Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Ортография или правопис (spelling).

Ортография или правопис.

Съществена разлика между използването на двете понятия ортография или правопис (spelling) няма. И двете представляват система от правила за правилно изписване на думите на английски език. Понятието "ортография има гръцки произход "orthographia", в което "orthos" – означава "правилен", а "graphia" се образува от "grapho" – и означава "пиша" или "изписвам".


Английска ортография.

Ортографията на английски език се счита за една от най-трудните за научаване сред другите индо-европейски езици. Отразявайки сравнително вярно английската реч от периода на Възраждането, тя изцяло не съответства на съвременната устна реч на британците, американците, австралийците и другите носители на езика. Голям брой думи в писмен вид включват букви, които не се произнасят при четене и обратното - много произносими звуци нямат графични еквиваленти.

Правила за четене в английски език.

Така наречените "правила за четене" в английски език са съпроводени с толкова висок процент на изключения, че на практика губят своя смисъл. Изучаващите езика се налага да заучават изписването (правописа) и четенето (произнасянето) на всяка нова английска дума. Поради тази причина, в английските речници е прието да се показва транскрипцията на всяка дума. Един известен лингвист нарича английската ортография "национално бедствие".
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

8 коментара:

 1. Добре е да овладеете тайните на английския правопис и да имате предвид, че в някои отношения той се различава от американската орфография (макар и не много съществено). Все пак трябва да знаете, че ако Ви затруднява английския правопис в някои отношения, то подобни трудности изпитват и самите носители на езика.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. калени10:32 пр.об.

   Има доста правила за английски правопис и почти всички от тях имат изключения, понякога доста повече от правилата. Това предполага хем да се учат правилата като теория, хем да се практикуват усилено и с многобройни примери и упражнения. Само постоянната практика може да е гарант, че ще ги овладявате и ползвате правилно.

   Изтриване
 2. По много исторически причини, между изписването на английските думи и тяхното произнасяне трудно може да се намери взаимосвързаност. Като резултат, орфографията на английски език понякога изглежда абсолютно нелогична. Но това не е повод да се правят грешки, като правописа и произношението трябва да се заучават добре и правилно.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ето едно конкретно правило: ако прилагателно завършва на съгласна буква, след която следва "-y", то "-y" се променя на "-i":
   funny — funnier — funniest

   Изтриване
 3. Суфиксите -er или -est служат за формиране на сравнителна и превъзходна степен за сравнение на прилагателните имена в английски език. В повечето случаи окончанията просто се дописват в края на думата.
  long — longer — longest,
  clean — cleaner — cleanest,
  full — fuller – fullest.

  ОтговорИзтриване
 4. Този коментар бе премахнат от автора.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. long — дълъг
   longer — по-дълъг
   longest — най-дълъг

   Изтриване
  2. Благодаря на DemkoBen19,но GOOGLE ми го превежда така. Моля за извинение.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: