Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
Акция ( - 80% )

Английска писменост (English Writing).

Какво е писменост (What is Writing)?

Графично - знакова система.

Една от формите за съществуване на човешките езици е писмеността, която представлява графично - знакова система за записване на информация, предназначена за формализиране, фиксиране и предаване на едни или други сведения (речева информация и други елементи на смисъл, независимо от езиковата им форма) на разстояние и придаване на дълготраен характер на тези сведения. С други думи, това е съвкупността от писмени средства, каквито са графичните знаци, букви, азбуки, правила за правопис, на даден конкретен език или група езици, обединени от една писмена система или от една азбука.

Съхраняване и предаване на натрупаната информация.

Благодарение на създаваната и поддържана писменост, хората са в състояние да съхраняват натрупаната информация от различни сфери на човешката дейност, значими исторически събития, религиозни откровения, митове, народно творчество и изкуство и да ги предават през времето за ползване от други хора и народи.Възникване на писмеността.

От различни исторически и археологически източници се предполага, че писменост е възникнала първоначално около 3300 год. пр. н. е. в Шумер, към 3000 г.пр.н.е. - в Египет, към 2000 г.пр.н.е. - в Китай. Във всички региони на света този процес е вървял по една и съща схема за развитие: характерни предмети - рисунки - пиктограми - йероглифи - азбуки. По този начин, писменостите способстват за развитието на човешката цивилизация чрез затвърждаване на постигнатите достижения и съхраняване на жизнения опит на човека.

Състав на писмеността и език.

Всяка писменост не различава от съществуващите или възможните други символични системи за комуникация по това, че винаги се асоциира с някакъв конкретен език и устната реч на този език. За разлика от това, различните картини, рисунки, картографски елементи, пътни знаци и други подобни, не са съотнесени към конкретен човешки език. Други писмено - символични обозначения, като цифрите, логограмите и др. нямат пряка връзка с определен език, но често се използват в писмеността, поради своето могат да се считат за част от нея.

Хронологично развитие на писменостите.

Развитието на различните писмености обикновено следва следната хронология на своето възникване и развитие:

Предметно писмо - 

при което с помощта на конкретни предмети се комбинира и обозначава определено речево значение.

Пиктографско писмо - 

при което с помощта на стандартизирани пиктограми се предава значително по-богато речево съдържание.

Йероглифно писмени знаци - 

при което с помощта на по-комплексни и съчетани пиктограми, под формата на йероглифи се предава значително смислово и логически значение на речевата традиция.

Сричково писмо - 

при което с помощта на стандартизирани срички се комбинира разнообразно езиково съдържание.

Азбучна писменост - 

при което с помощта на унифицирани азбучни букви (гласни и съгласни) се постига максимална универсиализация и икономичност на предаване на речевите значения в един език.

Английска писменост (English Writing).

Англо-саксонски руни.

Изначалната английска писменост възниква през 5-ти век и се базира на англо - саксонските руни. Тази руническа азбука, заедно с праобраза на английски език, е била внесена на територията, която днес наричаме Англия, от англо-саксонските преселници. Има много малко съхранени образци от тази древна, старо английска писменост и като правило, това са кратки фрагменти.

Латинска азбука.

В последствие, благодарение на християнските мисионери, латинската азбука постепенно измества англо-саксонските руни и това става окончателно някъде около 17-ти век. В съвременния английски език, съществувалите тогава английски букви thorn, eth, wynn, yogh, ash, ethel вече не се използват. Вместо самостоятелните букви thorn и eth започва да се използва буквосъчетанието (диграф) "th". Но буквата "thorn" продължила своя живот още известно време и постепенно станала неразличима в писмените текстове от съвременната буква "y".

Съвременна английска писменост.

Независимо от това, че съвременната английска писменост се основава на латинската азбука, в нея няма ясно съотношение между правописа (ортографията) на думите и тяхното устно произнасяне. С други думи, ако не знаете предварително традиционното произношение, или като минимум основните правила за четене, не винаги ще сте в състояние да прочетете правилно нова за Вас английска дума. Много английски думи в писмения си вид включват букви, които при четене не се произнасят, а от друга страна много произносими звуци нямат конкретен графичен еквивалент. Т.е. за английската писменост в пълна сила е правилото "едно се пише, друго се чете".

Правилата за четене в английски език имат голям брой изключения, което налага да се прилага основно метода на тяхното едновременно заучаване (изписване с изговаряне). Често трябва да се прави справка за изговарянето с транскрипцията на речниците. Основния метод за подобряване на писмената английска реч е практиката с писането на диктовки, като се започва от прости текстове и постепенно се преминава към по-сложни литературни образци.
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

7 коментара:

 1. silondreta6:46 пр.об.

  Степента, до която владеете английската писменост, зависи от достатъчното практическо използване на метода с писането на диктовки. Но не бива да се пресилваме с непосилни задания. За начало се вземат прости текстове и едва когато те се пишат вече добре, може заданието да се усложнява. Може да помолите някой да Ви отдели половин час на ден за диктовка. Другият начин е да използвате диктофон и сами да си подготвите текстове, които после постепенно да прослушвате и записвате като вид диктовка. Всяка писменост изисква упорита практическа работа.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Монти8:41 пр.об.

   Един от начините да подобрявате своята английска писменост - умения да пишете правилен английски, е диктовката. След завършването й, трябва самостоятелно да проверявате правописа, което позволява да се подобрява нивото на знания и да си заостряте вниманието върху някои специфични проблеми. Редовната практика в четене и писане на думи е нещо добро при усърдното изучаване на чужд език.

   Изтриване
  2. Ако сте готови да вървите с по-бързи стъпки към своите цели по изучаването на английски език, захващайте се сериозно с английската писменост - пишете думи, изречения, текстово - превеждайте ги от английски на български и обратно (все писмено).

   Изтриване
  3. Дари Петк9:26 пр.об.

   За по-бързо усвояване на говоримия английски език, опитайте да пишете коментари към английски новини. Ако се придържате към актуални английски новини, това занимание може да се окаже доста полезно.

   Изтриване
 2. Панани12:00 сл.об.

  Друг вариант да подобрите знанията си по езика, е като започнете да пишете коментари към по-сложни текстове като художествена литература, научни доклади, инструкции, законодателни документи. Изберете нещо, което е най-близо до интересите Ви. Но ако искате подобрението Ви да е значително, заемете се с превод на поезия - от и на английски.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. silondreta6:07 пр.об.

   How to Improve Your Writing? Отговорът е: Write, write, write! Т.е. ако искате да подобрите значително своето писане на английски език, единствения работещ начин е писане, писане, писане. Разбира се, с времето то трябва да става все по-грамотно и правилно.

   Изтриване
  2. StanGeorgeff12:00 сл.об.

   Write, write, write! - основното правило за да научите английската писменост. Пишете нещо всеки ден - къде повече, къде по-малко - нужна е постоянна практика. Разбира се, не бива да се прекалява, но постепенно е добре това да бъде превърнато в навик.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: