Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Назарбаев е одобрил нова казахска азбука, базирана на латиницата.

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев е подписал указ за нова версия на казахстанската азбука въз основа на латинската графика. Той подчертава, че това "по никакъв начин не засяга правата на руски и други езици".
Първият вариант на азбуката в латински сценарий бе предизвикал широка критика в обществото. Той се е състоял от 32 букви, с широко използвани апострофи, които според много експерти и обикновени граждани са затруднявали четенето и писането.

В новия вариант на азбуката, одобрена сега от президента, има 32 букви, но няма повече апострофи. Освен това се появяват нови диакритични знаци и диграфи (sh, ch).
Преди 1920 г., казахстанският език е използвал арабското писмо, което е било заменено от азбука въз основа на латиница, просъществувала до 1940 г., когато Казахстан приема казахската кирилица, състояща се се от 42 букви.

Сега, през 2021-2023 г. е планирано да започне издаването на документи на латиница. През 2024-2025 г. работата на местните власти, държавните медии и печатни медии ще бъде преведена и на латиница.

1 коментар:

  1. Редактор11:54 сл.об.

    Сенаторите от горната палата на Казахстан са одобрили с мнозинство законопроект, според който сегашният президент на републиката Нурсултан Назарбаев ще ръководи Съвета за сигурност на страната за цял живот.

    "Установено е, че първият президент на Република Казахстан, поради историческата му мисия, пожизнено има правото да оглавява Съвета за сигурност като председател", е решението на Сенатът за главния орган за държавна безопасност в Казахстан.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: