Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
Акция ( - 80% )

Разгаря се търговската война между САЩ и Китай.

Според Блумберг, американският президент Доналд Тръмп е инструктирал търговския представител да проучи възможността за увеличаване на митата до 100 млрд. долара върху стоки, внасяни от Китай.
В момента администрацията на Белия дом съгласува допълнителни мита от 50-60 милиарда долара за китайски стоки - от потребителската електроника до комуникационните технологии и космическо оборудване.
Тръмп е сигурен, че той е първият президент на САЩ, който решава да се изправи срещу КНР в икономическата сфера.

7 коментара:

 1. Самоучител11:00 сл.об.

  Според информационния портал Sina, ръководителят на американското министерство на търговията Уилбър Рос е пристигнал днес в китайската столица. Тук американският търговски секретар ще участва в преговорите за уреждане на търговските и икономическите спорове между Пекин и Вашингтон. Министърът на САЩ "много се интересува от факта, че преговорите, които ще се проведат по време на това посещение, ще донесат плодотворни резултати".

  ОтговорИзтриване
 2. Самоучител11:36 сл.об.

  Президентът Доналд Тръмп обясни в своя Twitter причината за въвеждане на вносните мита. Това е единственият начин да се постигне справедлива търговия при равни условия, смята той. "Към САЩ трябва да се отнасят честно в сферата на търговията. Ако не налагаме мита върху стоките от други страни и те изискват от нас 25, 50 или дори 100 процента, тогава не е честно, това вече не може да бъде толерирано. Това не е свободна или честна търговия, това е глупава търговия! " - се казва в публикацията.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор12:11 пр.об.

  Както съобщава вестник The Wall Street Journal, на 22 юни администрацията на Белия дом планира да започне да събира мита за внос на китайски стоки в САЩ. "Решението за въвеждане на мита беше договорено на среща на представители на министерствата на търговията, финансите, както и на представителството на САЩ в търговските преговори в Белия дом в началото на юни", се казва в съобщението.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор11:16 пр.об.

  Министерството на търговията на Китай обеща да въведе симетрични по отношение на обема и интензивността митата във връзка с ограниченията на Съединените щати. Американците, както вече беше обявено от президента Доналд Тръмп, налагат 25% вносно мито върху вноса от Китай в размер на 50 милиарда долара. Във Вашингтон тази мярка се обяснява с отговора на кражбата на интелектуалната собственост и технологии от страна на Китай.

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор10:38 сл.об.

  Китайските власти публикуват списък с американски стоки, подлежащи на облагане с допълнителни мита в отговор на наложените американски мита. Документът вече е одобрен от Държавния съвет на Китай и комисията за митнически тарифи, която е подготвила списъка. Митата ще засегнат 659 наименования стоки на обща стойност 50 милиарда долара. В същото време решението за други 545 позиции на стойност 34 млрд. долара започва да тече от 6 юли.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор11:12 сл.об.

  Търговските мита за внос на китайски стоки в Съединените щати и реципрочните стъпки на властите в КНР, представляват сериозен проблем за световната търговия. Това заключение правят от специалисти от агенция Moody's. Освен прякото влияние върху търговския режим между двете страни, взаимните мита могат да доведат до увеличаване на нестабилността на борсите по света, твърдят анализаторите. Въвеждането на допълнителни мита също ще допринесе за влошаване на потребителското доверие и намаляване на корпоративните инвестиции в САЩ и други страни, което ще доведе до забавяне на световния икономически растеж.

  ОтговорИзтриване
 7. Novini1Online:10:24 сл.об.

  САЩ са отговорни за разгръщането на търговска война, заявява Министерство на търговията на КНР, след като властите във Вашингтон заплашиха да въведат нови такси за внос на стоки от Китай. От министерството подчертават, че нарушаването на пазарните правила от страна на държавите представлява заплаха за световната икономика и не само вреди на интересите на двете страни.

  "Разгръщането на търговска война с американската страна и нарушаването на пазарните правила, не отговарят на тенденциите на съвременния свят, вреди на интересите на хората и фирмите от двете страни, вреди на интересите на целия свят", - се посочва от Министерството на търговията на Китай.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: