Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Образованост и богатство според Хенри Форд

Понякога трябва да спрете и да се се огледате.

Може би ще видите нещата по различен начин. Погледнете това,което имате, огледайте се наоколо и накрая, погледнете в далечината. Може би ще намерите мястото, което е опорната точка за прилагането на цялата ви сила. Обратно ,погледнете ли вашата позиция от височината на птичи поглед ще разберете всичко, което е важно и значимо за вас. Ще се опитам да ви предам един житейски урок, урокът за един

Образован човек

Образованият човек е този,който знае , как да получи всичко необходимо за постигане на главната цел на своя живот,зачитайки правата на другите. Някои от така наречените ерудити или учени ще бъдат изненадане да научат,че те дори не са близо до характеристиките на образования човек. В същото време хора, които смятат, че им липсва образованост ще се изненадат от факта, че те всъщност са добре образовани.

За да бъдеш успешен адвокат, не е задължително да знаеш наизуст повечето от разпоредбите на закона. Напротив, необходимо е да намериш приложението на закона, както и различни гледни точки, които поддържат тази позиция. С други думи, успешен адвокат, може да бъде всеки, който знае къде да приложи закона, когато е необходимо. Този принцип е универсален и се прилага в областта на индустрията и бизнеса.

Хенри Форд и мита за образования човек


Хенри Форд бил слаб ученик в началното училище. Днес е пример за един от най-образованите хора в света. Способността му да обвърже законите на природата с икономиката като използва потенциала на човешкия ум ,му дава възможност да получи всичко, което иска в материалния свят.

Хенри Форд

Легендата разказва, че родителите ми са били много бедни,едва свързващи двата края. Те никога не са били заможни, но за истинска бедност не може да става въпрос. За мичигански фермери те живееха доста добре. Моят собствен дом и сега все още е непокътнати заедно със стопанството е част от моя собственост.Най-важното събитие от детството ми беше срещата ми с локомобила, на осем мили от Детройт, когато отивах в града. Бях само на дванадесет години. Друго ключово събитие, в същата година, беше часовника,който получих като подарък. Локомобилът беше причината да се влюбя в автомобилната техника. Когато ходех в града, джобовете ми винаги бяха пълни с всякакви неща:гайки,железария.

Често си търсех счупени часовници, които се опитвах да поправя. На тринадесет години успях да настроя часовниковите стрелки така, че те да движат правилно. На петнадесет бях в състояние да поправям почти всякакви часовници,въпреки примитивната техника,с която разполагах. Никога не съм проявявал особен интерес към земеделска работа. Исках да се занимавам с машини. Баща ми не споделяше моята страст към механиката. Искаше да стана фермер. Когато бях на седемнадесет години завърших гимназия и постъпих в механичния цех на Драйдок.Тогава всички помислиха,че вече съм пропаднал .
( Хенри Форд," Моят живот, моите постижения, " 1922 )

“Невеж пацифист “

По време на Втората световна война, Хенри Форд съди вестник "Чикаго Трибюн” за клеветнически публикации. В една от тях той е наречен “невежа”, “невеж пацифист” и така нататък. Когато делото стига до съда, адвокатите на “Чикаго Трибюн “ се опитват да докажат тези твърдения. Подлагат големия магнат на кръстосан разпит, като му задават всевъзможни въпроси.

Внезапно в залата настъпва мълчание,челюстта на адвоката увисва ,а очите му се разширява,когато е оповетстено състоянието на Форд. Много от съдебните заседатели се събуждат и започват да се оглеждат ,сякаш са чули експлозия. Един известен свещеник, който присъства в залата, по-късно казва, че ситуацията му напомня за сцената, в която римският управител Пилат Понтийски, задава на стоящия пред него Исус Христос риторичния въпрос: "Каква е истината?"

Отговорите на Форд

Отговорите на Форд поставят адвоката на място. До този момент, той получава огромно удоволствие от демонстрацията на знания и сравнението им с “пълното невежество “ на своя противник. Отговорите на Хенри Форд провалят цялото удоволствие на служителя на закона !Той още веднъж доказва, че истинското образование означава интелектуално развитие, а не просто натрупване и класифициране на знанието.Форд, по всяка вероятност не би могъл да назове столиците на всички американски щати, но той натрупва капитал, с помощта на който движи много от колелата на автомобилите в САЩ.

Не забравяйте,че образованието е сила, която ни дава възможност да получим всичко необходимо, без да се нарушаваме правата на другите. Форд се вписва перфектно в това определение. Разбира се много"образовани" хора, лесно биха могли да объркат Форд с теоретично трудни въпроси, на които той не би могъл да отговори.Но Форд печели битката в областта на индустрията и финансите,като използва силата на човешкия ум и своята
находчивост.

Форд, вероятно не би могъл да разложи водата на съставните и компоненти - водород и кислород, а след това да съедини тези атоми, но той знае как да привлече химици, които могат да го направят. Човек, който може разумно да използва знанията на другите, е образован не по-малко , а може би и повече от някой, който има познания, но не знае какво да прави с тях и по този начин си спечелва и богатство от благодарните му купувачи и потребители.
---
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: