Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

1 април - ден на хумора, сатирата и забавата.

В неделя, 1 април, светът празнува Международния ден на хумора или Деня на смеха. На този ден традиционно се шегуваме с роднини, приятели и познати. През 2018 г. празникът 1 април се пада в неделя. Но как е възникнал този празник?
В някои източници може да намерите информация, че в първия ден на април в Древен Рим празнували деня на пролетното равноденствие, а в други региони - Великден. Тъй като и двата празника са били символи на новата природна година, те били празнувани весело и шеговито.
Според друга версия, историята на празника идва от XVI век, когато в Европа преминават от Юлианския към Грегорианския календар. Новата година започнала да се празнува на 1 януари, докато през Средновековието е била в края на март, като Новогодишната седмица продължавала от 25 март до 1 април. Затова, когато консервативно настроеното или неуведомено население празнувало Нова година на 1 април, това предизвиквало шеги и ги наречали "първоаприлски глупаци".
Празникът печели широка популярност през 18 век. Той е отбелязван в американските колонии от британците, французите и шотландците. Впоследствие започнали да си записват различни истории за "Първоаприлските глупаци" и да ги събрат в колекции, а след това да правят и класации за 100-те най-добри вицове за всички времена и народи.

1 коментар:

  1. Редактор6:24 пр.об.

    През 1957 година, представител на военновъздушните сили съобщава за първи път за рекордна реколта от спагети в Швейцария. Това е станало възможно едва след употребата на специално средство за унищожаване на упоритите бръмбари по макароните.

    ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: