Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Диалекти в английски език (Dialects in English).

Основни диалекти в английски език (Dialects in English).

Прието е да се счита, че английския език има два основни диалекта:

Други диалекти.

Канадският английски е близък по произношение към американския английски, но често използва британските норми за правопис. Има един вариант на британския английски, който се използва в страни като Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Великобритания и носи названието  Commonwealth English - английски език на Британското съдружие от нации.

Независимо от различията, характерни за различните страни от съдружието, този вариант ясно се отличава от американския диалект и се използва, например, като един от официалните езици на Европейския съюз. В британския и американския варианти има доста различия в произношението, в лексиката, в граматиката, които могат да доведат до недоразбиране или пълно неразбиране.

Бернард Шоу е писал, че САЩ и Великобритания са "две страни, разделени от общ език". Подобно изказване се приписва и на Уинстън Чърчил. Усредненият вариант на английски език, използван в международното общуване, се нарича Mid-Atlantic English (Средноатлантически английски).


Сленгове, възоснова на английски език.

Освен основните варианти на английски език, съществуват огромен брой сленгове, появили се в резултат на използване на английската лексика в други езици. Например:
 • Franglais - френско-английски
 • Spanglish - испано-английски,
 • Germish - германо-английски,
 • Chinglish - китайско-английски,
 • Runglish - руско-английски,
 • Engrish - японо-английски, образци от който често се използват в различни инструкции за битова техника.

На основата на английски език са създадени редица жестови езици и някои изкуствени езици, като Europanto. За целите на международното общуване в специални области, в това число и в областта на науката и техниката, се използват опростени варианти на английски език, като
 • Special English,
 • Basic English,
 • Seaspeak,
 • Airspeak,
 • Policespeak.
Това е основаната информация по темата с диалектите в английски език (English Dialects), както и посочване на основните от тях.
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

6 коментара:

 1. Стеко7:11 пр.об.

  В английски език няма централен орган, който да е натоварен с координирането на неговото развитие. Докато с това, във Франция се занимава Френската академия на науките (за френски език). Това води до отсъствието на единна езикова норма. С други думи, всеки прави каквото си иска и се чувства свободен да се изразява както му е удобно. Това създава доста голям хаос в езика и множество диалекти.

  ОтговорИзтриване
 2. tanita_tanch6:49 пр.об.

  Двата най-разпространени стандартизирани диалекта в английски език са:
  - основаващия се на южно британски диалект - британски или кралски английски,
  - основаващия се на средно западния американски диалект - (общо) американски английски.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Освен основните два, съществуват и други регионални варианти на английския, които на свой ред включват редица под-диалекти и говори, като например - кокни, скауз и джорди във Великобритания; нюфаундлендски английски в Канада или афроамерикански и южно американски английски в САЩ.

   Изтриване
  2. И в двата варианта на английски език - американски и британски, има наистина не малък брой диалекти. Диалектът е тереториална езикова разновидност. Образуването им е обусловено от разпространението на Британската империя, а след това и от влиянието на САЩ по целия свят.

   Изтриване
  3. Veni_Neko979:19 пр.об.

   Най-много разпространени са южно-британски и среднозападен американски диалекти. Все по-голямото разпространение напоследък на американския вариант на английски език, се обяснява с простия факт, че повече от 70% от англо-говорещото население живее именно на американска територия.

   Изтриване
 3. Анонимен1:12 сл.об.

  Явно като случая България - Македония има и другаде по света!!! Българският език също напрактика е основен в двете държави макар в нашия съсед да го водят под друго име.

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: