Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Граматика на английски език (English grammar - Английска граматика).

Английска граматика (English grammar).

Да се учи граматика на английски език, това е свързано с голям набор от правила, в които има многобройни изключения. В този смисъл, зазубрянето на правила, не е продуктивен метод за обучение. По-скоро трябва да се обърне внимание на интензивната и постоянна практика, при което ще се поставим в условията на англоезичните носители на езика и това е най-лесния и правилен начин да се овладее на добро ниво практическата английска граматика (English grammar).

Граматиката изучава граматическия строй на английски език, закономерностите на построяване на правилни и смислени изречения, като нейното изучаване може да Ви помогне в развитието на писмени и речеви умения по езика, но не е решаващо по пътя на главната Ви цел - да сте в състояние на удовлетворително ниво да ползвате чуждия език. Все пак, тя не маловажна част от познанията на преводачи, специалисти, студенти. Все пак, не бива да прекаляваме със заучаването на граматични правила, а да се насочим към практическото им приложение.Нужно ли е да учите граматика на английски език?

Трябва да е ясно, че никаква граматика не е в състояние да Ви обучи, ако нямате нужната мотивация и стимули да го правите. И обратно, ако изучаването на английски език за Вас е въпрос на "живот или смърт", то винаги ще се намерят време и пособия, които да Ви помогнат да напреднете и то бързо. На този сайт ще намерите всичките Ви необходими теми за учене на английска граматика, като обикновено те са придружени с ясни класификации, обяснения и показателни примери, за да се разбере същността на съответното граматично правило.

Всеки език се развива по свои вътрешни правила и неговия граматически строй притежава характерни особености. Ако сте учили българска граматика, това донякъде може да Ви помогне и с английската, но от един момент нататък трябва да сте наясно, че английската граматика има по-различна концепция и структура, като англичаните виждат езика си под малко по-различен ъгъл, отколкото ние виждаме своя си език. Все пак известно сходство има, и за начало то ще Ви е от полза за по-бърз напредък.

Налични издания по английски език - за българи:


Структура на английската граматика.

Всяка граматика, като наука, се състои от два основни взаимно свързани раздела - морфология и синтаксис.

Английска морфология.

Морфологията в английски език обхваща изучаване на думите, свовообразуването и частите на речта - съществително, глагол, прилагателно, числително, местоимения, предлози, съюзи, членуване, междуметия и т.н.

Английски синтаксис.

Синтаксисът в английски език изучава правилата за съставяне на английски изречения, частите на изречението (подлог, сказуемо, определение, допълнение, обстоятелствено пояснение и т.н.) и видовете изречения - прости, сложни, условни и др.

https://biznes9.blogspot.com/

Обучение по граматика.

Обучението по граматика, особено на елементарната граматика, предназначена за чужденци, е един от важните аспекти на обучението по-английски език, но това винаги трябва да е съчетано с много практика и приложение на наученото. Иначе ще си останат добре зазубрени за момента правила, които бързо ще забравите, поради липса на употреба. Затова най-добрия начин да усвоите граматиката на английски език (English grammar) е ако се намирате в англоезична среда, т.е. като го учите на място. Ако нямате такава среда, може да си създадете, като редовно слушате англоезични телевизии, фонетични материали или водите кореспонденция с чужденци.
----------
Още препоръки, мнения и допълнения по темата може да четете и правите по-долу - в коментарите.

4 коментара:

 1. Todor_Dimov3:50 пр.об.

  Словесният запас става действен инструмент в английски език, когато постъпва в разпореждане на граматиката. Така се взема общото в едно гнездо от думи и чрез техните изменения съобразно изискванията на граматиката се използват в живата реч. Граматиката е доста устойчива, понеже се създава от носителите на език за доста продължителен период от време и се развива чрез разгръщане и усъвършенстване на основните елементи на съществуващия и функциониращия език.

  ОтговорИзтриване
 2. В този сайт има над 600 теми, като поне 500 са пряко свързани с изучаване на английски език - фонетика за начинаещи, елементарна граматика, морфология, лексика и др.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Неси-90Дан9:44 пр.об.

   Всички теми в този сайт са направени така, че могат да бъдат използвани за самостоятелна работа (като самоучител) при изучаване на английската граматика, още повече, че са наситени с конкретни и уместни, според темата, примери за използване на съответната граматична форма. Както се казва, без да чете човек теорията, като види примерите и да разбере за какво става дума.

   Изтриване
  2. Kandi_Stela74:58 пр.об.

   Граматиката на този сайт може да бъде полезна за студенти, обучаващи се задочно и дистанционно, доколкото тук са събрани материали по английска граматика, засягащи основните теми, изучавани в университетите.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: