Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Пречки в курсовете по английски език.

Знаейки и чувствайки почти ежедневна потребност от това, все повече хора започват да търсят начини да научат английски език, но веднага се сблъскват с няколко пречки (понякога и без да ги осъзнават):

Пречка № 1:

Вие искате да научите английски не заради себе си, за да го ползвате за свои нужди, а за да уйдисате на някой друг - работодател, посредник, чужденец, мода.Т.е. искате да се заробите някъде по света, където винаги ще Ви гледат подозрително. Е, вярно. Ако сте измежду най-амбициозните и предприемчивите, наистина може да успеете (и то по-скоро самостоятелно, а не като наемен работник).

Но колко са такива случаи. И колко са останалите, които се примиряват с мизерни условия. А да не говорим, че такива хора не могат и пари да съберат, за да се върнат в България и даже ги е срам да се обадят на роднини и познати, за да не разберат как са се подредили (на пачи яйца). Та, когато искате да учите angliiski, за да се харесате на някой друг, вариантите са два:

А) Да се спукате от зубрене, да плащате доста за уроци, учители, учебници, касети, изпити, тестове ... (и то не веднъж) и ако имате късмет (все пак друг Ви оценява) да се уредите някакси (добре или най-често - зле).

Б) Ако нямате късмет, ако не Ви достигат парите за уроци или ученето на английски не Ви се отдава:
 • - или се проваляте и край на надеждите,
 • - или приемате каквото и да е, само за да не се изложите пред познатите си.

Пречка № 2:

В английски език, когато веднъж се провалите на тестове или при събеседване, понякога се амбицирате и решавате следващия път да се подготвите още по-добре каквото и да Ви струва това и ... въртележката започва:
 • - курсове - пари,  
 • - уроци - парици, 
 • - учебници - парички, 
 • - помагала - париченца, 
 • - касети - пара, 
 • - учители - пари, ... 
А резултат - съвсем малко над нулата. Лично съм го изпитал много десетки пъти. И всичко това е с най-малък принос в това от десетилетие почти постоянно да ползвам английски език в работата си. Защо е така? Ами нека да вникнем малко в проблема. Ако Вие изведнъж научите angliiski, какво ще правят след това всичките тези
 • - преподаватели, 
 • - учители, 
 • - издатели... 
Изпускат Ви! Стават излишни. Истината е, че изучаването на английски език е комерсиален (търговски) продукт (стока). Като такъв, той трябва да бъде продаван:
 • а) срещу заплащане;
 • б) редовно;
 • в) все по-масово.
Вече забелязахте, че към а), б) и в) няма г) научаван! Даже най-обикновената учителка в началните класове, осъзнава тази схема - а), б), в) - (т.е. да се учи език без да е задължително да се НАУЧИ) и се движи съзнателно и/или подсъзнателно от нея.  В противен случай - остава без работа. Следователно: нито един преподавател или издател пряко
 • - не е заинтересован, 
 • - не се оценява и 
 • - не му се плаща 
за г) научаване.

Напротив всеки кръвно е заинтересован от а), б) и в) т.е. да прави бизнес, иначе остава без работа и без пари.
Пречка № 3:

Безотговорност за резултата от цялото това обучение по английски език - т.е. на всички тези учители, издатели ... не им плащате за резултат (че вече сте научили езика и го ползвате успешно), а за учене (по възможност - безкрайно). И естествено, масово прилаганата методика на преподаване е НЕПРАВИЛНА.

Самата дума „учебник“, „курс“, „касета“, „урок“ е ... фундаментално погрешна. Тя веднага ни говори за нещо изкуствено, „откъснато“ от действителността. За нещо, което се отглежда в оранжерийни условия и изнесем ли го в „мразовитите“ условия на живота и практиката - то веднага измръзва и загива (знанието на езика, в случая).

Наскоро, на един форум в интернет, попаднах на дискусия дали изучаването на английски език трябвало да започне първо с изучаване на английска граматика или със зазубряне на думите, та чак тогава да се преминело към практикуване и упражнения. Вие как мислите? Кога проговорихте български? След като „научихте“ граматиката в 7 - 8 клас или си го говорехте и ползвахте още преди училище.

Или пък неграмотните хора, които никога не са учили, да не би да са неми и да не могат да говорят езици? Някои от тях отиват в чужбина и без никаква граматика научават даже втори език - гръцки, италиански, испански, английски...

Пречка № 4:

Всеки курс или учебник по английски език е съставен от т.н. „уроци“. Обикновено урока се състои от текст (1/2 - 1 страница), речник на непознатите думи (10-20 на урок) и упражнения. Текстовете се подбират, така че непременно да съдържат 10-20 нови думи или изрази и поредната граматична форма.

Те много рядко повтарят споменати в предишни уроци думи и граматически форми. А още по-рядко имат смислена връзка с предишните текстове. По-изкуствен начин за учене на език, от този, няма! А масовата част от учебниците и курсовете по английски език са организирани точно така.

Т.е. на урок трябва да се „дадат“ 10-20 нови думи или изрази плюс граматичната форма, и обикновено не се стига по-далеч от искането и настояването „даденото“ да се назубри, да се наизусти. Каква е първата Ви асоциация ако погледенте в един учебник по английски?
 • - че ще Ви изпитват,
 • - че може да не се сетите за нещо,
 • - че може да Ви се надсмиват...
Даже да го няма учителя по английски и около Вас да няма други обучаващи се, учебника е така направен, че да се чувствате постоянно като на изпит. Всяко празно място за попълване все едно Ви казва „Пак ще сбъркаш...“. И то защо? Защото учителя си мисли, че едикояси е единствената правилна дума за това място.

А истината е, че Вие не учите английски за да Ви оценява учителя, а за да ползвате предимствата на английски език. А за да стане това има далеч по-нестресиращи и плодотворни начини изучаване и езикова подготовка. Така че това са основните пречки пред това действително да научите езика от курсове по английски език и да имате от това практическа полза.
----
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

3 коментара:

 1. Анонимен4:32 пр.об.

  До тук добре. Ама като кажете "А" карайте до края на азбуката. Как да уча? Не разбрах коя е правилната методика.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Всичко опира не до учителите, а до Вас. Каква е Вашата мотивация да учите английски - ще ходите на екскурзия в Лондон, ще се жените англичанин (ка), ще работите в Америка, ще ставате представител на английска фирма у нас??? Когато си изясните мотивацията, започвайте. Направете си план, в който преобладава практиката - четене, превеждане, превеждане, говорене, слушане, писане (диктовка). Това означава не да разчитате някой друг да Ви научи (по метода с наливането в главата), а Вие сами да се учите, според мотивацията си. Колкото се по-мотивирани и амбицирани, толкова по-добре за резултатите.

   Изтриване
 2. Анонимен10:09 сл.об.

  Абсолютно съм съгласна!

  ОтговорИзтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: