Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Назарбаев е одобрил нова казахска азбука, базирана на латиницата.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е подписал указ за нова версия на казахстанската азбука въз основа на латинската графика. Той подчертава, че това "по никакъв начин не засяга правата на руски и други езици".
Първият вариант на азбуката в латински сценарий бе предизвикал широка критика в обществото. Той се е състоял от 32 букви, с широко използвани апострофи, които според много експерти и обикновени граждани са затруднявали четенето и писането.

В новия вариант на азбуката, одобрена сега от президента, има 32 букви, но няма повече апострофи. Освен това се появяват нови диакритични знаци и диграфи (sh, ch).
Преди 1920 г., казахстанският език е използвал арабското писмо, което е било заменено от азбука въз основа на латиница, просъществувала до 1940 г., когато Казахстан приема казахската кирилица, състояща се се от 42 букви.

Сега, през 2021-2023 г. е планирано да започне издаването на документи на латиница. През 2024-2025 г. работата на местните власти, държавните медии и печатни медии ще бъде преведена и на латиница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: