Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Разгаря се търговската война между САЩ и Китай.

Според Блумберг, американският президент Доналд Тръмп е инструктирал търговския представител да проучи възможността за увеличаване на митата до 100 млрд. долара върху стоки, внасяни от Китай.
В момента администрацията на Белия дом съгласува допълнителни мита от 50-60 милиарда долара за китайски стоки - от потребителската електроника до комуникационните технологии и космическо оборудване.
Тръмп е сигурен, че той е първият президент на САЩ, който решава да се изправи срещу КНР в икономическата сфера.

15 коментара:

 1. Самоучител11:00 сл.об.

  Според информационния портал Sina, ръководителят на американското министерство на търговията Уилбър Рос е пристигнал днес в китайската столица. Тук американският търговски секретар ще участва в преговорите за уреждане на търговските и икономическите спорове между Пекин и Вашингтон. Министърът на САЩ "много се интересува от факта, че преговорите, които ще се проведат по време на това посещение, ще донесат плодотворни резултати".

  ОтговорИзтриване
 2. Самоучител11:36 сл.об.

  Президентът Доналд Тръмп обясни в своя Twitter причината за въвеждане на вносните мита. Това е единственият начин да се постигне справедлива търговия при равни условия, смята той. "Към САЩ трябва да се отнасят честно в сферата на търговията. Ако не налагаме мита върху стоките от други страни и те изискват от нас 25, 50 или дори 100 процента, тогава не е честно, това вече не може да бъде толерирано. Това не е свободна или честна търговия, това е глупава търговия! " - се казва в публикацията.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор12:11 пр.об.

  Както съобщава вестник The Wall Street Journal, на 22 юни администрацията на Белия дом планира да започне да събира мита за внос на китайски стоки в САЩ. "Решението за въвеждане на мита беше договорено на среща на представители на министерствата на търговията, финансите, както и на представителството на САЩ в търговските преговори в Белия дом в началото на юни", се казва в съобщението.

  ОтговорИзтриване
 4. Редактор11:16 пр.об.

  Министерството на търговията на Китай обеща да въведе симетрични по отношение на обема и интензивността митата във връзка с ограниченията на Съединените щати. Американците, както вече беше обявено от президента Доналд Тръмп, налагат 25% вносно мито върху вноса от Китай в размер на 50 милиарда долара. Във Вашингтон тази мярка се обяснява с отговора на кражбата на интелектуалната собственост и технологии от страна на Китай.

  ОтговорИзтриване
 5. Редактор10:38 сл.об.

  Китайските власти публикуват списък с американски стоки, подлежащи на облагане с допълнителни мита в отговор на наложените американски мита. Документът вече е одобрен от Държавния съвет на Китай и комисията за митнически тарифи, която е подготвила списъка. Митата ще засегнат 659 наименования стоки на обща стойност 50 милиарда долара. В същото време решението за други 545 позиции на стойност 34 млрд. долара започва да тече от 6 юли.

  ОтговорИзтриване
 6. Редактор11:12 сл.об.

  Търговските мита за внос на китайски стоки в Съединените щати и реципрочните стъпки на властите в КНР, представляват сериозен проблем за световната търговия. Това заключение правят от специалисти от агенция Moody's. Освен прякото влияние върху търговския режим между двете страни, взаимните мита могат да доведат до увеличаване на нестабилността на борсите по света, твърдят анализаторите. Въвеждането на допълнителни мита също ще допринесе за влошаване на потребителското доверие и намаляване на корпоративните инвестиции в САЩ и други страни, което ще доведе до забавяне на световния икономически растеж.

  ОтговорИзтриване
 7. Novini1Online:10:24 сл.об.

  САЩ са отговорни за разгръщането на търговска война, заявява Министерство на търговията на КНР, след като властите във Вашингтон заплашиха да въведат нови такси за внос на стоки от Китай. От министерството подчертават, че нарушаването на пазарните правила от страна на държавите представлява заплаха за световната икономика и не само вреди на интересите на двете страни.

  "Разгръщането на търговска война с американската страна и нарушаването на пазарните правила, не отговарят на тенденциите на съвременния свят, вреди на интересите на хората и фирмите от двете страни, вреди на интересите на целия свят", - се посочва от Министерството на търговията на Китай.

  ОтговорИзтриване
 8. Доналд Тръмп ще наложи забрана на много компании от КНР да инвестират в американски технологични предприятия, съобщава вестник The Wall Street Journal. Освен това, администрацията на Тръмп може да наложи допълнителни ограничения върху износа на значителни технологии в Китай. До края на седмицата Белият дом ще обяви подобно решение. Американското министерство на финансите възнамерява да забрани на организации, в които най-малко 25% от акциите принадлежат на китайците, да купуват американски компании, свързани с "промишлено значими технологии".

  ОтговорИзтриване
 9. Ръководството на Китай намери начин да спечели в търговската война с Америка, разгръщана от президента на САЩ Доналд Тръмп. Под митата, въведени от Съединените щати, се оказват почти 85% от китайските стоки за износ, предава Bloomberg. Националната банка на Китай отива на драстични мерки: за да се върне експортната привлекателност на китайските стоки за износ, властите са готови да отслабят китайската валута, като увеличават предлагането й на паричния пазар. В същото време, нормата за задължителни резерви ще бъде намалена с до 0,5 процентни пункта. Това допълнително ще "хвърли" на пазара около 700 милиарда юана. Очаква се решението да влезе в сила от 5 юли и частично да компенсира митата в САЩ.

  ОтговорИзтриване
 10. Novini1Online:10:41 сл.об.

  Обявилите въвеждането на мита върху вноса на стоки от САЩ, игнорира правилата на Световната търговска организация (СТО), според търговския представител на САЩ Робърт Лайтхайзър. "В продължение на месеци, ЕС, Китай и други са критикуванха търговската политика на САЩ, докато се застъпваха за СТО. Но въведените от тях мита показват, че те просто игнорират правилата на СТО, веднага щом това им е изгодно."

  ОтговорИзтриване
 11. Novini1Online:11:36 сл.об.

  Според вестник "The New York Times", Държавният департамент на САЩ връща 11 дипломати от Китай поради "акустични атаки". Осем души, свързани с американското консулство в Гуанджоу, един консулски служител в Шанхай и двама служители на посолството на САЩ в китайската столица, се завъръщат в родината си. Всички те ще бъдат подложени на медицински преглед в Съединените щати. Преди това те са проявили същите симптоми, съобщени по-рано от американските дипломати в Хавана.

  ОтговорИзтриване
 12. Novini1Online:10:09 сл.об.

  В Китайската народна банка изчисляват щетите за растежа на китайската икономика от въвеждането на нови мита за внос на продукти от Китай в Съединените щати. Новите мита от 50 милиарда долара ще доведат до спад на ръста на китайския БВП с 0,2% за година, казва говорителят на Централната банка на Китайската централна банка Ma Jun. Той нарича този ефект незначителен: "Въздействието на търговската война от 50 милиарда долара ще има само ограничено въздействие върху китайската икономика".

  ОтговорИзтриване
 13. Novini1Online:10:53 сл.об.

  Допълнителни мита за внос на стоки от Китай ще бъдат въведени в Съединените щати. Според вестник "The Wall Street Journal" те ще са за 200 млрд. долара, като са ответни мерки за въвеждането от Пекин на мита двадесет и пет процента върху доставките на стоки от Съединените щати. Белият дом се надява да продължи разговорите си с китайското ръководство по търговската политика, отбелязват събеседниците на вестника.

  ОтговорИзтриване
 14. Novini1Online:7:19 пр.об.

  Според CNBC, американският президент Доналд Тръмп е заявил, че е готов да одобри въвеждането на вносни мита от Китай за повече от 500 милиарда долара годишно. По-рано ставаше дума, че САЩ налагат мита върху китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара.

  ОтговорИзтриване
 15. Novini1Online:12:49 пр.об.

  Съединените щати са готови да сключат споразумение с Китай за търговията, според шефът на американското министерство на финансите Стивън Манчин. Министърът е добавил, че сключването на сделката е възможно, ако страната има искрено желание да направи сериозни промени. Договорът трябва да осигури защита на интелектуалната собственост на компании от САЩ, отказ от принудително прехвърляне на технологии и съвместни предприятия, както и "лоялната конкуренция" на американските организации на китайския пазар.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: