Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Ароматни вещества и аромати - що е то?

Знаете ли кои миризми наричаме аромати или ароматни вещества и къде се използват? Ароматите или ароматните вещества са благоуханни миризми.

Какво е аромат?

Ароматът представлява приятен мирис или благоухание. Такова наименование на ароматните вещества предполага допълнителна, емоционална характеристика (антоним на тази дума е воня). Ароматите могат да предизвикват у човека положителни асоциации (хранителни, свързани с безопасността и др.) и съответни физиологични реакции (когато се намираме в зоната на въздействие на летящото ароматно вещество) - усилено дишане, понижение на кръвното налягане, отпускане на мускулите.

Видове аромати по произход.


Растителни аромати.

Като суровина за аромати (ароматни вещества) от растителен произход служат преди всички листенцата на цветовете, плодовете, листата, корените и др. части на ароматните растения. От тях, чрез парна дестилация и екстракция се получават етерични масла или чрез по-нататъшно сгъстяване се получава т.н. цветна помада. Розовото, кориандровото и сандаловото масла се прилагат като самостоятелни аромати. Листата от пачули, семената от кориандър, дъбовият мъх се прилагат под формата на настойки. Като правило ароматните вещества от растителен произход образуват основната ароматична композиция на парфюмите.

Животински аромати.

Ароматните вещества от животински произход се използват само във вид на настойки за фиксиране на аромата. Към тях спадат амбра, мускус, цибетин и др. Суровината от животински произход е по-скъпа от другите съставки, но именно нейното наличие или отсъствие определя нивото и качеството на парфюмите. При животинските миризми, например сивата амбра се отделя като секрет от кашалот, като придава жив, топъл аромат на композицията с нотки на морско крайбрежие, с оттенъци на мирис от чай. Намира приложение да придаде устойчивост, в качеството си на фиксатор.

Синтетични аромати.

От вещества с растителен произход, по химичен път се приготвят синтетични ароматни вещества. Като суровина за тяхното получаване се използват, например кориандрово и анасоново масло. По този начин могат да се получават аромати, които няма аналог в природата.

Субективно възприемане на миризмите.

Оценките за приятност и неприятност на даден аромат са силно субективни и зависят от опита на човека. Също зависят от концентрацията на летящите вещества. Някои вещества (например, индол) могат да дадат изцяло полярна промяна в отношението на човек към определена миризма с нарастване на нейната концентрация във въздуха. Рядко се случва един и същ аромат да се възприема от хората по идентичен начин.

Взаимодействие на парфюмите с кожата на хората.

Едни и същи парфюми попадат на кожата на различни хора и по тази причина мога да "звучат" по-различен начин. Тежки за Вас парфюми, върху друга жена могат да зазвучат леко и ободрително. Поради това парфюмите трябва да се подбират индивидуално, без да се "съветваме" с други хора, освен по изключение. Всеки човек притежава своя уникална химия на кожата си. Това, което ухае добре върху други хора, не е задължително и при Вас да благоухае по същия начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: