Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
Акция ( - 80% )

Тянгун-1 пада на земята около полунощ тази вечер.

Китайската космическа станция "Тянгун-1" ще влезе в земната атмосфера през нощта на 2 април, но точното място на падането на осем тонния "Небесни дворец" остава все още неизвестно, съобщават представители на програмата за космически полети на Китай.
"Към 02:00 часа днес, средната позиция на станцията в орбита е 167.6 km, перигей височина (най-близката точка на земната повърхност) - 161 km и апогей (точка на максимално разстояние) - 174.3 км , ъгълът на наклон е 42,7 градуса ", се казва в доклада.

От друга страна, Европейската космическа агенция уточни прогнозата си за навлизане на станцията в атмосферата - 01:25 часа на 2 април, но и това не е окончателно. Точното местоположение на падането на 8-тонната станция все още не е известно.

Според агенцията рисковата зона е между 42,8 градуса северна и южна ширина. Освен океаните, в тази зона попадат големи части от Южна Америка, Африка, САЩ, Океания, Близкия изток, Азия, Австралия.
Според експерти обикновено между 10% и 40% от масата на падащия космически кораб достигат до земята през гъстите слоеве на атмосферата. По този начин, при най-неблагоприятния сценарий, отпадъци с тегло до четири тона ще паднат на повърхността.

Станцията "Tiangun-1" е първата китайска космическа станция, пусната в орбита през 2011 г. Оттогава тя е приела един автоматичен товарен кораб и две пилотирани мисии. От 2016 г. "Небесни дворец" не отговаря на сигнали от Земята.

2 коментара:

  1. Редактор10:41 сл.об.

    Китайската космическа орбитална станция "Tiangun-1" изгоря при влизане в атмосферата. Това се случи в южната част на Тихия океан. "На 2 април 2018 г., около 8,15 часа, космическата станция TianGong-1 е навлязла в атмосферата на Земята", каза Центърът за контрол на полетите на в КНР, добавяйки, че "по-голямата част от останките на станцията са изгорели при навлизане атмосферата". Това се посочва в съобщението, публикувано на уебсайта на центъра.

    ОтговорИзтриване
  2. Редактор7:13 пр.об.

    В Китай пак падат разни неща от небето, но този път не е космическа станция. В резултат на най-силния ураган в Циндао стотици морски обитатели са се озовали на сушата. Силни пориви на вятъра са вдигали камъни, октоподите и морските звезди във въздуха, после са ги изсипвали над земята заедно с дъжда.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: