Translate

---------------------------------------------------------------------------------

07 февруари 2016

Великобритания | dLambow

Великобритания (Great Britain)

 

Остров Великобритания (Great Britain Island)

Всъщност, Великобритания (англ. Great Britain) е географско понятие и означава най-големия от Британските острови (Британски архипелаг), като втория по големина остров е Ирландия (също географско понятие). А Англия е историческа, политическа и географско област от този остров, която на север граничи с Шотландия, на запад - с Уелс. С други думи, това е централната и юго-източна част на Великобритания.

Това е най-големия остров в Европа и девети по площ в света. С население около 61 371 315 души заема трето място след островите Ява (в Индонезия) и Хонсю (в Япония). Плътността на заселване е 267 човека на кв.км. Понятието "Великобритания" на различните езици се пише и произнася по различен начин.

Great Britain
Остров Великобритания (Great Britain Island)
  • - английски - Great Britain,
  • - уелски - Prydain Fawr,
  • - келтски (шотландски) - Breatainn Mhor,
  • - корнски - Breten Veur,
  • - скотс (Scots - англо-шотландски) - Great Breetain.
Използват се също и понятията Мъгливият Албион (Foggy Albion) или просто Британия (Britain).

Географски данни

Географските му координати са: 54°04'00'' с. ш. 2°37'00'' з. д., с умиващи акватории - Атлантически океан и Северно море (разделя от Норвегия и Дания). Тесните проливи Ла Манш и Па де Кале - разделят от Франция. Ирландско море, проливите Св. Георги и Северен - разделят от Ирландия. 

Площа на острова е 229 946 кв.км. Най-висока точка 1344 м над морското равнище. Най-дългите реки са Северн (220 км) и Темза (215 км). Най-големите езера — Лох-Ломонд (71 кв.км.) и Лох-Нес (56 кв.км.). Най-големите полуострови - Уелс и Корнуол.

Крайни точки.

  • - на север — нос Данет-Хед (англ. Dunnet Head) 58.666667° с. ш. 3.366667° з. д.,
  • - на юг — нос Лизард 49.9591° с. ш. 5.2151° з. д.,
  • - на изток — нос Лоустофт-Нес (англ. Lowestoft Ness) 52.481167° с. ш. 1.762833° и. д.,
  • - на запад — нос Корахад-Мор (англ. Corrachadh Mor) 56.715611° с. ш. 6.227944° з. д..

Обща дължина на главния остров от север на юг - 966 км, докато ширината от изток на запад е двойно по-малка. Бреговата линия е силно разчленена с многобройни заливи - фиорди на север и речни естуарии на юг. Основно равнинен релеф. В Уелс са Кембрийските планини с височина до 1085 м. 

На север са Пенинските планини - до 893 м, а на запад са Камберлендските планини - до 978 м. В Шотландия са Южно-, Средно- и Северо-шотландските планини с най-високи точки Бен-Невис (1344 м) и Бен-Макдуи (1309 м).




Общата територия на страната е около 229 567 кв. км, от които:

  • - Англия - 130 324 кв. км,
  • - Шотландия - 78 469 кв. км,
  • - Уелс - 20 774 кв. км.

Общото население е 58 058 000 човека, от които:

  • - Англия — 49 997 000,
  • - Шотландия — 5 115 000,
  • - Уелс — 2 946 000 ч.

Най-големите градове на Великобритания.

 

За Англия:

  • - Лондон - столица,
  • - Бирмингам,
  • - Манчестър,
  • - Ливърпул.
 

За Шотландии: 

  • - Единбург - столица,
    - Глазгоу,
    - Абърдин.
 

За Уелс:

  • - Кардиф - столица,
  • - Суонси,
  • - Нюпорт.

Характеристика на населението.

Освен местните жители, от години във Великобритания се наблюдава приток на работна сила от други страни и региони на света, предимно от тези, които са били под Британско управление, като:
  • - Ирландия,
  • - Африка,
  • - Азия.
5% от населението не е от бялата раса. Така възниква общество с голямо разнообразие на културни традиции.

Национално знаме - Британски флаг.

Британският национален флаг си има собствено име - Юнион Джак (Union Jack). В него са втъкани символите на Англия, Шотландия и Ирландия. От 1277 година, на бяло платно се разполага червен кръст, символ на Св. Георги - покровител на Англия. От 1606 година към него се добавя синьо-белия кос кръст на Св. Андрей - покровител на Шотландия. А от 1801 година се допълва наклонения червен кръст на Св. Патрик - покровител на Ирландия.

Национални езици.

Официален за Великобритания е английски език. Но редом с него, активно съсъществуват шотландски език и два келтски езика - уелски и галски. Шотландския и галския са национални езици на Шотландия, а уелския език, със законодателен акт от 1967 година има равни права с английски. Така, в Уелс, надписите се правят на уелски език, а след това се дублират на английски.

Религии.

Във Великобритания съществуват две основни религии - разновидности на протестанството:
  • - Англиканство в Англия,
  • - Презвитерианство в Шотландия и
  • - Католицизъм в Уелс и някои области на Шотландия.
На Албиона живеят също привърженици и на други религии - мюсюлманство, будизъм, протестантски течения и др.

Великобритания като политическо понятие.

Наименованието "Великобритания" често се използва като съкратено понятие за Обединеното кралство (UK), чието пълно наименование е Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия (Тhe United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland). Обикновено се съкращава до "United Kingdom" - Обединено кралство. 

Наименованието подсказва, че държавата е съставена от обединяването на Великобритания и Северна Ирландия, а само първата е съставена от Англия, Шотландия и Уелс. Столица е град Лондон - един от най-големите градове в Европа и важен световен финансово икономически център.

Това е съвременна островна държава в Западна Европа, една от най-големите държави в Европа. Ядрена държава, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Наследница на Британската империя (19 - 20 век) - най-голямата империя по територия и население в света. Родина на съвременната парламентарна демокрация. Формата на управление е парламентарна монархия. Бъкимгамският дворец е седалището на Британския монарх. 

Държавата е съставена от четири исторически провинции (англ. countries) - Англия, Уелс, Шотландия, Северна Ирландия. Това е унитарна държава, макар че някои от провинциите в някои отношения имат значителна степен на автономия.

Политическа система.

Политическата форма на управление е представена от системата на монархията, като стремежа е да се съхранят символите за национално единство. Законодателната инициативи принадлежи на Кралицата и на Парламента. Висшия орган на изпълнителна власт е правителството, което се формира от лидер на партия. Твърди се, че в страната няма писмена Конституция. В Шотландия действа собствена юридическа и образователна система.

Кралство Великобритания (the Kingdom of Great Britain).

Кралство Великобритания (the Kingdom of Great Britain) е историческо понятие, съществувало в периода 1707—1800 година. Столици са биле Единбург и Лондон. Говорело се е на англоскотски език. Парична единица - фунт стърлинг. Площ - 230 977 кв.км. (1801). Население - 9 250 000 чел. (1801) Форма на управление - Уестминстърска монархия:
  •  - 1707—1714     Ана
  •  - 1714—1727     Георг I
  •  - 1727—1760     Георг II
  •  - 1760—1801     Георг III
Премер-министър на Великобритания:
  •  - 1721—1742     Роберт Уолпол,
  •  - 1783—1801     УильямПит (младший).

Кралство Великобритания е в Западна Европа и се образува от сливането на кралствата Шотландия и Англия, съгласно Акт за уния 1707 година и носи това име до 1800 година.
 Двете кралства преди са били в лична уния, започвайки от крал Якоб VI Шотландски, станал крал Якоб І английски през 1603 година. До 1707 година двете кралства имат различни парламенти и правителства.

След това Шотландския парламент е разпуснат и страната се управлява от новите единни парламент и правителство, разположени в Уестминстър, Лондон. В обединения Пармалент влизат 16 перове и 45 представители на палатата на общините от Шотландия. 

На 1 януари 1801 година става обединение с Ирландия и името е сменено на Обединено кралство Великобритания и Ирландия. Това е основната информация по темата за Великобритания (Great Britain) и нейните географски и политически измерения.

----------------

4 коментара:

neno_br каза...

Държавен език е английския, а държавата е разположена на Британските острови, от които най-големия е о-в "Великобритания", а също заема северо-източната част и на втория по големина остров "Ирландия". Освен тях, има и голямо количество други острови и архипелази - Хебридски, Оркнейски, Шетландски, Англъси, Аран, Уайт - все в Атлантическия океан. Наоколо са Северно, Ирландско, Келтско и Хебридско морета.

Ирина Величкова каза...

Юго-източното крайбрежие на Великобритания е само на 35 км. от северното крайбрежие на Франция, като ги разделя само протока Ла-Манш.

Редактор каза...

Във Великобритания полицейски служители задържаха трима души, заподозрени в подготовка на терористичен акт, съобщава "The Sun". Мъжете не са платили на собственика на къщата, която са наели в град Бъри в окръг Грейтър Манчестър, след което собственикът ги е изгонил. По-късно той открил в стаята скривалище, в което имало предмет, подобен на импровизирано взривно устройство. Човекът съобщил за находката в полицията. По време на претърсването на къщата са намерени и други тайници, в които са скрити ножове и екстремистки материали. Заподозрените са задържани. Правоохранителите смятат, че те са искали да организират терористична атака в метростанция Parson Greens в Лондон.

Novini1Online: каза...

Учените предполагат, че шотландското езеро Лох Нес може да живее животно, което местните жители са приели за "чудовище". Да проверява това предположение ще се заеме група от изследователи от Университета на Отаго в Нова Зеландия, под ръководството на Ник Гемел, съобщава phys.org. Учените планират да вземат водни проби от 300 точки край бреговете на езерото, включително и оттам, където наскоро са твърди, че са виждали чудовището Nessi. Те се надяват да тестват чрез методи за изолиране на ДНК фрагментите от околната среда: пробите ще преминават през микрофилтър. Основната трудност е, че нуклеиновите киселини бързо изчезват във водата, така че може да се открива ДНК на само на организми, които са били на мястото, преди не повече от 2-3 дни.

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: