Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език
-------

Фонетика на английски език.

Фонетика на английски език.

Фонетиката е част от лингвистиката.

Науката фонетика е част от лингвистиката, която изучава в подробности звуковата система на човешката реч. В различните езици по земята се среща различна фонетика, в т.ч. и много екзотична, като например цъкането в някои африкански езици.За да се постигне съвършено произношение в определен език, фонетиката може да стигне до конкретното движение на говорните органи, при произнасянето на определени по характерни звуци.

Смислово значение на звуците.

Основен акцент на фонетиката е смисловото значение на звуците в комуникативната реч на езика, но това не изключва и изследвания на физиологичното (доведено до съвършенство в Мантра йога) и акустичното (пеене) въздействие на звуците. Всеки език си има характерна и специфична фонетика. Групата на индо-европейските езици има сравнително сходен звуков състав. Но има езици като китайски, тибетски, ескимоски, някои африкански езици и др. които имат доста различна фонетична структура.

Английска звукова система (фонетична азбука).

Състав на английската звукова система.

Според някои разбирания английската звукова система е съставена от 44 звука, а според друго - от 48 и даже 49 звука. А латинската азбука разполага само с 26 букви. Това е голям проблем за английски език - как с 26 букви да изразиш 49 звука? Естественото решение на този проблем е с една и съща буква да се изразяват различни звуци в различни съчетания. И понеже заемките в английския от други езици са много, с времето се е изгубила почти всякаква система в това отношение.

Характерно за английската фонетика.

И затова сега сме изправени пред необходимостта буквално да зазубряме конкретното произношение на думите, понеже правила има, но са многобройни и всяко от тях си има изключения, допълнения, съображения, значения .... Твърде характерно за английската фонетика е наличието на кратки и дълги гласни звуци, объркването на които може изцяло да промени смисъла и значението на думата.В добавка може да уточним, че има двугласни (дифтонги) и даже тригласни звуци. Съгласните също имат характерно твърдо произнасяне, а две от тях се изговарят и през зъби.

Английски звуци

Някои от английските звуци приличат на българските, но други са съвсем различни. Те биват:

1) Съгласни:

а) съгласни;
б) полусъгласни.

2) Гласни:

а) гласни;
б) двугласни;
в) тригласни.

Фонетични знаци в английски език

Всеки звук си има свое графично изображение (фонетичен знак), което не винаги съвпада с латинските букви. Използват се 15 допълнителни знака (8 за гласни и 7 за съгласни звуци). Фонетичните знаци, самостоятелно или в думи, винаги се изписват в квадратни скоби:
 • [pen],
 • [bai],
 • [ti:],
 • [ingli∫]
и вече се четат буквално според фонетичното си значение. Това е най-общата структура и фонетика на английски език.
---
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

3 коментара:

 1. При произнасянето на английските съгласни, трябва да следите за разликите от българското произношение - положение на речевия апарат. Не че това е много сложно, но е необичайно, особено в началните етапи на изучаване на езика.

  ОтговорИзтриване
 2. Както и всеки друг развит съвременен език, английския съществува в устна и писмена форма. При това, доброто владеене на устния език, не предполага добре да знаете и писмения и обратното. По света има милиони неграмотни в писмено отношение хора, които не могат нито да четат, нито да пишат на родния си език, но това не им пречи да го говорят. От друга страна има много, даже професионални преводачи, които постоянно работят с писмения език, но се затрудняват с говоримия. Разбира се, при обучението на един език, е желателно да се обръща внимание и двата вида устен и писмен. Фонетиката играе по-голяма роля в устния език.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Дарина-До43:46 пр.об.

   Фонетиката на английски език, и това се отнася за всичките му диалекти, по правило е по-твърда и напрегната от тази при български език. Това се отнася особено за съгласните звуци. Ако говорим на английски, но с българско произношение, така се получава доста силен български акцент. Ако целта Ви е добре и разбираемо да говорите английски, ще се наложи да отделите специално внимание на фонетиката на всеки английски звук, а след това и думите - като цяло.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: