Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

"Ако изборите можеха да променят нещо..."

По повод: "Нямам отговор на въпроса: Защо половин България не се помръдна да гласува, когато Турция ни е на вратата, Брюксел – на главата, а САЩ – в морето, защо си остана на дивана с бира и чипс в ръка?“

Да започнем с това: "Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят." Марк Твен - казано преди около 100 години.
 
Съвременната демокрация се е изродила до своята пълна противоположност - 99% от времето се занимаваме с процедурата - дали да гласуваме, как да гласуваме, честно ли е да гласуваме, машинно ли, ръчно ли, мажоритарно или пропорционално, кой е най-лошия (не - най-добрия) за когото да не гласуваме... 

В очакващото се най-демократична страна в света - САЩ - една година правят избор за президент (първични, вторични, третични избори) и накрая го избират. А на следващия ден половината Америка излиза на улиците, за да заяви, че това не е нейния президент.

И какъв е смисъла тогава от самите избори? (някой отговаря - "е, точно това е демократичното - едните го избират, а другите го отричат).
Избори до дупка... и накрая остава около 1% време за същинско управление. По Конституция, избори у нас се правят веднъж на 4 години. Ние обаче ги правим на 2, а вече и на 1 година. Съвсем скоро ще започнем да гласуваме всеки месец и живота ни така и ще си замине в избори.

Но едно трябва да се знае (ако погледнем глобално на нещата) - вече и от космоса се вижда (без очила), че ни очаква главния избор - избора на живота ни. Баба Ванга казва "Доброто ще спаси света." - Но ние можем ли да го разпознаем, истинското и неподправено добро?

Ето Ви задачата за днес: Знаете ли със сигурност кое е Доброто? И не бързайте да отговаряте, защото, например, за половината от населението на земята, цигарите са нещо мноооого добро - купуват си ги и си ги пушат всеки ден, независимо от предупрежденията върху тях - убиват, вредят...

Та, кое е истинското добро?

1 коментар:

  1. Novini1Online:7:03 пр.об.

    Действащият президент на Турция Тайип Ердоган гласува в Истанбул на предсрочните парламентарни и президентски избори. В интервю за медиите той отбеляза добрата избирателна активност, както и липсата на инциденти по време на изборите.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: