Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Квадрат на Декарт за вземане на безгрешни решения.

Напоследък често се споделя някакъв "Квадрат на Декарт за (забележете) "безпогрешно" вземане на решения".

Кой е Рене Декарт?

Рене Декарт (1596–1650), (на френски: René Descartes, на латински: Renatus Cartesius), известен още като Картезий, е френски философ, математик и физик. Спечелил световна слава най-вече със своите новаторски философски идеи, Декарт е известен и като създателя на декартовата координатна система, която повлиява върху развитието на съвременната аналитична геометрия и математически анализ.

Какво е квадрат на Декарт?

Квадратът на Декарт са четири вида въпроси, поставени два по два, един над друг - вижте картинката. Вземате лист хартия и го разделяте с химикалка на кръст, така че да получите четирите полета (4 квадрата). След това, задължително пишете възможно най-много отговори на съответните въпроси, в съответните квадрати. Накрая, анализирате написаните отговори и така определяте, кои от тях са най-значими за вземане на исканото от Вас решение и действате според тях.

А сега, нека да си изясним нещата:

Още на времето, Исус го е казал на хората: "Грешни сте!" - това е причината ние, хората, да сме на Земята - защото сме грешни. И целта ни тук е не "да си живеем живота", а да се разплатим чрез страдания час по-скоро за греховете си, и така да можем да се извисим отново и да се върнем там, откъдето сме паднали.

Какво е грях?

Лоши постъпки, най-общо казано - нарушаване на Божиите заповеди (не убивай, не кради, не лъжи, не прелюбодействай, не съди, ако имаш две ризи - дай едната на ближния и т.н. Във всички праведни религии и учения, общо взето забраните са подобни, но пътищата са различни.

Защо греха се изкупва със страдание?

Защото извършвайки грях, ние сме накарали друг човек да страда. За да "изплатим" греха си, ние трябва да изтърпим същите страдания, в този или в следващ живот.

И така, какво се случва?

На времето (преди мноооого време), ние сме проявили неблагоразумието да извършим лоши (грешни) неща, мислейки си, че ще ни се размине. Но светът така е устроен, че "разминаване" не съществува. Всеки грях се маркира веднага върху извършителя с помощта на карма (вид черна боя, чернилка, мътилка) и подлежи на непременно връщане, чрез страдание - рано или късно.

Белязаният с карма човек е като мишена, вдигната в ловно поле - всеки има право да я стреля и гърми както намери за добре - с болести, страдания, семейни кавги, служебни разправии, пътни инциденти... - всичко това е заради кармата, която дължим да изплатим. Докато не я изплатим, умиране има, отърване няма.

Затова най-правилния начин за вземане на решения е - да си понесем заплануваните в Съдбата ни страдания. Всякакви други тарикатлъци (квадрати, триъгълници, методи, планове ...) са сметки без Кръчмаря. Метода за "безгрешни" решения чрез квадрата на Декар е известен от 400 години. Огледайте се! Виждате ли около себе си безгрешни хора? Безгрешен ли Ви изглежда света около нас? Особено, в днешно време?

Единствения възможен начин е да се смирим и да сме добри хора, да изтърпяваме страданията си, за да се разплатим час по-скоро за предишните си грешки (грехове). Само така имаме шанс за изкупление. Ако не го правим и вместо това се опитваме "да минем метър", става по-лошо - трупаме нови грехове (карма) върху още не изплатените и те стават толкова големи, че сме вече "непростими"...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: