Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Ще екстрадира ли Германия Пучдемон в Испания - това е въпроса?

Прокуратурата на германската федерална провинция Шлезвиг-Холщайн, след внимателно обмисляне на европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти в Мадрид, заключи, че екстрадирането Пучдемон е оправдано, и е поискала заповед за екстрадирането на Карлес Пучдемона в Испания, съобщават ДПА и La Vanguardia във вторник, 3 април.
Прокуратурата е заявила, че искането на Испания за екстрадирането на Пучдемон е оправдано, тъй като съществува риск за бягството му от ареста. Службата е поиска подходяща санкция от Върховния поземлен съд в Шлезвиг.

В Испания Пучдемон е обвинен в организацията на бунт, включително провеждането на противоконституционен референдум за отцепване на Каталуния от Испания.

Съдът потвърди, че е получил писмо от прокуратурата, но времето за окончателното решение за екстрадиране все още не е посочено. По-рано съдът в Германия удължи задържането на Пухдемон, докато не бъде взето решение по въпроса за евентуалното му екстрадиране в Испания.
Пучдемон бе задържан в Германия след преминаването му на границата с Дания през март. В Испания той е обвинен в присвояване на държавни средства и организиране на преврат. Той е изправен пред угрозата за 30 години затвор. През октомври миналата година испанската провинция Каталония проведе референдум за независимост. След това испанското правителство въведе редица ограничения за автономията.

5 коментара:

 1. Редактор11:25 пр.об.

  Съдът на Федерална република Германия пусна под гаранция за времето на разглеждането на искането за екстрадиране на бившия лидер на автономната област Каталуния Карлес Пучдемон, търсен от правосъдието на Кралство Испания и задържан на 25 март от германски полицаи на границата на Германия с Дания.

  ОтговорИзтриване
 2. Бившият премиер на правителството на Каталония, Карлес Пучдедон, преди да бъде задържан в Германия, е обмислял възможността да замине за Русия, съобщава Ел Мундо (El Mundo), цитирайки свои източници.

  Според публикацията, на 22 март, политикът пристигнал в Хелзинки, и точно по това време Върховният съд на Испания е издал европейска заповед за арестуването му.

  След това, Пучдемон планирал да пресече границата с Русия или Швеция и в крайна сметка избрал втория вариант. Оттам, възнамерявал да се върне в Белгия през Дания, а след това - в Германия, където е и задържан на 25 март.

  ОтговорИзтриване
 3. Редактор7:23 пр.об.

  Почти 315 хиляди души участват в демонстрация в Барселона, в подкрепа на арестуваните каталунски политици. Акцията се провежда половин година след ареста на екс-лидера на Националната каталунска асамблея Жорди Санчес.

  Той е бил предложен за длъжността ръководител на правителството на Каталуния, но съдът е отказвал да го освободи от ареста.

  В митинга участват поддръжници на партии и асоциации, които подкрепят излизането на Каталуния от Испания. Някои участници носят "естелада" - флаг, който символизира борбата на Каталуния за независимост.

  ОтговорИзтриване
 4. Novini1Online:10:17 пр.об.

  Германският съд реши да екстрадира бившия премиер на каталонското правителство Карлес Пучдемон по обвинения в присвояване на държавни средства. Както пише La Vanguardia, с решението си съдът отхвърля обвинението за подбуждане към преврат, като основание за връщане на политика в родината му.

  ОтговорИзтриване
 5. Novini1Online:7:05 пр.об.

  Върховният съд на германската федерална провинция Шлезвиг-Холщайн, по искане на прокуратурата, е решил да прекрати делото по депортиране на бившия глава на каталонското правителство Карлес Пучдемон. Върховния съд на Испания е оттеглил европейската заповед за арестуването на Пучдемон, поради несъгласие с аргументите на немското правосъдие, тъй като Берлин е готов да екстрадира политиката само по обвинения в присвояване на държавни средства. Мадрид, от своя страна, иска екстрадиране по текстове за подбуждане към бунт.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: