действителния дневен ред. "Сега ЕС има по-негативен, отколкото положителен дневен ред. Той изгуби привлекателността си ", е казал дипломата според "Известия".

  За да се промени ситуацията, Европейският съюз трябва да възроди причината, поради която някога е бил създадена. Необходимо е да се намерят точки от дневния ред, които биха привлекли хората, обяснява Коджас.

  "Необходимо е ЕС да не се ограничава само до търговско и икономическо сътрудничество или санкции срещу трети страни. Трябва да възвърнем себе си ", е заключил той.

  ОтговорИзтриване
 2. Редактор11:35 пр.об.

  Европейският съюз, като организация не е достатъчно силен, за да бъде чут в момент, когато големите държави-играчи на световната общност "подчиняват" международните договори и създават проблеми в Европа. Такова изявление направи днес президентът на Финландия Саули Нинисте, съобщава YLE.

  "Политиката на сила на големите сили подкопава международните споразумения и това създава проблеми както в Европейския съюз, така и в самата Финландия. Това е лошо за нас, защото системата от международни споразумения защитава малките държави. За всяка малка страна е лошо, когато само големите играчи започват да управляват глобалното бъдеще ", според финландският лидер.

  ОтговорИзтриване
 3. Novini1Online:1:19 пр.об.

  Германия и Франция настояват за общоевропейски дебат за създаването на Съвета за сигурност на ЕС, се казва в изявлението след двустранни междуправителствени консултации. Участниците в диалога също са изразили желание за създаване на възможности за по-тясна координация в ЕС и външни форуми.

  ОтговорИзтриване
 4. Novini1Online:5:40 пр.об.

  Европейската комисия излезе със становище, че регламентът за ребалансиране на търговията е одобрен в отговор на търговските мита на САЩ по отношение на стоманата и алуминия. Европейските мерки ще бъдат въведени на 22 юни. Те ще се отнасят за стоки на обща стойност 2,8 милиарда евро, които са включени в специален списък.

  ОтговорИзтриване
 5. Novini1Online:11:29 сл.об.

  Финансовите министери на страните от Еврогрупата са постигнали споразумение, според което Гърция през август, тази година, ще се излезе от програмата за финансова помощ. "Споразумението за приключване на третата програма през август е постигнато", съобщава източник на ТАСС.

  ОтговорИзтриване
 6. Novini1Online:11:51 пр.об.

  През следващата година ще стане ясно, дали "обединената Европа ще бъде запазена или не", е заявил италианският вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини в интервю за Spiegel. Според него въпросът ще бъде решен при обсъждането на бюджета на ЕС преди изборите за Европейски парламент през 2019 г. Говорейки срещу приемането на мигранти, Салвини е заявил, че Италия вече не може да приеме нито един бежанец, но би искала да "прехвърли" някъде няколко.

  ОтговорИзтриване
 7. Novini1Online:12:00 пр.об.

  Лидерите на държавите-членки на Европейския съюз ще пристигнат в неделя в белгийската столица, за да присъстват на спешна среща на високо равнище по въпросите на миграцията. Държавните ще положат усилия за разрешаване на текущата тригодишна криза около бежанската ситуация. Извънредна среща на високо равнище в Брюксел бе свикана от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Ръководителите на държави "заинтересовани от намирането на начини за разрешаване" на бежанската криза в навечерието на предстоящата планирана среща на върха на ЕС на 28-29 юни са поканени на срещата.

  ОтговорИзтриване
 8. Коментирайки минисрещата по миграцията в Европейския съюз, която приключи в Брюксел, гръцкият премиер Алексис Ципрас е заявил, че страните-членки на ЕС са изправени пред дилема - да намерят цялостно решение на проблемите на миграцията или да действат независимо в рамките на отделните държави. "Днес не бе взето никакво решение ... Има огромна дилема, ... Има държави, които вярват, че ако проблемът не е в двора им, то те не трябва да го решават ", е казал той.

  ОтговорИзтриване
 9. Според канцлерката на Федерална република Германия Ангела Меркел, срещата на върха на Европейския съюз в края на юни за решаване на проблема с приток на мигранти няма да приеме общо решение. Според нея въпросът ще бъде обсъден в навечерието на срещата на високо равнище на Съвета на Европейския съюз. "Ние обаче знаем, че в Съвета на ЕС, за съжаление, все още нямаме общо решение на проблема с миграцията", е казала Меркел.

  За сега, въпросът може да бъде решен под формата на двустранни и тристранни споразумения от взаимен интерес. Работната среща ще се занимава с мигрантите, които влизат в ЕС през външните граници, както и с отношенията в Шенгенската зона. Разговорите ще покажат дали могат да бъдат сключени двустранни и тристранни споразумения по въпросите на миграцията.

  ОтговорИзтриване
 10. Ръководителят на Петата република Емануел Макрън заяви, че европейските държави понастоящем изпитват политическа криза, поради проблема с притока на мигранти. За да разрешат миграционната криза, държавите-членки на Европейския съюз трябва да зачитат другите държави, правата на човека и да бъдат солидарни. "Политическата криза, която днес преживява Европа и Европейския съюз, е свързана с този въпрос (изселване в рамките на ЕС)", е заключил френският държавен глава.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: