Начало Новини Бизнес Финанси Работа Общество Живот Отдих Английски език

Домашен самоучител по английски език за начинаещи българи за надомна самоподготовка.

Необходим ли Ви е английски език?

Дали наистина Ви е необходим английски език? Краткият и еднозначен отговор е "Да!" Светът се променя и обединява, границите падат. Все по-често Ви се налага:
 • - да боравите с компютри, бази данни, електронна поща,
 • - да се срещате и чувате с партньори и съмишленици от различни страни;
 • - да пътувате зад граница;
 • - да се запознавате с актуална информация, с произход от чужбина;
 • - да работите с чужденци, за задгранични фирми, или да работите в чужбина.
И най-сериозния проблем във всички тези отношения е езиковата бариера. Ето Ви още факти по английски език:
 • - 80% от информацията в Интернет;
 • - 2/3 от научните съобщения;
 • - основен език на деловия свят - бизнес, договори, финанси, форекс;
 • - международните туристически пътувания;
 • - летищата и въздушния транспорт;
 • - електрониката и компютърните технологии;
 • - международната политика;
 • - спортната медицина;
 • - поп музиката и филмовата индустрия;
 • - рекламата ...

И това са все факти, които никой не може да отрече! Дали да изучавате английски, зависи изцяло от Вас. Ако го правите - печелите. Ако не го правите - губите. А изборът зависи само от Вас.

Интернет английски.

Огледайте се! Вече сме в Европа. Интернет е навсякъде. Половината свят говори на английски език. Дали няма начин да решим вече този проблем? Нека да го потърсим и намерим заедно. Естествен начин за обучение - така, както Вие сте научили български език, преди още да тръгнете на училище. Това е един от най-добрите онлайн самоучители по английски език.
Съществуват някои железни аргументи в полза на английския език. Ето Ви тези железните факти: Влезте в Интернет и с търсачка търсене по думата „работа“. Ще Ви излязат около 1,42 млн. резултата (в т.ч. и от руско езичните зони). Повторете търсенето, но със същата дума, но на английски език - „job“. Ще Ви излязат около 826 млн. резултата, а с другата дума дума за работа - „work“ - излизат над 1.66 млрд. резултата!

Продължете още малко с проверката и с думите „заплата“ - 1,74 млн. резултата и на английски - „salary“ - 108 млн. резултата. От друга страна, е факт, че с български език може да си докарате около 500 лв месечно (средната заплата за страната). А с английски език и малко късмет, не е изключено да имате и около 5000 долара месечно.

Извод: С Интернет английският онлайн имате около 1000 пъти по-добри възможности за изява, в много от случаите - надомно, без да се налага да пътувате по света, с 5 до 10 пъти по-добри доходи, с работно време, което сами си определяте и без началник (шеф, бос) на главата. Заключение: Учете упорито езика! И няма да сбъркате. Добре е човек да има стратегия в живота.

Изучаване на английски език.
Колко време може да отнеме приличното научаване на английски език? Това зависи от вашите предварителни знания. Ако никога не сте изучавали английски, успехът Ви ще зависи от следните фактори:
 • Количеството времето, прекарано в изучаване на езика. Колкото повече, толкова по-добре, но поне един или два часа.
 • Психологическата нагласа, с която се наемате да учите езика. Също е необходимо внимание, фокусиране, вяра в успеха до степен да се влюбите в езика.
 • Правилна и ефективна методика на обучение.
Някои хора вярват, че като назубрят повече английски думи, останалото ще дойде от само себе си. Такива хора се опитват да наизустят цял речник, съдържащ 10000 думи. Този метод е доказано неуспешен. Други смятат, че трябва да уточнят в подробности английската граматиката, като забравят че са научили майчини си език далеч преди изучаването на каквато и да е граматика. Това е псевдо метод и едва ли ще имате практически резултати от него.
Ефективен и естествен подход при учене.
В основата на ефективното усвояване на езика е естествения подход към неговото изучаване. Помислете за момент как сте научили родния си език - чрез постоянна практика, по метода на пробите и грешките, постоянните корекции и постепенното задълбочаване в смисъла и неговите нюанси. Разбира се, не е изключено да срещнете и фантастични твърдения, че с 20 минути на ден, без никакви усилия (като си лежите по гръб), само след 1 или 2 месеца ще знаете английски и то завинаги!

От опита, който имам, тези твърдения ми изглеждат смешни и жалки. По моя метод на обучение по английски ще може да ползвате още на 3 - 4 седмица и то надомно, чрез надомен Самоучител. Но за да разширите и затвърдите постигнатото, ще са Ви необходими поне 2 - 3 месеца. А за да го ползвате постоянно, ще Ви е необходима редовна практика. Освен това, широко известно правило е, че ако спрете да ползвате езика ежедневно, много бързо и ще го забравите. Следователно, трябва да сте наясно със себе си - за какво Ви е нужен език?

За да пишете в поредната автобиография, че имате ниво по английски или смятате ежедневно да го ползвате и сте убедени, че от това ще имате голяма, ежедневна полза. И още нещо. Не е възможно някой да Ви "налее" в главата английския език. Винаги, при всички случаи е необходима упорита работа и значително време. Ако нямате тази нагласа, ако Ви липсва достатъчно мотивация, по-добре не се заемайте. Така заблуждавате преди всичко себе си, а и този, от когото очаквате да Ви научи.
----------
http://easyengli6.blogspot.com/p/blog-page.html

32 коментара:

 1. ravnovеsie7:15 пр.об.

  Английски език (англ. English, English language) —
  това е официалния език:
  - на Англия и фактически на цяла Великобритания;
  - на САЩ, където е официален език на 31 щата;
  - на Австралия;
  - на Нова Зеландия;
  - един от двата официални езика на Канада, Малта и Ирландия;
  Използва се като официален език и в някои държави от Азия (Индия, Пакистан и др.), а също и в Африка.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Veni_Neko977:16 пр.об.

   Английски език е основен език за:
   - Великобритания (британски английски),
   - Съединените американски щати (американски английски),
   - Австралия (австралийски английски),
   - Нова Зеландия (новозеландски английски),
   а също е официален държавен език за редица други страни, като:
   - Бахамски острови
   - Барбадос (карибски английски),
   - Бермудски острови,
   - Доминика,
   - Гибралтар,
   - Гренада,
   - Гайана,
   - Ямайка (ямайски английски),
   - Антигуа,
   - Тринидад и Тобаго, и др.
   Освен това е един от официалните езици на:
   - Ирландия,
   - Канада,
   - Индия,
   - Сингапур,
   - Белиз,
   - Южна Африка,
   а също официален, но не роден език за:
   - Гана,
   - Гамбия,
   - Хонконг,
   - Замбия,
   - Зимбабве,
   - Камерун,
   - Кения,
   - Кирибати,
   - Лесото,
   - Либерия,
   - Малта,
   - Маршалови острови,
   - Микронезия,
   - Намибия,
   - Нигерия,
   - Пакистан,
   - Папуа - Нова Гвинея,
   - Самоа,
   - Свазиленд,
   - Соломонови острови,
   - Сиера-Леоне,
   - Танзания,
   - Фиджи,
   - Филипини.

   Изтриване
  2. Английски език е един от шесте официални езици на ООН. Заема второ място, след китайски, по брой на носителите на езика, за които той е роден. Това е първи език за 402 млн хора по данни от 2002 г. Между 300 млн и 1 млрд хора владеят английски като втори език.

   Изтриване
  3. Възможността да се пътешества свободно по света е една от причините да изучаваме английски език, особено във времето на отворени граници, глобализация и поевтиняване на въздушния транспорт - lowcost пътешествията стават все повече достъпни. Доброто познаване на международен език, като английския, може много да Ви помогне в която и да е страна и да Ви избави от излишен стрес при пътуване.

   Изтриване
  4. Цеко-Ц2:08 пр.об.

   За да имате успех с изучаването на английски език е необходимо да имате причини да го правите (образование, емиграция, работа, туризъм, бригади ...), които ще Ви помогнат да си създадете подходяща мотивация.

   Изтриване
  5. Като обобщение може да се каже, че знанията по английски език могат да Ви помогнат да общувате с представите на практически всички страни и континенти, тъй като това е трайно установен като международен език. Затова си заслужава усилията човек да го изучи и ползва.

   Изтриване
 2. Говорещите английски език, в лингвистиката се наричат англофони, като този термин е най-много разпространен в Канада, в т.ч. и като политически контекст.

  ОтговорИзтриване
 3. Английският се отнася към германските езици, включени към индоевропейското семейство езици. Това е роден език за около 410 млн. души и втори език за около 1 млрд души (по данни за 2007 г.). Това е един от 6-те официални и работни езици на ООН.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Огнянов-710:04 пр.об.

   Английски език принадлежи към западната група германски езици от индо-европейското езиково семейство и се намира в близко родство с фризкия, долносаксонския и холандския, а също с немския и скандинавските езици. В Европа и в много страни по света английския език е получил статут на "lingua franca" благодарение на военно, икономическо, научно, културно и политическо влияние на Великобритания, а по-късно и на САЩ. На английски в днешно време говорят на шест континента в 105 страни.

   Изтриване
  2. Освен че английски език е най-често използвания за международно общуване, той е и най-често изучавания език в Европа. Като цяло, в света английски говори всеки седми човек - като роден или като втори език.

   Изтриване
 4. Дари Петк7:49 пр.об.

  Кратка характеристика - В английски език преобладават аналитичните форми за изразяване на граматично значение. Реда на думите, по правило, е строг. Отнася се към флективните типове езици. В лексиката, около 70% от думите са заимствани. Писмеността е на основата на латинската азбука и съществува от 7-ми век, като в ранното средновековие са се използвали добавъчни букви, но те са излезли от употреба. В орфографията, значително място заемат традиционните изписвания на буквите.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Рени Тон454:03 пр.об.

   Превърнете ученето на език, като предизвикателство към самия себе си. Всичко започва с поставянето на цел, а всяка цел е вид предизвикателство - да видите дали ще се справите с нея. Налага се прилежност, упоритост, последователност, търсене на информация, структуриране и организация на знанията. Така постепенно ще се научите да използвате наученото в подходящите ситуации. С други думи, човек сам се учи да се учи. В съвременния живот човек трябва да се учи постоянно - затова си заслужава да опитате.

   Изтриване
 5. Прието е историята на английския език да се дели на следните периоди: древноанглийски (450—1066), средноанглийски (1066—1500), ново английски (с 1500 до наше време).

  ОтговорИзтриване
 6. Родоначалници на днешните англичани са германските племена на англите, саксите и ютите, които са се заселили на Британските острови с средата на 5-ти век. В нея епоха техния език е бил блисък към долно немския и фризския, но в следствие на своето развитие, доста се е отдалечил от другите германски езици.

  ОтговорИзтриване
 7. Данчо Пан4ев10:42 пр.об.

  Древноанглийски период в историята на Англия.
  През древноанглийския период англо-саксонския език (така повечето изследователи наричат древноанглийския език) се променя малко, не отстъпвайко от линията на развитие на германските езици, ако не се счита разширението на речника.

  ОтговорИзтриване
 8. На времето, преселилите се на територията на Великобритания, англо-сакси влезли в жестока борба с коренното местно население - келтите. Това съприкосновение с тях не е повлияло нито на структурата на древно английския език, нито на неговия речник. Предполага се, че около 80 келтски думи са се съхранили до днес в различни паметници.

  ОтговорИзтриване
 9. Древно келтски думи, съхранени до днес, са около 80, като сред тях са:
  думи, свързани с култа: to curse — проклинам, cromlech — кромлех (постройки друидите), coronach — древно шотландско погребално слово;
  думи с военен характер: javelin — дротик (вид метално копие), pibroch — военна песен;
  наименования на животни: hog — свиня.

  ОтговорИзтриване
 10. Някои думи от периода на староанглийския език, са успели да се обособят и се употребяват и до днес.
  tory - член на консервативната партия, на ирландски език е означавало "разбойник";
  clan — племе,
  whisky — алкохолно питие.
  Някои от тези думи стават международно признати - whiskey, clan

  ОтговорИзтриване
 11. Слабото влияние на заварения на Британските острови келтски език над древноанглийския език може да се обясни с културната слабост на келтите в сравнение с победителите англо-сакси.

  ОтговорИзтриване
 12. radi danchec6:51 пр.об.

  Влиянието на римляните, владеещи част от Британската територия в продължение на 400 години, е значително. Латинските думи влизали в древноанглийския език на няколко етапа. Първоначално, част от латинизмите била възприета от германоезичното население на север в континентална Европа още преди преселването на част от германците на Британските острови. Такива думи са:
  - street — от лат. strata via "прав път",
  - wall — от лат. vallum, стена
  - wine — от лат. vinum "вино".

  ОтговорИзтриване
 13. Tedi_Monch0v6:58 пр.об.

  Някои названия на местности са останали в английски език непосредствено след преселението на англо - саксоните. Например:
  - Chester, Gloucester, Lancaster — от лат. castrum ‘военен лагер’,
  - Lincoln, Colches — от лат. colonia ‘колония’,
  - Port-Smouth, Devonport — от лат. portus ‘пристанище’ и редица други.

  ОтговорИзтриване
 14. С латински произход са следните думи за храна и дрехи в английски език:
  butter — гръцко-латинско butyrum ‘масло’,
  cheese — лат. caseus ‘сирене’,
  pall — лат. pallium ‘плащ’

  ОтговорИзтриване
 15. Интер-6310:58 сл.об.

  С латински произход в английски език са следните думи за културни и стопански растения в английски език:
  * pear — лат. pira ‘круша’,
  * peach — лат. persica ‘праскова’ и т. н. и мн. др.

  ОтговорИзтриване
 16. Монита7:54 пр.об.

  Английският език (англ. English, English language) е езика на англичаните (официален език на Англия и цяла Великобритания), на жителите на САЩ (официален език в 31 щата), един от двата официални езика на Ирландия, Канада, Малта, официален език на Австралия и Нова Зеландия.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Интер-6312:26 пр.об.

   Изучаването на английски език е конюнктурно поведение.. Човек започва да учи, когато има мотивация за това - пътуване в чужбина, работа в чужбина и др. п. Но когато изчезне тази мотивация, ученето спира. Всъщност, учене, изучаване и ползване са различни неща. В крайна сметка, всяко учене е заради това, езика да се ползва. А ползването е най-добрия начин да се усъвършенстваме и подобряваме. Спрем ли да го ползваме постоянно, това вече е регрес.

   Изтриване
  2. Ирена Величкова3:24 пр.об.

   Ако вече сте изучили език на ниво, достатъчно за стандартни ситуации на общуване, Вие може да заминете на работа в чужбина, да придобиете опит, връзки и тогава, ако се налага, да промените страната на пребиваване или сферата си на дейност.

   Изтриване
 17. Pedpri_ema42:00 пр.об.

  Една от причините да учим английски език, е възможността да си намерим работа в англоезичните държави. Това определено може да разшири нашите кариерни възможности и жизнени перспективи.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Лиса Денк0va3:38 пр.об.

   Учени са доказали, че изучаването на чужд език в напреднала възраст, стимулира нервните клетки към увеличена активност и даже води до тяхното възстановяване (регенерация). Така че, учете английски език сериозно и ежедневно и така е гарантирано, че ще поддържате младостта си, активно мислене, попълвайки своите знания по чужди езици.

   Изтриване
 18. Дани563:33 пр.об.

  Очевидна грешка в ученето на английски език е да се поставя граматиката на първо място. Да се задълбочава човек по гаматичните теми и да се поставя ударение върху тях, е път подходящ за филолози и лингвисти. Иначе е нужно да намерите златната среда, свързвайки теорията с практиката и да комбинирате разни видове обучителни дейности - четене, писане, слушане, говорене, гледане на филми и между всичко това, изучаване на достатъчно граматика, за да си обясните наученото от практиката.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Veni_Neko973:28 пр.об.

   Преди пасивното аудиране, трябва да имате поставена цел още преди прослушването на текста. Например, да отговорите на някакъв въпрос върху това, което ще слушате. Чрез целта се активизира вниманието и мозъчната дейност. Така пасивното аудиране се превръща в активно. Освен това, може да запишете своя глас на диктофон, за да слушате след това гласа си и така да проверявате произношението си.

   Изтриване
  2. Да се водите от правилото да не говорите, докато не напреднете в ученето на чужд език, е едно доста честа грешка. Всъщност, няма начин да научите език, ако още от самото начало не го практикувате. Стремежът към перфекционизъм е задържащ фактор в случая.

   Изтриване
  3. Много хора се притесняват от правенето на грешки при ученето на чужд език и това ги сковава до степен да не искат даже да опитват да говорят. Това трябва да се промени. Да се правят грешки е весело - It’s fun to make mistakes. Не се опасявайте, това е напълно нормално, стига да го приемате с хумор и желание да се поправите.

   Изтриване

Моля, само сериозни коментари - публикуват се след одобрение на редактор.

 Най-четените публикации тази седмица: