Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
Акция ( - 80% )

Транскрибция (правила за четене) в английски език.

 
 Правила за транскрибция (четене) в английски език има, но те са толкова много, толкова различни и с толкова много изключения, че на практика е по-добре новите думи да се наизустяват с техния правопис и изговаряне (фонетика). Значителният недостиг на букви за точното изписване на звуците в английския език води до това, че:
 • 1) Една и съща буква може да се чете по различни начина;
 • 2) Две или повече букви обозначат един звук;
 • 3) Един звук може да се изписва по  различни начина

Звуковото изписване (фонетичната транскрибция) се използва предимно в речниците, за да покаже точния начин за изговаряне на думата. Прави се с фонетичните знаци (т.н. Фонетична азбука) и се поставя в квадратни скоби
 • television [televiʒn], 
 • child [t∫aild].
Правилата за четене са многобройни. Даже идеално да ги заучите, това надали ще Ви помогне да четете правилно. Затова при новите думи трябва да се заучава както тяхното изписване (правопис), така и тяхното изговаряне (фонетика). Това води до главното правило: Английските думи се заучават като:
 • 1) Многократно се изписват по правилата за правопис;
 • 2) Едновременно с писането, се изговарят според правилата за четене.
“ЕДНОВРЕМЕННО” е ключовата дума в това правило над всички правила в английски език.
----
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

9 коментара:

 1. Транскрибция е озвучаването на дадена дума с помощта на исторически наложила се орфографична система за записване на произношението в съответния език (но не бива да се смесва с понятието "транслитерация"). В английски език се използва за целта английската фонетична азбука. Когато се казва, че се пише по един начин, а се чете по друг начин, се има предвид именно четенето с помощта на фонетичните знаци. А процеса се нарича траскрибиране.

  ОтговорИзтриване
 2. онур237:36 пр.об.

  Казано с прости думи, транскрибция е когато отвориш един английско български речник и това, което е написано в квадратните скоби - т.е. как се произнася конкретната дума.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Може да се каже, че транскрибцията е правила за записване звученето на звук или дума във вид на последователност от специални фонетични символи - т.н. фонетична азбука на английски език. Тя е особено подходяща за хората, които са се заели самостоятелно да изучават езика, без помощта на учител. Така ще сте в състояние без чужда помощ правилно да прочитате непознати думи.

   Изтриване
  2. Бобчота8:49 пр.об.

   При самостоятелните занимания, след като усвоите основите на английската фонетика, Вие вече сами ще може да прочитате транскрибцията на интересуващата Ви дума (в повечето речници я има), без да се налага да питате учител или някой друг. Това значително ще облекчи процеса на усвояване от Вас на английската лексика.

   Изтриване
 3. radi danchec11:08 сл.об.


  Транскрибция буквално означава "преписване", от лат. trans- «чрез, пре-» + scribo «чертая, пиша».

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дарина-До49:21 пр.об.

   Неминуемо е в самото начало да не допускате грешки в произнасянето на английски текстове, но с времето и усъвършенстване на упражненията, тези грешки би следвало да намаляват. Добре е да имате слух за езика и с практиката да коригирате невярната транскрипция. Така с времето сами ще започнете да транкрибирате нови думи.

   Изтриване
 4. Polinarita4:01 пр.об.


  Когато изписвате транскрибцията на една дума, трябва да го направите със знаците от фонетичната азбука, написано в квадратни скоби, а освен това трябва да поставите и ударението на думата.

  ОтговорИзтриване
 5. Дими7тон10:08 пр.об.

  Транскрипцията пряко е свързана с правилата за четене. В английски език не всичко, което се вижда (буквосъчетанията) се чете. Има доста правила и още повече изключения от тези правила, за това кое как се чете и произнася. Плюс необходимостта да се заучат за правилно произнасяне много типични английски звуци, за да се избегне проблема с чуждестранния акцент.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Pred_Priema410:21 пр.об.

   Когато в учебниците се разказва за правилата за четене, повече внимание се обръща на вида на сричките. Обикновено се описват окол пет такива срички. Но това е по-скоро теоретично знание и едва ли е подходящо за начинаещи, без нужния минимум от практически умения. Затова, правилата за транскрипция най-добре се заучават с практика.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: