Translate

---------------------------------------------------------------------------------

15 октомври 2014

Най-разпространените езици в света? | dLambow

Кои са десетте най-разпространени езици в света (What are the ten most common languages in the world)?

 

Роден език

Очевидно е, че има езици, които са по-разпространени по планетата и такива, които се говорят само от шепа хора. Тук има два аспекта: за колко хора един език е роден и за колко той е разбираем и използван.
 
What are the ten most common languages in the world?
Ннай-разпространени езици в света

 

Език № 1: в света е Mandarin (Китайски) –

говори се от повече от един милиард хора;

Език № 2: English (английски) –

 говори се по рождение от 508 милиона. При това английски език превъзхожда китайския по това, че е официален език в повече държави, отколкото който и да е друг език по света.

Език № 3: Hindustani (хиндустани) -

главният език в Индия - говори се от 497 милиона души. Hindustani  е главен език на Индия, но съдържа и много местни диалекти, като най-известния от тях е Hindi (хинди).

Език № 4: Spanish (испански) –

392 милиона. Испански се говори почти във всяка Латино американска страна (Централна и Южна Америка), в Испания, Куба и САЩ.

Език № 5: Russian (руски, руский) –

говори се от 277 милиона. Руски език е официален език в ООН и се говори не само в Русия, но също в Казахстан, Беларус и даже в Америка от руската емигрантска общност.

Език № 6: Arabic (арабски) –

246 милиона. Арабският език е един от най-старите говорими езици и е разпространен предимно в Средния изток - Египет, Йордания, Ливан, Кувейт, Ирак, Саудитска арабия, Либиа и др. арабски страни.

Език № 7: Bengali (бенгалски) -

211 милиона. Това е официален език на Бангладеш, който има около 120 милиона жители, но е разпространен и в някои райони на юго-западна Индия.

Език № 8: Portuguese (португалски) -

191 милиона. Благодарение на активната колониална политика на Португалия през Средновековието, португалския език е разпространен в много страни по цялото земно кълбо, като Мозамбик, Макао, Венецуела, Бразилия, Ангола.

Език № 9: Malay-Indonesian (малайско-индонезийски) -

159 милиона. Макар да е малко спорен като общ език, все пак е разпространен в Малайзия и Индонезия и заслужава да е в топ 10 на най-разпространените езици по света.



Език № 10: French (френски) -

129 милиона. Френски език запълва нашата класация на десетте най-популярни езици около планетата. Има доста френски говорящи страни по света (даже някои политици и от България се опитват да направят такава -:) като Франция, Белгия, Канада, Камерун, Руанда и др.
Ако имате конкретни данни и за други разпространени езици по света, може да ги споделите по-долу, в коментарите.

----------------

Няма коментари:

Популярни публикации

Абонати:

Последни публикации в Самоучител: